szerző:
Windisch Judit - Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha a neve szóba kerül, rendszerint jönnek is a kérdések kínos ügyekről, valamint a találgatások arról, meddig nem érzi kínosnak a kormányfő, hogy mindez a közvetlen környezetében történik. Ám úgy tűnik, egyelőre belefér, vagy legalábbis nem ez az a pillanat, amikor Orbán Viktor beáldozná Rogán Antalt.

"Rogán bukása szerintünk is benne van a pakliban, de ezt későbbre várjuk – ha egyáltalán bekövetkezik" – fogalmaztak a hvg.hu-nak, amikor egy a hatalom közelében mozgó magyarországi üzletember közvetlen környezetében lévőkkel beszélgettünk arról, túléli-e (nyilván politikai értelemben) a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a zűrös ügyeket, amelyek az utóbbi időben vele összefüggésben felvetődtek. Értékelésük szerint Rogán egyfelől bőven "kínos" lehet már akár a kormányfőnek is, ám mostani bukása nem lenne elég hasznos. "Tökéletes áldozat, de majd csak a kampányüzemmód bekapcsolásánál" – fogalmaztak. Akkor ugyanis egy olyan ember menesztése, akinél azt lehet felmutatni, hogy Orbán nem tűri el a botrányszagú történeteket, a flancolást (például helikopterezést) vagy a félrevezető nyilatkozatokat, sőt, kiveti a köreiből azokat, akik ezeket elkövetik, már sokkal eladhatóbb, látványosan kommunikálható húzás lenne. 

És a kormányzat csúcsembereitől jövő üzenetek kétségtelenül alá is támasztják azt, hogy Rogán talán nincs közvetlen veszélyben. "Három-négy éve zajlik Rogán Antal levadászása” – védte meg például pár hónapja minisztertársát Lázár János. Akkor éppen a 15 évre elítélt Portik Tamás állította azt, hogy ő korábban megvesztegette Rogánt. Később, amikor kiderült a propagandaminiszter helikopteres ügye, Lázár már más szavakkal „állt ki” mellette a parlamentben: Sallai R. Benedek LMP-s képviselő kérdésére azt felelte, tudomása szerint Orbán bizalma töretlen Rogánban, de személyes ügyekben

„minisztertársaimnak és politikustáraimnak magukért kell helyt állniuk, így van ez, mikor Mengyi Rolandot támadják vagy vádolják, így van ez, amikor Farkas Flóriánt támadják, vagy így van ez Rogán Antal esetében is.”

Igaz, lehetett ezt másképpen is értelmezni, hiszen míg Mengyit korrupciós ügyekkel hozták összefüggésbe, és nyomoznak ellene, Farkason pedig konkrétan százmilliókat keresnek, addig Rogánnál a kérdés a helikopterezésére vonatkozott.

Rogánnak végül valóban személyesen kellett megvédenie magát a parlamentben, ahol a felesége ügyletének állította be az egész helikopteres bartert, és ugyan beismerte, hogy hibázott, ezt feltehetően csak az urizálásra értette, és nem arra, hogy hazudott a Népszabadság újságírójának.

Rogánt megszorongatták a helikopteres kérdésekkel - videó

Nem mond le, mert tiszta a lelkiismerete - ezt mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, akit újra megkérdeztek a kínossá vált helikopter-ügyről. Rogán Antal sajátságos magyarázatot adott arra a kérdésre, hogy szerinte hazudott-e a Népszabadság újságírójának, akinek először még tagadta a családi helikopterezést, később viszont már, a helyszíni fotók láttán, elismerte.

Tény ugyanakkor az is, hogy noha Lázár János szerint a miniszterelnök bizalma töretlen Rogánban – volt egy demonstratívnak is tekinthető maastrichti út, ahol Rogán minden képen közvetlenül Orbán mellett helyezkedik el –, a Figyelő október végén azt írta, a miniszter „szárnyalás helyett repülhet”. A lap szerint „a hivalkodó életvitelévek a címlapokra kerülő Rogán körül fogy a levegő, ma már a kormányon belül is egyre többen gondolják, hogy a pozíciója tarthatatlan”, bár két olyan forrást is idéznek, akik nem tapasztalták jelét annak, elfogyott volna a miniszterelnök belé vetett bizalma.

A népszavazás vesztese

Ami valójában nem is lenne meglepő. A Fidesz hivatalos kommunikációja szerint megnyert, technikailag viszont bukott népszavazási eredményért a 444.hu-nak beszélő fideszesek – a cikk szerint zömmel Lázár környezetéből – például Rogán Antalt tartották felelősnek az érvénytelenség miatt. Az is kínos volt, hogy sokáig még az sem tisztázódott, egyáltalán szavazott-e október másodikán. A Fillér utcai szavazókörnél őt váró fotósok előbb annyit tudtak meg sajtósától, hogy az nem éri el főnökét, majd azt: már leszavazott.

Márpedig egyáltalán nem volt mindegy, hogy Rogán Antal részt vett-e a népszavazásból országos hisztériává emelt referendumon, pláne, hogy a Fidesz, és Orbán Viktor nemzeti kérdésnek állította be az ügyet, a nem szavazókat pedig a KDNP gyakorlatilag hazaárulónak nevezte. Végül ezen a héten, Kálmán Olga ATV-s műsorában egy feleségével közös szelfit mutatott bizonyítékul, hogy ott volt a szavazóhelyiségben.

Rogán tulajdonképpen a kampányban is visszafogottan vett részt, a tudósítások alapján egy lakossági fórumon jelent meg, és adott néhány interjút a baráti médiának. Sajtótájékoztatóra nem állt ki, akkor már hónapok óta. Húzós nyara volt ugyanis, kellemetlen kérdéseket kaphatott volna Portik-ügyben, vagy éppen találmányáról, a feltalálótársához köthető cég vagy a szomszédja állami megrendelési sikereiről.

Seres: Tóni majd elintézi

Egy csodaszép nyári reggel, miután a Pasa parki madarak csicsergése felkelti álmából, majd túl van az első kávéján, Tóni hirtelen elsápad. Ennek két oka van. Az egyik, hogy éjszaka megint néhány négyzetméterrel megnőtt a lakása, ezért kezdheti elölről a lepapírozást.

Baljós üzenetek

Kérdés persze az is, mennyire lett volna hiteles Rogán Antal kampányolása? A miniszter ugyanis finoman szólva sem a legnépszerűbb politikus, a Republikon Intézet augusztusban publikált mérése szerint a Lázár János–Rogán Antal–Gyurcsány Ferenc-hármas a sereghajtó, az erősen jobboldali Demokrata viszont nemrég azzal állt elő, hogy a propagandaminiszter egyenesen a legnépszerűtlenebb politikus széles e hazában, őt még Gyurcsánynál is jobban elutasítják az emberek. Igaz, az Index mérése viszont neki kedvez: az emberek többsége nem mondatná le a helikopterezés miatt, mondván, hogy ennél sokkal súlyosabb ügyek miatt sem mondanak le politikusok. Minden esetre az, hogy a Demokrata egy ilyen adatsorral állt elő, legalábbis figyelmeztető jelként értelmezendő – legalábbis a kremlinológia szabályai szerint.

Orbán Viktor és Rogán Antal az Európai Néppárt maastrichti csúcstalálkozóján
©

De intő jel lehet a Rogán Antal édesgyermekének számító letelepedési kötvény ügye is: a némileg ellentmondásos kormánykommunikáció ellenére egyre biztosabb, hogy a konstrukciót felszámolják, hivatalosan azért, mert a magyar gazdaság felminősítését követően már nincs szükség arra, hogy ilyen feltételekkel szerezzen hitelt az állam. Más kérdés, hogy éppen akkor szüntetik meg, amikor a Jobbik elkezdte ezt követelni, illetve amikor egyre szélesebb körben kezdték ismét azt taglalni, kik kerestek hatalmas pénzeket ezen a konstrukción, és miként kapcsolódhatnak ők Rogán Antalhoz és/vagy Habony Árpádhoz. A kabinetiroda vezetőjét kérdezték erről az Országgyűlésben is, de azt mondta, neki csak annyi haszna van a letelepedési kötvényekből, hogy folyamatosan magyarázkodhat a parlamentben. Ebben az ügyben aztán Lázár János csütörtökön  ismét csak megvédte Rogánt, ráadásul éppen akkor, amikor a propagandaminiszter egy tévéiniterjúban félrevezetően nyilatkozott a kötvénykonstrukcióról. 

