szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: indult a foci-Eb; Spéderéket már a NAV is kergeti; Tarlós nagyon kiakadt a publicistánkra; a tanárok a kormánytagokat osztályozták; a rezsibiztos és a legfőbb ügyész nagy meccset vív.

- 2016. június 10. – a futball-Európa-bajnokság nyitányának napja, és ahogy az rendjén is van, ez határozta meg a hírszolgáltatást az egész világon (de Európában biztos). Az események így egész nap percről percre követhette (és követheti július 10-ig) a hvg.hu-n is. Más kérdés, hogy türelmetlenek voltunk, így egy szimulátor programon lefuttattuk az egész tornát, így tehát már tudjuk (?) azt is, ki lesz Európa bajnoka, és kiderült, miként szerepel majd a magyar válogatott, amely 44 év után tér vissza egy ilyen eseményre. De megmutatjuk azért azt is, hogy tippeltek játékunkban a hvg.hu olvasói. Az Eb amúgy máris botránnyal indult, ami viszont nyilvánvalóan nem tántorítja majd el a szurkolókat. Még akkor sem, ha egyes fociimádók netán megpróbálnának ellenállni - olvassák el erről Darvasi László írását. Az író egyébként tagja annak az öt fős csapatnak, amely végignézi velünk az Európa-bajnokságot, és rendszeresen megírja benyomásait. Darvasi Lászlón kívül e kör tagja Vas Virág író, Dénes Ferenc sportközgazdász, Lőw Zsolt volt focista, illetve Németh Róbert, a hvg.hu állandó szerzője, a Heaven Street Seven együttes egykori tagja.

- Amíg a világ jóformán csak a focival foglalkozik, Magyarországon van még egy bűvös fogalom: a Spéder-ügy. Miután csütörtökön kiderült, hogy előző este adathordozókat foglaltak le és házkutatást tartottak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az FHB-csoportnál és Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó egyes érdekeltségeinél, pénteken újabb információ látott napvilágot: a NAV már május eleje óta minden adónemet vizsgáló, kiterjedt eljárást folytat a Spéder Zoltán birtokolta Central European Media & Publishing (CEMP) Zrt.-nél, amely többek között az Index.hu, a portfolio.hu és a napi.hu, továbbá az InfoRádió kiadója. Hosszas hallgatás után megszólalt az FHB-csoport is, bár ebből sokat nem tudtunk meg. Közleményük lényege: „Az elmúlt napok során számtalan támadás érte az FHB Bankcsoportot és az FHB Jelzálogbank Nyrt. Igazgatóságának elnökét. Az FHB Bankcsoport, ahogy eddig sem, most sem válaszol az ilyen jellegű találgatásokat, rágalmakat, pletykákat tartalmazó cikkekre és megjegyzésekre”. Kollégánk, Tóta W. Árpád viszont megszólalt, és elmondta véleményét az Inkább ne legyünk barátok című írásában.

- A budapestiek legnagyobb örömére ezen a héten se maradt el a főpolgármester sajtótájékoztatója, ahol megtudtuk, hogy Tarlós István szerint 1,5-6 hónapot csúszhat a hármas metró felújítása. Aztán látványosan kiderült, hogy a város első embere rettenetesen kiakadt Ceglédi Zoltán politikai elemzőnek a hvg.hu-n megjelent publicisztikáján, ebben pedig annyira belelovalta magát, hogy az eseményen jelen lévő tudósítónknak már arról értekezett: „Az ön kollégájának állandó jellegű társa a beállítottságban a volt BKK-vezér”.  Hogy ezzel mit is akart mondani, azt nem fejtette ki, tény azonban, hogy az így a sztoriba bekerülő Vitézy Dávidra tett már korábban is elsőre igencsak félreérthető megjegyzést. Mi eközben annak néztünk utána, hogy ha lesz egyszer felújított hármas metró, milyen szerelvények futnak majd azon. Hát kiderült, kapaszkodjanak meg: a mostani garanciával 70 éves korukig használnak majd egyes kocsikat. Ha belegondolunk: azok, akik a 1976-ban születtek, 65 esztendős koruk után öt évig még ingyen is utazhatnak azokon a kocsikon, amelyeket ugyanabban az évben gyártottak.

- A szombatra tervezett tüntetés előtt elkészítette "osztályfőnöki beszámolóját" az "osztályozó konferenciájára" a Tanítanék Mozgalom. Nem hagyományos összegzésről van szó, mert az osztály sem átlagos, kormánytagokból áll ugyanis. „A kormány létszáma 12 fő. 12 fiú, 0 leány. Államtitkárokkal együtt megszámlálhatatlan” – fogalmaznak a kormány oktatáspolitikájával elégedetlen pedagógusok. Az alternatív beszámolóban pontokba szedve sorolják fel, mi minden történt a tanévben. A közoktatási államtitkárcseréről például így írtak: „Tanév közben távozott Juditka. Mivel ez rendkívüli osztály, év közben is lehet bukni. Februárban érkezett hozzánk Lacika. Gyorsan fölvette a ritmust, és hamar beilleszkedett a közösségébe”. De persze ez csak az egyik pont. A Tanítanék Mozgalom hétvégi demonstrációját úgy vezették fel, hogy „az osztályozó konferenciát 2016. június 11-én tartjuk Budapesten és hat vidéki városban: Békéscsabán, Szegeden, Debrecenben, Győrött, Pécsett és Miskolcon”. A beszámoló végén Törley Katalin, Pilz Olivér és Pukli István neve olvasható „osztályfőnökként”.

- Hatalmas verseny volt pénteken a nap mondása címért. A két vetélytárs Németh Szilárd kormányzati rezsibiztos (és mindenek), illetve Polt Péter legfőbb ügyész volt. Előbbi azt fejtegette, hogy Magyarországnak meg kell védenie a nyugati határai Brüsszeltől, utóbbi úgy dicsekedett: annyira független, hogy Európa-szerte irigyelik. Döntsenek önök, melyik volt az erősebb.

+1. Ha péntek, akkor heti hírkvíz. Az eheti kulcskérdés: megtagadja-e Lázár János Spéder Zoltánt?

A nap képe egy újabb csodálatos budapesti villantás: hiába van bicikliút a Bálna terasz mellett, egy műanyag bóját tettek a közepére egy papírlappal, miszerint a kerékpárút "csak gyalogos forgalomra" használható.

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Fidesz szavazói szerint a kormánynak jóval többet kell tennie a klímaváltozás ellen

A Fidesz szavazói szerint a kormánynak jóval többet kell tennie a klímaváltozás ellen

Magyarország a férfi után a női kézilabda Eb-t is megrendezné

Magyarország a férfi után a női kézilabda Eb-t is megrendezné

Távozik Mészáros Lőrinc lánya az Opus Global igazgatóságából

Távozik Mészáros Lőrinc lánya az Opus Global igazgatóságából

550 lóerős hibrid 7-es BMW a láthatáron

550 lóerős hibrid 7-es BMW a láthatáron

Tiborcz István elmerült a budai vendéglátásban, az Origo átjátszásánál bizonyított barátja segíti

Tiborcz István elmerült a budai vendéglátásban, az Origo átjátszásánál bizonyított barátja segíti

Elítélték az élő kismacskákat elásó budapesti nőt

Elítélték az élő kismacskákat elásó budapesti nőt