szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Reagált az Emmi arra a megkeresésünkre, hogy miért szüntették be a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetőségét. A minisztérium állásfoglalása alapján a már beadott felvételikre nem vonatkozik a korlátozás.

Mint pénteken megírtuk, a közoktatási törvény módosítása után megszűnt a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetősége, és ennek hatálya kiterjedt a felvételire már jelentkezett diákokra is. Az Emmi reagált cikkünkre, egyfelől megindokolta a lépést, másfelől tisztázta, hogy azokra nem vonatkozik a döntés, akik már beadták a jelentkezést, és félő volt, hogy szombaton hiába indulnak el felvételizni.  

A minisztérium a hvg.hu-nak eljuttatott állásfoglalása szerint egyrészt az indokolta a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetőségének megszüntetését, mert előfordult, hogy jó tanulmányi eredménnyel is ismételtek volna évet tanulók (9., 11. évfolyamot). Másrészt pedig azért, mert túl nagy ár volt az Emmi szerint az elvesztegetett tanulmányi év (amit a diák megismételni kényszerült), illetve szerintük az sem szült jó vért, amikor egy évvel idősebb tanuló jelent meg egy osztályközösségben.

Nem vonatkozik azonban a rendelkezés azon gyerekekre, aki már beadták a felvételit. "Tekintettel azonban arra, hogy a középfokú felvételi eljárás során már egyes tanulók jelentkeztek a törvény hatályba lépése előtt (2014. december 9-ig), ezen tanulók esetében – figyelemmel a megkezdett eljárásra – ez a szabály még nem érvényesíthető."

Mégis mehetnek felvételizni, akik már jelentkeztek
©

Az Emmi ezután felhívja a figyelmet arra, hogy az iskolai követelmények ismertek, az iskolák pedig segítik a felzárkóztatást, felkészítést, segítenek a pedagógiailag helyes döntés meghozatalában – ezért ha szerintük egy diák felsőbb osztályba léphet, nem indokolt szülői kérésre mégis ugyanabban az évfolyamban tartani. Az iskolatípusok közötti váltásra pedig továbbra is marad mód – "ha például a gyermeket nyolc évfolyamos gimnáziumba nem veszik fel, akkor két év múlva a hat évfolyamos képzésbe jelentkezhet, majd utána négy évfolyammal működő gimnáziumokba vagy más középiskolába". 
 
Kérdés, mi lesz azokkal, akik egy év után csak egyszerűen iskolát váltottak volna ilyen módon, mert rosszul változtattak, és már más érdekli a gyereket – ezek szerint akkor nekik két évet le kell húzni az iskolában, és csak akkor válthatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller: A jövő héten kevesebb Pfizer-vakcina érkezhet

Müller: A jövő héten kevesebb Pfizer-vakcina érkezhet

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

A kommunista párt leckézteti a legismertebb kínai milliárdost

A kommunista párt leckézteti a legismertebb kínai milliárdost