És akkor ott van a legfrissebb "ügy": néhány napja a Vasárnapi Hírek állt elő (majd visszakozott) egy történettel arról, hogy egyesek tudomása szerint őrizetbe vettek volna egy olyan ügyvédet, akit ismét csak Rogán Antal miniszterhez közel állóként emlegettek. Az őrizetbe vételnek semmiféle bizonyítható nyomát nem találtuk, a rendőrség és az ügyészség is azt állítja, ilyen nem történt, az ügyvéd pedig nyomban közleményt adott ki, amely szerint a híresztelésnek nincs semmiféle alapja, ettől azonban a sztori felröppent, és ez önmagában is tud kínos lenni – mindenkinek, akinek a nevét összefüggésbe hozták a történettel. Így pedig Rogánnal is – nem véletlen, hogy nyomban megindultak a találgatások arról is, kinek állhatott érdekében egy ilyen botrány elindítása.

Mit mond az orbáni gondolkodás?

Az eddigi Orbán-logika alapján azonban hiába sorjáznak azok az ügyek, amelyek miatt már régen meneszteni lehetett volna Rogán Antalt, a kormányfő ezt ellenzéki vagy sajtónyomásra dafke sem teszi meg. Ezt erősítik meg a hvg.hu által megkérdezett fideszesek, akik semmi jelét nem tapasztalták annak, hogy a miniszterelnök megvonta volna bizalmát a minisztertől, de azt mondják, ha így is lenne, abból nem sokat érzékelne a nyilvánosság. Orbán évtizedek óta azt a taktikát követi ugyanis, hogy minél inkább támadják egy emberét, annál inkább ragaszkodik hozzá.

©

Egy évekkel ezelőtti frakcióülésen a miniszterelnök el is mondta a képviselőknek, hogy miért:  meggyőződése ugyanis, hogy a hozzá közel állók támadásával őt magát támadják, illetve akarják gyengíteni. Így azután, ha engedne a nyomásnak, és elengedné az illető – jelen esetben Rogán – kezét, akkor azzal egyrészt elérné célját „az ellenség”, másrészt, a felhánytorgatott vétkek beismerése is lenne szerinte.

Hosszú évek tapasztalata is azt mutatja egyébként, hogy ha a miniszterelnöknek elege is van, vagy maga is szabadulna egy már több kárt, mint hasznot hozó politikusától, akkor is pozícióban tartja, amíg elül a külső nyomás, aztán – akár hónapok vagy évek múlva – maga keres rá megfelelő alkalmat vagy apropót, hogy megszabaduljon tőle. A Fideszben emiatt nincsenek teátrális bukások: azokkal is, akikre valamiért megharagudott, sokkal inkább úgy számol le, hogy új pozíciót kínálva nekik állítja félre vagy helyezi parkolópályára őket. (Ez pedig összevág azzal, amit a már említett üzleti körökben mondtak Rogán lehetséges sorsáról.)

A stratégia groteszk velejárója az is – mutattak rá a fideszesek – hogy ha az őt és családját ért támadásokból mondjuk magának Rogánnak lenne elege, és ő akarna kiszállni (bár ezt a miniszter ismerve nem tartják valószínűnek), a látszatot szem előtt tartó fenti okok miatt akkor sem tehetné meg, csak akkor, amikor a miniszterelnök megengedné neki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Macaulay Culkin apa lett

Macaulay Culkin apa lett

Nagy bemutatóra készül a Samsung, jön az eddigi leggyorsabb Galaxy

Nagy bemutatóra készül a Samsung, jön az eddigi leggyorsabb Galaxy