szerző:
hvg.hu

Lázár János szerint sem az épületen, sem a látképen nem változtat semmit az, hogy egy 100 négyzetméteres Dunára néző erkélyt építenek hozzá a Várban a Karmelita kolostorhoz.

Semmilyen műemléki szempontot nem sért a Várban a Karmelita kolostorra tervezett erkély - ezt írta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Varju László DK-s parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.

Varju Orbán Viktor kormányfőnél, arra kérdezett rá, hogy kinek az utasítására épül az erkély, sért-e műemlékvédelmi szabályokat, eltértek-e az eredeti tervektől, mennyibe fog ez kerülni és jár-e pluszköltséggel az erkély megépítése.

Mint ismert, áprilisban derült ki, hogy a Karmelita kolostorban, a Miniszterelnökség későbbi székhelyén egy Dunára néző erkélyt építenek az épülethez, mivel azonban dunai látkép és a Budai Várnegyed az UNESCO világörökségi helyszíni listáján is szerepel, ezért a változtatásokhoz kell az ENSZ-szervezet engedélye is. Az UNESCO viszont az RTL Klubnak azt írta, ők csak állagmegóvásra adtak engedélyt, ezért később akár egy bizottság is vizsgálódhat majd azzal kapcsolatban, hogy szabályosan építették-e az épülethez az erkélyt.

Lázár Orbán nevében kioktatta Varjut, hogy ne nevezze palotának a Várat, mert nem azt építenek, majd kitért arra, hogy 

a keleti homlokzat elé tervezett erkély építészeti megfontolásból, a tervező ötlete alapján kerül a homlokzatra. 

Arra, hogy az építkezés nem sért-e műemlékvédelmi szabályokat, Lázár azt írta, hiába épül egy plusz erkély a Karmelita kolostorra,

a védett épület sziluettje nem változik, a védett, világörökségi budai látkép változatlan marad, így a megvalósuló erkély műemlékvédelmi érdeket nem sért.

Lázár azt is írta, hogy a műemlékvédelmi követelmények nem tiltják a műemlékek bővítését, átalakítását, az UNESCO Világörökség Központját pedig még 2015 év elején értesítették a tervezett a Nemzeti Hauszmann Terv előkészítő intézkedéseiről, az UNESCO pedig a tájékoztatást tudomásul vette.

Lázár arra nem tért ki válaszában arra, hogy mennyi pénzbe fog kerülni az erkély, és hogy jelent-e ez plusköltséget, de azt még megjegyezte, hogy 2004-ben az akkori kormány is határozatot hozott a Budai Vár újjáépítésének a befejezéséről, és reméli, hogy az "újabban tisztességes és szegény" Gyurcsány Ferenc DK-elnök véleménye nem változott meg a Várról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mészáros Lőrinc óriási élelmiszeripari holdingot hozott létre

Mészáros Lőrinc óriási élelmiszeripari holdingot hozott létre

Milliárdokkal húzza ki a bajból a kormány a kukaholdingot

Milliárdokkal húzza ki a bajból a kormány a kukaholdingot

Ki lesz a menesztett Prőhle utódja? Már lehet pályázni a PIM élére

Ki lesz a menesztett Prőhle utódja? Már lehet pályázni a PIM élére

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik