szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tarlós István megint keményen beszólt Vitézy Dávidnak, de tagadta, hogy megritkítanák a BKK járatait, mint mondta, csak "kisebb menetrendkorrekciót" hajtottak végre. azt is mondta, Orbánnal akar tárgyalni a szemétszállítás kérdéséről, mert a jelenlegi tervek alapján Budapest nagy bajba kerülne.

Miután korábban az Index arról írt, hogy járatritkítást terveznek a BKK járatain, amit maga a szervezet tagadott, Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója is beszállt a vitába, és arról írt, hogy igenis látszik a járatritkítás a közlekedésben, erről pedig kézzelfogható bizonyítékokat, menetrendeket is bemutatott.

Tarlós István budapesti főpolgármester viszont kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában közölte: nincs járatritkítás a budapesti tömegközlekedésben, és azt ő önmagában soha nem támogatta.

"Ma nem lehet járatritkításról beszélni" - fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve: a járatritkítás azt jelenti, hogy járatokat törölnek, most pedig ilyen nincs. Tarlós ugyanakkor azt mondta, hogy a BKV 340 vonalából mintegy kilencnél "kisebb menetrendkorrekciót" valóban végrehajtottak. A korrekcióra példaként hozta fel az egyik meg nem nevezett járatot, ahol a mértékadó követési idő 5 perc volt, és ezt "0,4 perccel" növelték. Így a járat 52 százalékos kihasználtsága 57 százalékra nőtt - mondta.

Tarlós István kitért arra, hogy a 4-es metró végleges használatba vételi engedélyének megszületése után valóban volt egy "nem nagy mértékű járatritkítás". Felszíni járatokat kellett ritkítani, mert a párhuzamosság pazarlás lett volna. Akkor nem is volt reklamálás - jegyezte meg a főpolgármester.

Vitézy Dávidról Tarlós annyit mondott: "Vitézy Dávidot (...) közel két évvel ezelőtt gyakorlatilag alkalmatlanság miatt (...) eltanácsoltuk".

A menetrend szerinti városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós pályázatról Tarlós István elmondta, kérésére a BKK meghosszabbította a beadási határidőt. Hozzáfűzte: ebbe a határidőbe most már "mások pályázati lehetőségei is beleférnek".

Kitért arra is, hogy a szemétszállítás kérdésében kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy avatkozzon be és fogadja őt, mert nem ért egyet azzal, ami történik. Mint mondta, hozzávetőleg 10 milliárd hiányzik az országos rendszerből, és most ezt a fővárostól vinnék el. Olyan hiányt képezne ez az intézkedés a fővárosban, amit nem lehet kitermelni - mondta.

Tarlós István a fővárosi közigazgatási struktúra korábban felmerült átalakításáról azt mondta, úgy tudja, "nincsenek kiérlelt alternatívák". Az kétségtelen, hogy a budapesti közigazgatási struktúra "nem a legszerencsésebb" a hatékony munkavégzés és forrásfelhasználás szempontjából - jegyezte meg. Szerinte a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy nem lesz változás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják