szerző:
hvg.hu

Elsősorban az egészségügy fejlesztésére fordítanák a 2024-es olimpiából származó többletbevételeket, ha végül Budapesten rendeznék meg a sporteseményt abban az évben – derül ki abból a határozati javaslatból, amelyet a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője nyújtott be az Országgyűlésnek.

Az előterjesztésben pontokba szedve sorolja fel a javaslatot jegyző Rogán Antal és Harrach Péter, milyen feladatokat kellene szerintük elvégezni a sikeres olimpiai pályázathoz.

A szöveg szerint az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy adjon támogatást a fővárosi önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a pályázati dokumentáció elkészítéséhez. Emellett vizsgálja felül a hatáskörébe tartozó fejlesztési terveket, hangolja össze a fejlesztéssel kapcsolatos feladatokat, és jelölje ki az olimpiai pályázathoz kapcsolódó kormányzati feladatok felelősét.

Az olimpiai bizottság és a fővárosi önkormányzat közösen gondoskodna a megfelelő intézményrendszer felállításáról. Az Állami Számvevőszék tervet készítene az olimpiai kiadások ellenőrzésére.

Az egyik pontban azt is jelzik, hogy az esetleges olimpiai többletbevételből lehetőség szerint az egészségügyet fejlesztenék.

Az egyes pályázatoknál arra törekednének, hogy elsősorban magyar tulajdonú vállalkozásoknak adjanak megbízásokat egy-egy fejlesztésnél – derül ki egy másik pontból.

Összesen huszonnégy fős Olimpiai Pályázati Bizottságot hoznának létre, amely egyeztető, véleményező, javaslattevő testület lenne. Mindegyik parlamenti frakció delegálhatna egy tagot a testületbe. A tagokra az Országgyűlés elnöke tehetne javaslatot, miután egyeztetett többek között a MOB elnökével és a főpolgármesterrel.

Az Országgyűlés jövő hétfőn tárgyalja a 2024-es olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándék támogatásáról szóló határozati javaslatot. A Házbizottság a hétfői ülésén megszavazta a házszabálytól való eltérés lehetőségét, mert valamennyi parlamenti frakcióval rendelkező párt egyetért abban, hogy az olimpiarendezés kérdésével rendkívüli sürgősséggel kell foglalkozni.

Fidesz: Schiffer Andrásé az ötlet

A Fidesz-frakció sajtóosztálya kiegészítést fűzött a határozati javaslatról szóló hírhez. Szerintük az olimpiából származó esetleges bevétel egészségügyre való fordítására vonatkozó ötlet nem a Fidesz-KDNP-től, hanem Schiffer Andrástól, az LMP elnökétől származik. Az előterjesztésben sem Schiffer András, sem az LMP nem szerepel. A javaslatot a fideszes Rogán Antal és a KDNP-s Harrach Péter írta alá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Titkolja a HM, hogy ki használja Orbánon kívül a "nem kormánygépet"

Titkolja a HM, hogy ki használja Orbánon kívül a "nem kormánygépet"

Korrupciókutató Központ: egyre több a gyanús közbeszerzés

Korrupciókutató Központ: egyre több a gyanús közbeszerzés

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak