szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

A rendőrség balesetként kezeli azt a vízbefúlásos ügyet, az ügyészség viszont bűncselekmény gyanújával nyomoz. Az ENSZ regionális hivatala és menekültügyi szervezete aggódik a megszaporodó állítólagos emberi jogi incidensek miatt. A vízbefúlt szíriai férfi rokonai szerint a magyar oldalról gáz spray-vel fújták le őket.

Nyomoz a Központi Nyomozóügyészség a hónap elején a magyar-szerb határon a Holt-Tiszán átkelést megkísérlő menekültek ügyében. A két hete megjelent hírek ellentmondásosan írják le, hogyan is történt a múlt szerdán csoportosan, csónakkal megkísérelt próbálkozás. Június 1-én, szerdán a reggeli órákban egy iraki családot mentettek ki a vízből a rendőrök, erről szóltak az első híradások, ezekben egy férfiról tettek említést, aki visszamenekült Szerbiába. Pénteken aztán már azt lehetett olvasni, hogy egy holttestet találtak a holtágban.

Megtalálták a Holt-Tiszában eltűnt férfit

Megtalálták a magyar rendőrök pénteken annak a férfinak a holttestét, aki szerdán egy társával a Holt-Tiszán át próbált Magyarországra úszni Röszke közelében - közölték a police.hu-n.

Az ORFK még ugyanazon a napon kiadott egy közleményt, amelyben tagadta a közösségi oldalon - de pontosabban meg nem határozott bejegyzésekben - terjedő vádakat, hogy a rendőrök kővel dobálták a vízben átkelést megkísérlő menekülteket. A rendőrök tagadták azt is, hogy bármire is kényszerítették volna a menekülteket. Annyit közöltek, hogy az elhunyt férfi halálának okát a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közigazgatási eljárásban vizsgálta meg, és közben soron kívül rendelt el boncolást. Ennek során nem találtak sérüléseket, és megállapították, hogy a 22 éves szíriai férfi halálát vízbefulladás okozta. De arról, hogy a rendőrségen belül kivizsgálták volna, hogyan zajlott az eset, és hogy ez a vizsgálat mire jutott, közleményt nem adott ki sem az ORFK, sem az ügyészség. A hvg.hu kérdésére utóbbi annyit erősített meg, hogy a nyomozó ügyészség június 6-án indított nyomozást hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, de ennek részleteiről a nyomozás érdekére hivatkozva nem adott tájékoztatást.

Gázspray-vel fújták le a gyerekeket is?

A vízbefúlt szíriai két testvérével és egy iraki családdal indult neki a csónakútnak, erről az életben maradt két testvér beszélt a hvg.hu munkatársának a röszkei tranzitzóna melletti sátortáborban. Úgy emlékeztek, hogy öt embercsempész segítette őket az átkelésben, csónakjukat egy kötéllel húzták.

©

A csónakban összesen kilencen voltak, a három szíriai, köztük a tragikusan elhunyt férfi és az iraki család három gyermekkel, ők azok, akiket később a rendőrök kimentettek. Első nekifutásra nem sikerült átérniük, mivel egyenruhások közeledtek, ezért a szerbiai oldalon maradt csempészek egy kötéllel visszahúzták őket. Másodjára is nekiindultak, és már majdnem átértek, amikor ismét megjelentek az egyenruhások, akik a fiúk elmondása szerint körbefogták őket, majd lefújták őket gázspray-vel.

A szíriaiak állították, hogy ők megadták volna magukat, ám az egyenruhások arra ösztökélték őket, hogy menjenek vissza Szerbiába. Az iraki család szíriaiak állítása szerint kikészült a spray-től, a gyerekeket is lefújták. Őket szállították később kórházba, információink szerint a szegedi Gyermekklinika fertőző osztályán töltöttek egy rövid időt, majd valamely nyitott táborba irányíthatták őket.

A három szíriai viszont kiugrált a csónakból, de közülük csak ketten értek partot, a harmadik eltűnt a nádasban. „Nem láttuk többet, pedig tőle tanultam úszni” – mondja a hvg.hu-nak nyilatkozó 14 éves fiú, de itt elakadt a szava, és elment a tranzit mögötti tábor üres területére, majd később akadozva, de folytatta a beszámolót.

A sátortáborban szolgálatot teljesítő segítőktől tudta meg, hogy a rokonát holtan fogták ki a Holt-Tiszából. Bár a papírok alapján meg tudták állapítani az elhunyt kilétét, a tranzitban levő két fiatalembert megkeresték, hogy azonosítsák a holttestet.

Vizsgálatot követel az ENSZ

Az ENSZ Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője, Montserrat Feixas Vihé az eset után kiadott nyilatkozatában az áll, hogy aggasztóan megnőtt azoknak a beszámolóknak a száma, amely alapján a magyar határon történt visszaélésekre lehet következtetni. Szabadkán szerb újságírók pedig arról számoltak be a hvg.hu-nak, hogy például két héttel ezelőtt a szabadkai kórházban is ápoltak egy menekült férfit, akinek tucatnyi törés volt az arccsontján, de sok, a a szerb oldalon rekedt menekült mondta azt, hogy kutyákat eresztettek rájuk, ezt többnyire harapásnyomokkal támasztották alá. Az UNHCR Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője a Holt-Tiszában megtalált holttest esetében is a körülmények részletes kivizsgálását kérte a magyar hatóságoktól.

ENSZ: Folyóba kényszerített menekült lelte halálát a Tiszában?

Az ENSZ menekültügyi szervezete aggódik amiatt, hogy egy fiatal szíriai férfi a Holt-Tiszában lelte halálát. Különösen, mert a szervezet olyan információkat is kapott, amelyek szerint egy nagyobb migránscsoportot a határvédelmi szervek emberei "visszakényszerítettek" a folyóba.

Mindeközben szerdán Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) regionális szóvivője az osztrák APA hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy hivatalukhoz több mint száz jelentés érkezett be arról, hogy nemzetközi jogba ütköző módon toloncoltak ki menekülteket a magyar – szerb határon. A szóvivő azt is hangsúlyozta, hogy a tranzitzónák túlzsúfoltak, nincs megfelelő szállás és higiéniai felszereltség, ráadásul nem ritkán előfordul, hogy valakit több mint egy hónapig várakoztattak, mire beengedték a tranzitba. Információink szerint a tragikusan megfulladt férfi rokonainak azonban nem kellett sokáig várniuk, rövid várakozás után beengedték őket oda, annak ellenére, hogy egyedülállók, tehát nem tartoznak a sorban előrevett sérülékeny csoportba.  

©

Nyomozás is van

A Helsinki Bizottság szegedi ügyvédjének információi szerint a két szíriai menedékkérelmet nyújtott be, így megkezdődhetett tanúkénti meghallgatásuk a szegedi határrendészeti kirendeltségen. Az ügyvéd szerint tanúmeghallgatás esetén nem feltétlenül szükséges jogi képviselőt kijelölni, így az a nyomozóügyészség és a tolmács jelenlétében zajlik. Megkeresésünkre a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy valóban meghallgatták az elhunyt rokonait, de nem tanúként, hanem közigazgatási eljárás keretében a temetéssel kapcsolatban kellett nyilatkozniuk.

Az esetleges visszaélésekkel kapcsolatos eljárást a Csongrád Megyei Nyomozó Ügyészség nem indíthat, mivel rendőrök is érintettek lehetnek az ügyben, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig a nyomozás tényének megerősítése mellett csak annyit közölt, hogy megpróbálják tisztázni, mi történt pontosan, és terheli-e az érintett határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök bármelyikét büntetőjogi felelősség.

Rendőrség: Nem dobáltuk kővel a Holt-Tiszán érkező migránsokat

A Facebookon terjed az a hír, hogy a magyar rendőrök kőzáporral tartották vissza a csónakon érkező menekülteket. A rendőrség visszautasítja a híresztelést. Korábban az ENSZ menekültügyi szervezete fejezte ki aggodalmát egy szíriai migráns halála miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony Gergely a cicáját promózza

Karácsony Gergely a cicáját promózza

Gáspár Máté: Felhergel a sunyiság, a megalkuvás

Gáspár Máté: Felhergel a sunyiság, a megalkuvás

3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport

3D-ben rekonstruálta Raffaello arcát egy olasz kutatócsoport