Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

Voltak, akik nem nézték jó szemmel az MKKP humoros alternatív aláírásgyűjtő akcióját.

Dovalovszki András, a Kutya Párt aktivistája ott volt a helyszínen. A hvg.hu-nak azt elmesélte, hogy mielőtt kitelepültek volna a standjukkal, egyeztetett a szegedi rendőrséggel, hogy rendben van-e az akció, mert nem csak egy pultot akartak kihelyezni, hanem mindenféle strandkellékeket (pl. napernyő, úszógumi) is.

A rendőrségtől azt az információt kapta, hogy mivel a strandos performansz aláírásgyűjtésnek és nem demonstrációnak minősül, ezért nincs akadálya annak. Szegeden azért gyűjtenek aláírást, hogy a vidékiek is aláírhassanak az olimpia ellen. Kaposváron is hasonló akciót indított a Kutya Párt: ott azért kampányolnak, hogy ne Kaposváron legyen az olimpia.

A stranddá alakított pultot a Tudományos és Információs Központ (TIK) előtt állították fel, egy olyan részen, ahol a tetőszerkezet miatt nem érte őket az eső. Ezt az erre vonatkozó jogszabályok szerint megtehették, mert a terület közforgalmú magánterületnek minősül, magyarázta az aktivista.

Nem volt indokuk

A TIK biztonsági szolgálata azonban nem így gondolta. Először az egyik biztonsági őr szólt nekik, hogy az intézménnyel is kéne egyeztetni az aláírsgyűjtésről, majd a biztonsági szolgálat vezetője szólította fel őket távozásra. Arra hivatkoztak, hogy a pult tűzrendészetileg rossz helyen van, elállja a vészkijáratokat.

Dovalovszki szerint ez azért volt teljesen fals indok, mert látták, hogy a közelben lévő vészkijáratok mind le vannak zárva.

©

Ezután hívták ki rájuk a rendőrséget az intézmény emberei. A kiérkező rendőrök igazoltatták őket, majd sokáig tanakodtak a TIK biztonsági emberével, hogy mi legyen a pulttal. A rendőrök végül elmentek, mert nem volt indokuk elküldeni őket, az aláírásgyűjtés pedig folytatódott.

Dovalovszki szerint a rendőrség teljesen vétlen volt az ügyben, a TIK akarta eltávolítani őket valamilyen mondavacsinált indokkal. Mint mondta, állami intézményként valószínűleg kínos nekik, hogy pont előttük kampányolnak az olimpia ellen.

Szippantóskocsit is bevetettek

Nem ez az első eset, hogy valamilyen formában akadályozni próbálták az olimpiaellenes aláírásgyűjtést. Az Együtt az egyik 16. kerületi rendelőintézet előtt állította fel aláírásgyűjtő standját. A forgatókönyv nagyon hasonló volt, mint a szegedi esetnél: a rendelőintézet vezetője kihívta rájuk a rendőrséget, arra hivatkozva, hogy akadályozzák a mentők ki- és bejutását az intézetbe. A rendőrök végül kimentek, de az Együtt pultjai maradhattak.

Az intézetvezető azonban nem adta fel ilyen könnyen, és később duguláselhárításra hivatkozva hívott egy szippantóskocsit, így az aktivisták iszonyatos bűzben folytatják az aláírásgyűjtést.

Az olimpiaellenes aláírásgyűjtés kezdeményező Momentum Mozgalom aktivistáit is érte már inzultus. Egy alkalommal a Jászai Mari téren, most vasárnap pedig a Blahán rúgták fel standjukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Beleállt az MSZP az olimpiai aláírásgyűjtésbe

Kedden a főváros húsz pontján a szocialisták is gyűjteni kezdték az aláírásokat az olimpiáról szóló népszavazási kezdeményezéshez. Január végén még több polgármesterük leszavazta azt a javaslatot, hogy Budapest vonja vissza a pályázatot.

Itt a NASA újabb sikere: 10 percre elég oxigént termelt a Marson a Perseverance

Itt a NASA újabb sikere: 10 percre elég oxigént termelt a Marson a Perseverance

Az állami lottócég 34,6 milliárdos szerződést kötött a kormánykedvenc reklámosokkal

Az állami lottócég 34,6 milliárdos szerződést kötött a kormánykedvenc reklámosokkal

Pont a kínai egyetemről kérdező képviselőknek sikerült kommunistáznia egyet Schanda államtitkárnak

Pont a kínai egyetemről kérdező képviselőknek sikerült kommunistáznia egyet Schanda államtitkárnak