szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lett volna az MTA egyik osztályának ülése, ám az akadémikusok nem akartak ott megjelenni amiatt a Lázár által benyújtott törvényjavaslat miatt, amely szerint az államtudományi képzés ide kerülne a jogi karoktól.

Szerdára hívták volna a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre (NKE) a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának ülését, de az érintettek bojkottálták a helyszínt – írja a VS.hu.

A IX. osztály a jogi, közgazdasági, hadtudományi tudományterületeket, valamint a szociológiát és a politológiát jelenti az MTA szervezeti rendjében: akadémikusokat, a PhD-fokozattal rendelkező kutatók által delegált képviselőket, és az érintett tudományos intézetek vezetőit.

A lap információi szerint, amikor az osztály tagjainak kiküldték emailen a meghívót, Vékás Lajos, Széchenyi-díjas akadémikus azt írta vissza a közös levelezőlistára, hogy nem hajlandó az NKE-n megjelenni, mivel egy törvényjavaslat szerint az NKE venné át az államtudományi képzést a jogi karoktól. Vékás leveléhez sokan csatlakoztak, nem csak a jogászok közül, míg végül a szervezők úgy döntöttek, hogy az az MTA Széchenyi téri épületében lesz az ülés.

A tiltakozás miatt a VS.hu szerint szerdán egyeztetés lesz Palkovics László felsőoktatási államtitkár és az intézményvezetők között.

A Lázár János által június 2-án benyújtott javaslat ellen hét magyar egyetem állam- és jogtudományi karának dékánja közös állásfoglalásban tiltakozott. Az NKE rektora, Patyi András és az intézmény szenátusa szerint viszont a Dékáni Kollégium tévesen értelmezte a törvénymódosítás céljait és tartalmát.

Különösen sajnálatosnak nevezték, hogy a dékánok álláspontjukat – a törvényjavaslat visszavonásának követelését – kiterjesztették az NKE életét több más ponton is alapvetően befolyásoló javaslat egészére, köztük kizárólag az intézmény belső működésére vonatkozó szabályokra is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

A Twitter vezérigazgatója egyáltalán nem ünnepli Trump kitiltását

A Twitter vezérigazgatója egyáltalán nem ünnepli Trump kitiltását

A vírusmutációk miatt összeül a WHO vészhelyzeti bizottsága

A vírusmutációk miatt összeül a WHO vészhelyzeti bizottsága