szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Angela Merkel német kancellár pártja, a Fidesszel is egy európai pártcsaládba tartozó CDU politikusai egytől egyig úgy nyilatkoztak, hogy a kvótanépszavazás komoly vereség Orbánéknak. A bajor CSU viszont Orbánék érvelését visszhangozza.

Keményen nyilatkozott a vasárnapi kvótanépszavazás eredményéről a Fidesz európai pártcsaládjába tartozó kormányzó német Kereszténydemokrata Unió, a CDU.

A párt részéről Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának vezetője a Bild című lapnak azt mondta: "ha minden egyes ország úgy viselkedne, mint Magyarország, akkor veszélybe kerülne az EU, mert semmit sem lehetne véghezvinni". 

A német szövetségi parlament (Bundestag) EU-ügyi bizottságának CDU-s elnöke, Gunther Krichbaum a Die Weltnek nyilatkozva úgy vélte, Orbán Viktor magyar miniszterelnök "nemzeti sorskérdésként állította be" a népszavazást, az eredmény pedig "politikai csőd" a számára. Hozzátette, hogy a Fidesz a referendum sikere érdekében hónapokig "erősen propagandisztikus, teljességgel egyoldalú" tevékenységet folytatott "hatalmas ráfordítással", amihez képest az eredmény "súlyos kudarc".

Ruprecht Polenz, a CDU Kelet-Európával foglalkozó külpolitikai szakpolitikusa, a párt volt főtitkára a Die Weltnek elmondta, hogy a népszavazás "súlyos vereség Orbánnak és népnemzeti gondolkodásának". Hozzátette, hogy a kormány számos médium által felerősített hatalmas propagandája ellenére "nem követték elegen" a kormányfőt.

A CDU/CSU-frakció külpolitikai szóvivője, Jürgen Hardt a Handelsblatt című üzleti lapnak azt mondta: "a referendum nem érte el célját, következésképpen vereség a kezdeményezői számára, ezen kívül tovább fokozza a megosztottságot Magyarországon és tovább mélyíti az árkokat".

A CDU testvérpártja a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője, Manfred Weber viszont Orbán Viktor és a magyar kormány érvelését visszhangozva a Die Weltnek azt mondta, hogy a népszavazás eredményét nem lehet "egyszerűen lesöpörni az asztalról", mert a referendum megmutatta, hogy "a magyarok nem akarnak kötelező kvótát, ameddig a parlamentjük nem járul hozzá" - mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Weber azt is mondta, hogy más uniós tagországokban is sokan osztják a magyarok kételyeitm, ezért szerinte az uniós állam-, illetve kormányfőknek "le kell ülniük a tárgyalóasztalhoz és eredményre kell jutniuk a migráció kérdéseiben". Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is így kell tennie, és "ezen mit sem változtat a referendum" - mondta Manfred Weber.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) részéről Burkhard Lischka, a párt Bundestag-frakciójának belügyi szóvivője a Handelsblattnak elmondta: "az Orbán-kormány masszív propagandája után a referendum súlyos vereség valamennyi jobboldali populistának Európában, és azt jelzi, hogy a fák a populistáknak sem nőnek az égig".

A liberális FDP részéről Alexander Graf Lambsdorff, az EP alelnöke a Handelsblattnak azt mondta, hogy a referendum "pofon" Orbánnak, aki megerősítést várt idegenellenes politikájához, de kudarcot vallott. A politikus a Bildnek nyilatkozva hozzátette: "Európa nem működik, ha mindenki csak a saját nemzeti pecsenyéjét sütögeti". Megjegyezte: "Orbán szívesen tartja a markát, amikor uniós pénzeket osztanak, és utána megint szidalmazza tovább Európát".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!