szerző:
MTI / hvg.hu

Angela Merkel német kancellár pártja, a Fidesszel is egy európai pártcsaládba tartozó CDU politikusai egytől egyig úgy nyilatkoztak, hogy a kvótanépszavazás komoly vereség Orbánéknak. A bajor CSU viszont Orbánék érvelését visszhangozza.

Keményen nyilatkozott a vasárnapi kvótanépszavazás eredményéről a Fidesz európai pártcsaládjába tartozó kormányzó német Kereszténydemokrata Unió, a CDU.

A párt részéről Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának vezetője a Bild című lapnak azt mondta: "ha minden egyes ország úgy viselkedne, mint Magyarország, akkor veszélybe kerülne az EU, mert semmit sem lehetne véghezvinni". 

A német szövetségi parlament (Bundestag) EU-ügyi bizottságának CDU-s elnöke, Gunther Krichbaum a Die Weltnek nyilatkozva úgy vélte, Orbán Viktor magyar miniszterelnök "nemzeti sorskérdésként állította be" a népszavazást, az eredmény pedig "politikai csőd" a számára. Hozzátette, hogy a Fidesz a referendum sikere érdekében hónapokig "erősen propagandisztikus, teljességgel egyoldalú" tevékenységet folytatott "hatalmas ráfordítással", amihez képest az eredmény "súlyos kudarc".

Ruprecht Polenz, a CDU Kelet-Európával foglalkozó külpolitikai szakpolitikusa, a párt volt főtitkára a Die Weltnek elmondta, hogy a népszavazás "súlyos vereség Orbánnak és népnemzeti gondolkodásának". Hozzátette, hogy a kormány számos médium által felerősített hatalmas propagandája ellenére "nem követték elegen" a kormányfőt.

A CDU/CSU-frakció külpolitikai szóvivője, Jürgen Hardt a Handelsblatt című üzleti lapnak azt mondta: "a referendum nem érte el célját, következésképpen vereség a kezdeményezői számára, ezen kívül tovább fokozza a megosztottságot Magyarországon és tovább mélyíti az árkokat".

A CDU testvérpártja a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője, Manfred Weber viszont Orbán Viktor és a magyar kormány érvelését visszhangozva a Die Weltnek azt mondta, hogy a népszavazás eredményét nem lehet "egyszerűen lesöpörni az asztalról", mert a referendum megmutatta, hogy "a magyarok nem akarnak kötelező kvótát, ameddig a parlamentjük nem járul hozzá" - mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Weber azt is mondta, hogy más uniós tagországokban is sokan osztják a magyarok kételyeitm, ezért szerinte az uniós állam-, illetve kormányfőknek "le kell ülniük a tárgyalóasztalhoz és eredményre kell jutniuk a migráció kérdéseiben". Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is így kell tennie, és "ezen mit sem változtat a referendum" - mondta Manfred Weber.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) részéről Burkhard Lischka, a párt Bundestag-frakciójának belügyi szóvivője a Handelsblattnak elmondta: "az Orbán-kormány masszív propagandája után a referendum súlyos vereség valamennyi jobboldali populistának Európában, és azt jelzi, hogy a fák a populistáknak sem nőnek az égig".

A liberális FDP részéről Alexander Graf Lambsdorff, az EP alelnöke a Handelsblattnak azt mondta, hogy a referendum "pofon" Orbánnak, aki megerősítést várt idegenellenes politikájához, de kudarcot vallott. A politikus a Bildnek nyilatkozva hozzátette: "Európa nem működik, ha mindenki csak a saját nemzeti pecsenyéjét sütögeti". Megjegyezte: "Orbán szívesen tartja a markát, amikor uniós pénzeket osztanak, és utána megint szidalmazza tovább Európát".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tucatnyi klasszikus autót mentettek ki egy elhagyott pajtából, ami összedőlt – képek

Tucatnyi klasszikus autót mentettek ki egy elhagyott pajtából, ami összedőlt – képek

Jó hírt kapott Zuckerberg: mégsem mondott fel a Facebook legfontosabb jogásza

Jó hírt kapott Zuckerberg: mégsem mondott fel a Facebook legfontosabb jogásza

„Kapcsolják ki a villanyt Macron elnöknél, hadd tudja meg ő is!"

„Kapcsolják ki a villanyt Macron elnöknél, hadd tudja meg ő is!"

Delta Plus: Tiborcz üzlettársa bevásárolt

Delta Plus: Tiborcz üzlettársa bevásárolt

Az N1TV-n induló közéleti vitaműsorban tér vissza Kálmán Olga

Az N1TV-n induló közéleti vitaműsorban tér vissza Kálmán Olga

Zuckerberg kiadta a parancsot: csak androidos telefont szabad használni

Zuckerberg kiadta a parancsot: csak androidos telefont szabad használni