szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyaroknak hatalmas szókincs áll rendelkezésükre, ha káromkodni akarnak, de még a helyi viszonyok között is kivételes, amit Magyarország legnagyhatalmúbb üzletembere zúdított a miniszterelnökre az elmúlt napokban - írja kommentárjában a brit hetilap. A The Economist szerint Simicska kirohanása az eddigi legfájóbb törés Orbán Viktor Fideszében, amely nagyarányú választási győzelme ellenére a belső feszültségek jeleit mutatja. Ezen az sem enyhít sokat, hogy hétfőn megjelent interjújában Simicska hátrálni látszik.

A Simicska-ügyről cikkezett a The Economist brit hetilap internetes kiadása hétfőn. Mint írják, az ország legnagyobb médiamogulja Orbán Viktor miniszterelnök ellen fordult, és ezt a lehető legközvetlenebb és -világosabb szavakkal tette.

A magyaroknak hatalmas szókincs áll rendelkezésükre, ha káromkodni akarnak, ebből sok a különféle rokonok közötti viszonyokkal, testnyílásokkal és tanyasi állatokkal kapcsolatos. De még a helyi viszonyok között is kivételes, amit Magyarország legnagyhatalmúbb üzletembere zúdított a miniszterelnökre az elmúlt napokban - írja a The Economist.

A cikk felidézi Simicska Lajos Indexnek adott interjúját, amelyben a médiamogul Orbánt, korábbi kollégiumi szobatársát "gecinek" nevezte, ami a legnagyobb sértés a magyar lexikonban - írják, hasztalan keresve a vulgáris kifejezés angol megfelelőjét. A geci szó szerinti fordítása "sperm" (- írják tévesen), de még ez az angol kifejezés sem tükrözi vissza a magyar eredetiből sugárzó megvetést.

©

A nyelvi érdekességeknél is fontosabb a lap szerint, hogy ez az eddigi legfájóbb törés Orbán Viktor Fideszében, amely - annak ellenére, hogy a legutóbbi parlamenti választáson kétharmados többséget szerzett - a belső feszültségek jeleit mutatja.

A The Economist bemutatja a mostanáig nagy elvonultságban élő Simicskát, aki a Fidesz pénzügyi lángelméje volt, és az adóhatóságot vezette az első Fidesz-kormány idején. Kiterjedt üzleti érdekeltségei vannak az építőiparban, az energiaszektorban és a médiában - sorolják a cikkben, majd Simicska egy másik pénteki interjúját is idézik, amelyben a Hír24-nek arról beszélt, reális veszélynek tartja, hogy lelövik, vagy beesik egy autó alá.

A lap beszámol róla, mi váltotta ki közvetlenül Simicska dühét: az, hogy az RTL-re kitalált reklámadót radikálisan csökkenti a kormány, de a tervezett bevételhez ragaszkodik, így a pénzt a média többi, kisebb szereplőjének kell kitermelnie. Simicska emiatt médiaháborút ígért, de főszerkesztői nem vállalták az új irányt, és testületileg felmondtak.

A lap megszólaltatja Balogh Ákost a Mandinertől, aki szerint a Simicska-Orbán konfliktus abban a kérdésben gyökerezik, hogy a Fidesz politikai uralmában az üzleti vagy a politikai szempontok domniálnak-e. A Fidesz vezetését régóta aggasztja, hogy Simicska túlságosan megerősödött, ezért a párt több mint egy éve nyirbálja már az üzletember hatalmát, eltávolítva Simicska embereit fontos adminisztratív posztokról, állami cégek éléről. A 2014-es választások után a folyamat felgyorsult. Balogh szerint Simicska a 2010-2014-es időszak nagyhatalmú oligarchája volt, de ennek most már vége. Orbán nem akar egyetlen üzleti körtől függeni - teszi hozzá.

Míg az ellenzék nem meglepő módon ujjong a fejleményeken, a kormány részéről jeges csend volt a válasz Simicska kitöréseire - folytatja kommentárját a The Economist. A Népszabadaságban hétfőn megjelent interjújában Simicska szerintük hátrálni látszik: magyarázata szerint vulgáris szavai nem magára Orbánra, hanem Orbán politikájára vonatkoztak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megduplázódott a rendkívüli szünetet elrendelő iskolák száma két hét alatt

Megduplázódott a rendkívüli szünetet elrendelő iskolák száma két hét alatt

Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe

Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott