Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Nem szabad poénkodni vagy kárörvendeni a Népszabadság bezárásán – a hvg.hu információi szerint erre intette a Fidesz és a KDNP képviselőit hétfőn Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. Az ügyről, úgy tudjuk, Rogán Antal miniszter is beszélt, szerinte tudható, hogy tervezett dolog volt a lap bedöntése.

Nem véletlenül hallgattak vagy ködösítettek hétfőn a Fidesz és a KDNP hétfőn megszólaltatott képviselői a hvg.hu és más orgánumok Népszabadság bezárásával kapcsolatos kérdéseire. A legtöbb megkérdezett vagy egyből hárított, vagy még kedden is azt a hétfői parlamenti ülésen a kormány hivatalos álláspontjaként is elhangzott mondatot ismételte el, hogy a lap kiadásának felfüggesztése tisztán gazdasági lépés, a külföldi tulajdonos döntése volt, a kormány pedig nem avatkozhat be a tulajdonosi döntésekbe, mert éppen azzal sértené meg a sajtószabadságot.

©

A különös vélemény-egybeesések oka – mint megtudtuk –, hogy Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a hétfői ülés előtt rövid kommunikációs gyorstalpalót tartott a kormánypárti képviselőknek arról, miképp reagáljanak az újságírók Népszabadsággal kapcsolatos kérdéseire. Az első és legfontosabb ukáz információink szerint az volt, hogy a képviselők ne érzelmi alapon közelítsék meg a kérdést, és kerüljék el azt a hibát, amelybe Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke szombaton belefutott. Nevezetesen, hogy zsigerből, kárörvendően nyilatkozzanak a lap megszűnéséről. (Ahogy arról szombaton a hvg.hu is beszámolt, a politikus, akit újságíróknak a kormánypártok vezetői közül elsőként sikerült megkérdezni a lap kiadásának aznapi felfüggesztéséről, úgy kommentálta a történteket, hogy szerinte épp ideje, hogy a Népszabadság bezárjon váratlanul.)

©

A frakcióvezetői útmutatás alapján a képviselőknek lehetőleg amúgy kerülniük kell a témát, de ha mégis muszáj válaszolni, akkor a fenti – a veszteséges lap bezárását tisztán gazdasági döntésként láttató magyarázattal kell érvelni. A hvg.hu videós körkérdésére adott válaszokból az derült ki, hogy a képviselők foggal-körömmel igyekeztek tartani magukat a központi iránymutatáshoz.

Kósa eligazítása után a hvg.hu információi szerint Rogán Antal is beszélt a kialakult helyzetről, aki a lappal történtek hátteréről azt mondta, hogy az nem váratlan, hanem jól előkészített lépés volt. A Miniszterelnöki Kabinetet vezető miniszter képviselőknek szóló érvelése szerint a Népszabadság 25 éven át az MSZP alapítványának lapja volt, ezért

nem a mostani leállítását, hanem az eddigi – a halmozódó veszteségek ellenére történt – fenntartását kell a politikai döntésnek tekinteni.

Rogán arról egyetlen szót sem ejtett, hogy a lap az utóbbi hetekben számos, számára kellemetlen cikket közölt arról, hogy a kvótanépszavazás hétvégéjén a feleségével és nagyobbik fiával luxushelikopterrel utazott családi barátjuk, Szabó Zsófi esküvőjére és vissza. A 1,5 millió forint értékű helikopterezést Rogán elsőre ráadásul letagadta, a járművet bérbeadó cég vezetője is csak azután ismerte el a történteket, hogy a lap a fotókat is bemutatta a helikopter mellett álló miniszterről.

©

A hvg.hu-nak a háttérben – tehát nem a kamerák előtt – nyilatkozó képviselők közül többen egyébként kifejezetten a sajnálattal fogadták a lappal történteket, de a frakcióülésen nyíltan senki nem vette védelmébe az újságot. Névvel eddig egyedül a pártjával szemben korábban is gyakran kritikus Bencsik János mondott véleményt a történtekről. A fideszes képviselő október 8-án, a lap kiadásának felfüggesztéséről megjelent híreket saját Facebook-oldalán úgy kommentálta:

„Sosem voltam a Népszabadság előfizetője, de az ilyen bejelentések mégsem tudnak feldobni."

Népszabadság-eladás: a szerkesztőségnek feltételei vannak, a Mediaworks sajnálkozik

Elmaradt az első tárgyalás a Népszabadság eladásáról: a szerkesztőség alapfeltétele a munkatársak bizonytalan helyzetének megnyugtató rendezése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök

Belehalt a koronavírus szövődményeibe Valéry Giscard d'Estaing egykori francia elnök

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

Az agrártárca helyettes államtitkárát vették őrizetbe korrupciós ügy miatt

Az agrártárca helyettes államtitkárát vették őrizetbe korrupciós ügy miatt