szerző:
hvg.hu

Olyan iratok másolatát tették közzé az internetes N1tv oldalán, amelyek szerint a diszkópápaként emlegetett Vizoviczki László állítólag levélben kért segítséget szabadulásához Kubatov Gábor fideszes pártigazgatótól és alelnöktől. Kubatov Gábor csütörtökön közölte, hogy a levelet „24 órán belül” átadta a bűnüldözési szerveknek a „nyomozás elősegítésének az érdekében”.

A csütörtöki Magyar Idők írta meg, hogy házi őrizetbe kerülhet 250 millió forintos óvadék ellenében a költségvetési csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt Vizoviczki László. A Fővárosi Ítélőtábla némi változtatással helybenhagyta ugyanis a Fővárosi Törvényszék óvadék megállapításáról szóló döntését.

 Nagy Andrea, az elsőfokú határozat ellen fellebbezést bejelentő Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta: az ítélőtábla annyit változtatott a végzés szövegén, hogy a pénzt nem a perbíróság, hanem a saját technikai számlájára rendelte befizetni. Ha Vizoviczki letétbe helyez 250 millió forintot, elektronikus nyomkövetőt kap, és házi őrizetbe kerülhet.

Az elsőfokú döntés után Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője elmondta, az óvadék megállapítására azért nyílt lehetőség, mert kizárólag a szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozva tartották fenn eddig a vádlott előzetes letartóztatását.

A lap emlékeztet arra, hogy Vizoviczki László ellen két büntetőeljárás is folyamatban van. Egyik ügyét a Fővárosi Törvényszék tárgyalja, ebben Vizoviczkit és harminckét társát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolják.

A másik ügy a Debreceni Törvényszék előtt van. Ez a 2014. október óta tárgyalt rendőrségi vesztegetési botrány, amelynek vádirata huszonegy olyan terheltet tart számon.

Az éjszakai mulatóiról elhíresült vállalkozót tavaly már kiengedték az előzetesből, de akkor a kényszerintézkedés enyhítése miatt fellebbezést benyújtó főügyészség indítványára a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a törvényszék döntését.

Kubatovtól kért szívességet?

Az N1tv honlapján közzétették a Vizoviczki II. kerületi otthonában, 2013 elején tartott házkutatás kézzel írott jegyzőkönyvét, amely szerint 56 tételt foglaltak a hatóságok ott, köztük dokumentumokat. Ezek között van egy tízoldalas levél, amelynek hiányzott az első két lapja.

A Központi Nyomozó Főügyészség pár hónappal később, április 15-én készített hivatalos feljegyzést a házkutatáskor készült kézzel írott jegyzőkönyv alapján. Az ügyészek ekkor már olvasták a levelet, amelyből kiderült, hogy a fideszes Kubatov Gábornak írta a diszkópápa – állítja az N1tv.

Az irat készítője röviden összefoglalta, miről szól a lefoglalt nyolc oldalas dokumentum. Eszerint „a kampányban nyújtott támogatásért (Reformterv) és fideszes politikusokat nem érintő bűnügyi információkért cserébe K.G. nyújtson segítséget abban, hogy Vizoviczki László szabadlábon védekezhessen”.

A levél nem került be a bíróságra benyújtott anyagok közé, létezéséről mindössze a házkutatási jegyzőkönyv és ez a feljegyzés árulkodik – írják az oldalon.

Kubatov: az N1tv a Jobbik lakájmédiája, a levelet átadtam a bűnüldözési szerveknek

Kubatov Gábor rövid közleményben reagált az internetes tévé oldalán csütörtökön megjelent írásra.

„Az N1tv online oldalán, ami a Jobbik lakájmédiája, megjelent egy hír, miszerint Vizoviczki László levelet küldött nekem. Mivel az ügyben semmilyen rejtegetni valóm nincs, ezért ezt a levelet 24 órán belül átadtam a bűnüldözési szerveknek a nyomozás elősegítésének az érdekében” – olvasható a kétmondatos reakcióban.

A szöveg alapján elvileg tehát írt levelet Vizoviczki László Kubatov Gábornak, a tartalmáról azonban nem közölt semmit a Fidesz pártigazgatója.

Kubatov a Ferencváros elnökeként tartott egy sajtótájékoztatót csütörtökön, és ott egy újságírói kérdésre elismerte, hogy találkozott Vizoviczkival:

"Persze. Politikus vagyok, az a dolgom, hogy találkozzam emberekkel.”

"Talán ha kétszer találkoztak"

Kubatov Gábor a Magyar Időknek csütörtökön azt mondta: Vizoviczki Lászlótól semmilyen támogatást nem kapott a Fidesz.

Úgy fogalmazott: "talán" két alkalommal találkozott a vállalkozóval, egy óvodai rendezvényen, majd a Ferencvárosi Torna Club elnökeként beszélt vele. Utóbbi megbeszélést egy országos médiaügynökség vezetője hozta tető alá az üzletember kezdeményezésére. Két téma merült fel: be szeretett volna fektetni a sportba, és a Fradiba, amitől a klub elhatárolódott, a másik téma pedig a fiatalok biztonságos szórakozása érdekében szükséges teendők volt.

Kitért arra, hogy a sajtóban emlegetett levelet az akkor éppen előzetes letartóztatásban lévő Vizovicki ügyvédje juttatta el hozzá. A dokumentumot huszonnégy óra leforgása alatt eljuttatta a bűnüldöző szervekhez – mondta el a lapnak is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Ahol nyert, ott mindent vitt az ellenzék

Ahol nyert, ott mindent vitt az ellenzék

A Magyar Nemzet Borkaira tolja a vereséget

A Magyar Nemzet Borkaira tolja a vereséget

Útra kiszaladt őz miatt ért baleset két motorost Hajdú-Biharban

Útra kiszaladt őz miatt ért baleset két motorost Hajdú-Biharban

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomoz a Karácsony-hangfelvétel ügyében

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomoz a Karácsony-hangfelvétel ügyében