szerző:
hvg.hu

Tavaly áprilisban rendkívüli szülői értekezleten jelentették be a XV. kerületi Neptun Általános Iskolában járó gyerekek szüleinek, hogy az intézmény jogutód nélkül megszűnik. Az eseményen az hangzott el, hogy az iskolát az alacsony kihasználtság miatt nem éri meg működtetni.

A szülői tiltakozás ellenére a következő tanévben a kerület más iskoláiban kényszerült megkezdeni a következő tanévet csaknem háromszáz – sajátos nevelési igényű – gyerek, és több mint negyven pedagógusnak is új munkahely után kellett néznie.

Az egyik szülő most azzal kereste meg az RTL Klub Híradóját, hogy az ügyben lezárult az ombudsmani vizsgálat, amely szerint az átszervezés nem volt jogszerű: az átalakítást kezdeményező Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem hagyott időt a szülőknek, hogy kifejtsék a véleményüket, és nehéz helyzetbe hozta a tanulási zavarokkal küzdő diákokat is.

A Neptunból – ahogy az ügy kipattanása idején a Bors értesült – valóban kínai-magyar kéttannyelvű iskola lett, a korábban lelakott épületének felújításán a Híradó riportja szerint most is dolgoznak.

Az egyik szülő szerint a Neptunból kirakott gyerekeknek nem volt könnyű a beilleszkedés az új iskolájukba, akad olyan család, amelynek három gyerekét három különböző intézménybe fogadták be, így komoly logisztikai feladatot kell megoldaniuk nap mint nap. Emellett az is gondot okoz, hogy a befogadó intézményekben nem ugyanazt a pedagógiai programot használják, mint a Neptunban, a váltás pedig megzavarta az egyébként is nehezen fejlődő tanulók nyugalmát.

Az RTL Klub az ügyben kereste a Kliket, ám adásukig nem kaptak választ kérdéseikre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!