szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Örömteli, hogy kudarccal végződött a vasárnapi magyarországi népszavazás – ezt nyilatkozta Michael Roth, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere a Die Welt című német lap szerdai számának.

A szociáldemokrata politikus azt mondta, hogy igen nyomasztó volt a "roppant nagy ráfordítással folytatott kampány az EU egy demokratikusan meghozott határozata ellen".

"Annál is inkább örülök annak, hogy a referendum kudarcba fulladt" – fogalmazott Michael Roth.

Hasonlóan fogalmazott a Die Weltnek a szociáldemokrata párt (SPD) szövetségi parlamenti (Bundestag) frakciójának külpolitikai szóvivője, Niels Annen, aki szerint Európa a magyarországi népszavazás után is mélyen megosztott, de "Orbán veresége mégis jó hír", hiszen megmutatja, hogy irányvonalának már Magyarországon sincs többségi támogatottsága.

Az ellenzéki Zöldek képviselőcsoportjának külpolitikai szóvivője, Omid Nouripur hozzátette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerinte belpolitikai problémákról akarta elterelni a figyelmet a népszavazással.

"Politikai csőd", "súlyos kudarc" - Merkel pártját nem sikerült átverni

Angela Merkel német kancellár pártja, a Fidesszel is egy európai pártcsaládba tartozó CDU politikusai egytől egyig úgy nyilatkoztak, hogy a kvótanépszavazás komoly vereség Orbánéknak. A bajor CSU viszont Orbánék érvelését visszhangozza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!