szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke egy korábbi interjúban "közveszélyes rezsicsökkentő tervnek" minősítette a kormány ötletét, amely csökkentené a kémények ellenőrzésének gyakoriságát. Lázár szerint nincs probléma az új szabályozással, és véleményét most levélben is megküldte a kéményseprőknek.

Aki erőből politizál az előbb vagy utóbb a közakarattal találja szembe magát, csak addig hány emberéletet fog követelni ez a "szakmai" döntés?

- írja Facebook-posztjában Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke, miután megkapta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter levelét, ami gyakorlatilag megerősíti a kormány korábbi tervét, miszerint ezentúl a gázkéményeket kétévente kell ellenőrizni, a szilárd tüzelésű fűtőberendezések elvezetőrendszereinek vizsgálata pedig négyévente egy alkalomra csökkenne. 

Vámos Csaba egy korábbi interjúban "közveszélyes rezsicsökkentő tervnek" minősítette a kormány ötletét a kéményseprők általi ellenőrzések csökkentéséről, valamint elmondta, hogy jelenleg is mintegy 150 ezer életveszélyes kéményt tartanak nyilván, ez a szám pedig rövid időn belül megtöbbszöröződhet.

Az elnök szerint egy háztartásnak évente 1500-2000 forintot kell fizetnie júliusig a kéményvizsgálatokért, a biztonságért, az ellenőrzések megszüntetésével azonban az életüket kockáztatják majd az emberek. Hozzátette: az intézkedés miatt a megmaradt cégek a megrendeléseik 70 százalékától esnek majd el, miközben a vállalkozók az év közepétől már amúgy sem kérhetnek pénzt a lakosságtól a kémény tisztításáért.

Lázár szerint azonban pont a megnövekedett költségek miatt nem ellenőriztették a családok kéményeiket, de az új szabályozással, vagyis a gyakoriság csökkentésével, megoldódik a probléma, és mindenki térítésmentesen veheti igénybe a szolgáltatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!