szerző:
hvg.hu

A hetilapot Ékes Ilona volt fideszes képviselő perelte be a tavaly év végi dupla szám címlapján szereplő, Betlehemet idéző ábrázolás miatt, amiben a Szent Család és az újszülött Jézus előtt hódoló pásztorok arcának helyére kormánytagok és más közszereplők arcmása került. Az elsőfokú ítéletet pénteken helybenhagyta a másodfokon ítélő Fővárosi Ítélőtábla. A bíróság szerint a kifogásolt ábrázolás nem a vallási közösséggel vagy annak tevékenységével kapcsolatban fogalmazott meg bírálatot.

Másodfokon is megnyerte a HVG a hetilap a tavaly év végi dupla számának "Nagy harácsonyos" címlapja ügyében indított pert. Mint ismert: a Fővárosi Törvényszék júniusban első fokon elutasította Ékes Ilona volt fideszes képviselő keresetét, aki arra hivatkozott, hogy a címlapon megjelent illusztráció őt keresztényi mivoltában sértette; ezen a jogcímen 500 ezer forintot követelt a laptól. Ezt az elutasító ítéletet hagyta most – minden elemével egyetértve – helyben a Fővárosi Ítélőtábla dr. Sághy Mária vezette bírói tanácsa.

©

A kifogásolt címlap a klasszikus Betlehem-ábrázolások képi világát idézte, a Szent Család és az újszülött Jézus előtt hódoló pásztorok arcának helyére kormánytagok és más közszereplők – például Habony Árpád – arcmása került. Hódolatuk tárgya helyén, a jászolban nagy halom aranypénz volt látható, utalva a hatalmat gyakorló közszereplők vagyonosodására.

Ékes Ilona azonban úgy vélte, hogy az ábrázolás célpontjában nemcsak a képen szereplő politikusok, hanem a keresztények közössége állt, ami – mint a pénteki tárgyaláson elhangzott – őt mint a jézusi szeretet parancsát napi szinten gyakorló katolikust személyében is sértette.

Ez volt az első olyan per, amely a Ptk. tavaly elfogadott új passzusa alapján indult, s amely lehetővé teszi, hogy magánszemély sérelemdíjat követelhessen, ha azt a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget, amelyhez ő maga is tartozik, a nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő vagy kifejezésmódjában indokolatlanul bántó jogsérelem érte.

A Fővárosi Ítélőtábla kimondta: az elsőfokú ítélet helyesen állapította meg, hogy a kifogásolt ábrázolás nem a vallási közösséggel vagy annak tevékenységével kapcsolatban fogalmazott meg bírálatot. Ahogy a korábbi ítélet indoklásában Kovaliczky Ágota bíró megállapította: az, hogy a politikusok magatartásának bemutatása során a lap készítői vallási jelképeket felhasználtak, nem értelmezhető vallásellenes támadásként. Ha így lenne, akkor azzal a szólásszabadság olyan mértékű sérelmet szenvedne, hogy a vallási szereplőket, történeteket még a képzőművészetben, az irodalomban vagy a mesékben sem szabadna felhasználni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

"Törődő odafigyelés": magyar állami pénzzel épült fociakadémiát adott át a magyar kormányfő

"Törődő odafigyelés": magyar állami pénzzel épült fociakadémiát adott át a magyar kormányfő

CIA: A szaúdi trónörökös ölethette meg az újságírót

CIA: A szaúdi trónörökös ölethette meg az újságírót

Kukásautóval ütközött a BKK egyik Mercedes busza – fotók

Kukásautóval ütközött a BKK egyik Mercedes busza – fotók

Részeg mosómedvék terrorizálták egy amerikai kisváros lakóit

Részeg mosómedvék terrorizálták egy amerikai kisváros lakóit

10 évig kutatott utána, végre videóra tudta venni a búvár a különleges tengeri állatot – videó

10 évig kutatott utána, végre videóra tudta venni a búvár a különleges tengeri állatot – videó