szerző:
hvg.hu/MTI

A Fővárosi Főügyészségtől hatályon kívül helyezte Juhász Péter korábbi feljelentésének elutasítását, mégis nyomoznak különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Belváros-Lipótváros Önkormányzata a hírre reagálva hétfőn késő este azt közölte: semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott sem a Fővárosi Főügyészségtől,sem más illetékes hatóságtól.

A belvárosi ingatlanügyekbe magát szenvedélyesen beleásó Juhász Péternek csütörtökön kell a bíróságra, mert Rogán Antal, az V. kerület volt polgármestere beperelte, amiért Juhász azt állította róla, hogy bűnöző.

A politikus a Facebookon közölte: hétfőn megérkezett a Fővárosi Főügyészségtől a levél, hogy mégis nyomoznak Juhász öt hónapja tett feljelentése nyomán, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. A nyomozás határidejét 2015. június 30-ig hosszabbították meg.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek hétfő este megerősítette, hogy hivatalból nyomozást rendeltek el az ügyben.

©

Belváros-Lipótváros Önkormányzata a hírre reagálva hétfőn késő este azt közölte: semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott sem a Fővárosi Főügyészségtől,sem más illetékes hatóságtól.

Hozzáteszik: az elmúlt időszakban minden  hivatalos szerv jogszerűnek találta Belváros gazdálkodását, többek között az Állami Számvevőszék jelentése is, mely a kerület vagyongazdálkodását is vizsgálta és mindent rendben talált.

Szerintük minden ingatlan eladása a szabályoknak megfelelően történt, ezért "készséggel állnak" az illetékes hatóságok rendelkezésére,amennyiben hivatalos megkeresést kapnak.

Juhász Péter feljelentésében azt állította: a budapesti V. kerületi önkormányzat az ingatlanvagyonának értékesítése során évek óta jogszabálysértő gyakorlatot folytat, amellyel becslése szerint 4 milliárd vagyoni hátrány keletkezhetett. A politikus kifogásolta az ingatlanvagyonnal történő gazdálkodás tervszerűségének hiányát, valamint azt a modellt, amely szerint az önkormányzat az adott ingatlant egy Zrt. értékbecslését követően bérbe adta egy meghatározott bérlőnek, aki rövid időn belül vételi szándékot jelentett be az ingatlanra és azt egy kft. értékbecslése után kedvezményes áron meg is vette. A vevők Juhász szerint több esetben rövid időn belül jóval magasabb áron továbbértékesítették az általuk az önkormányzattól megvett ingatlant. 

Az ügyészség szerint a nyomozóhatóság több iratot nem szerzett be. Megállapította azt is: "tény, hogy a közjegyzői iratokba foglalt bérleti szerződések határozatlan időre köttettek, de a bérlők rövid időn belül vételi nyilatkozattal éltek, és ilyen előzmények mellett a bérlet valóban formálisnak tűnik, amelynek egyetlen célja - jelenleg nem kizárhatóan - kizárólag a vételárkedvezmény megszerzése lehet". 

A kedvezményes vételárral kapcsolatban, amely 30 százalék engedményt jelentett a vevőnek, az ügyészség határozata azt rögzíti: az önkormányzat egy olyan jogszabályhelyre hivatkozott, amely szerint csak a 2009. január 26. előtt benyújtott vételi kérelem alapján volt csökkenthető az ár. Ez a feltétel azonban a határozatban megjelölt ingatlanok esetében - egy vizsgált tulajdonszerzés kivételével, ahol nem történt vételárcsökkentés - nem teljesült. Az ügyészség hozzátette: "így a vételár csökkentés jogalapja eleve aggályos, mely utóbbi körülményre figyelemmel annak további vizsgálata indokolt, hiszen ha a vételárat nem az irányadó jogszabálynak megfelelően csökkentették, az nyilvánvalóan vagyoni hátrányt eredményezhetett". A főügyészség szerint a tényállás nem lett teljes körűen felderítve, és a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a bűncselekmény gyanúját kizárni nem lehet, ezért a még március végén kelt határozatával a nyomozást elrendelte.

Az V. kerületi önkormányzat korábban azt közölte, hogy mindenben a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el, "ezt jól bizonyítja az is, hogy a Gyurcsány-kormány közigazgatási hivatala soha nem kifogásolta a belváros hatályos törvényeken alapuló jogszabályait és vagyongazdálkodási gyakorlatát". A kerület több feljelentést is tett rágalmazás miatt, április 8-i közleményük szerint öt pert első fokon már megnyertek, "amelyből egy jogerős Juhász Peter rágalmaival kapcsolatban".

Juhász tavaly december 29-én tett feljelentést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás gyanúja miatt, ugyanis a Belvárosban "feltűnően olcsóan adják el tömegével az ingatlanokat". A Legfőbb Ügyészség a papírokat továbbította a Fővárosi Főügyészséghez, ahol feljelentéskiegészítést rendeltek el, amire a Budapesti Rendőr-főkapitányságot jelölték ki; onnan az NNI-hez küldték át az iratokat, ahol visszautasították a feljelentést

Juhász Péter logikátlannak nevezte a határozat indoklását és azt mondta, hogy a visszautasításban "konkrétan tetten érhető hazugságok" is szerepelnek. A Belváros közben közölte: hamis vád miatt feljelentik Juhász Pétert.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Amikor egy 9 éves gyerek veszíti el a kontrollt

Amikor egy 9 éves gyerek veszíti el a kontrollt

Berlinben építi meg első európai Tesla-gyárát Elon Musk

Berlinben építi meg első európai Tesla-gyárát Elon Musk

Hasszán F. azt kérte, ne végezzék ki - élőben a tárgyalásról

Hasszán F. azt kérte, ne végezzék ki - élőben a tárgyalásról

Pikó: Több józsefvárosi házban nincs gáz

Pikó: Több józsefvárosi házban nincs gáz

Megtorlástól tart a brutálisan megvert bujáki nő

Megtorlástól tart a brutálisan megvert bujáki nő

Robert De Niro fontos díjat kap

Robert De Niro fontos díjat kap