szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szombaton írják a nyolc-, hat- és négyosztályos gimnáziumokba jelentkező diákok a központi írásbeli felvételiket. Az oktatáskutató szerint ezekre az iskola nem készíti fel a gyerekeket. A magántanárokat pedig nem mindeni tudja megfizetni.

Setényi János oktatáskutatóval a GazdaságTV készített hosszabb beszélgetést a magyar oktatásról. Ebben többek között arra hívja fel a szakember a figyelmet, hogy a legtöbb oktatáskutató nem szokta figyelembe venni azt az oktatás körül kiépült árnyékgazdaságot, amelynek a tanulói életutakra valószínűleg nagyobb befolyásoló ereje van, mint az iskoláknak.

Setényi szerint, ha ez tovább erősödik, akkor az iskola egy olyan hely lesz, ahová bejárnak a gyerekek, ott ugyan valamit csinálnak, de semmi nem ott dől el. Azaz, aki megteheti, hogy magántanárt fogadjon a kötelező, állami iskola mellé, az képes a gyerekének kedvező iskolai karriert nyújtani, aki nem tudja megfizetni ezt, annak esélye sem lesz erre.

Egy – nagyon aktuális – példával érzékelteti mindezt az oktatáskutató. A gyerekek életútját ma nagyon korán, a középiskolai felvételi dönti el. (Ennek írásbelijét idén január 21-én, szombaton írják a gyerekek. Ezt ugyan nem minden középiskola követeli meg, de a „jobb” gimnáziumok biztosan.) Ám ezen a központi teszten nem olyan kérdésekkel találkoznak a diákok, amit az iskolában tanultak, hanem olyanokkal, amelyek sikeres megoldását magántanárral, tesztek begyakorlásával lehet elsajátítani.

„Ilyen osztály alapú szelekció kevés európai országban létezik” – mondja Setényi, aki hozzáteszi, „a magyar közoktatás tele van ilyen egyszerű, döbbenetes ténnyel, amiről senki nem akar beszélni”.

A teljes beszélgetés itt látható.

A 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára január 21-én tartják a vizsgákat, míg a pótló írásbeliket január 26-án. Utóbbit azok írhatják, akik a vizsgán alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Idén 402 írásbeli vizsgát szervező intézmény van és 514 helyszínen adhatnak számot tudásukról a diákok. A 9. évfolyamos iskolák írásbelijén mintegy 54 200, a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem 8000-en, a 8 évfolyamos gimnáziumi írásbelin mintegy 6000-en vesznek majd részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

Puskával lőtte ki egy kutya szemét egy füzesabonyi férfi

Puskával lőtte ki egy kutya szemét egy füzesabonyi férfi