szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai és a magyar kormány megállapodásán múlik, működhet-e tovább Magyarországon a CEU – mondta a miniszterelnök.

A csalás az csalás – jelentette ki Orbán Viktor a Közép-európai Egyetem ügyével kapcsolatban a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök is elmondta azt a kormányzati kommunikációban korábban is elsütött panelt, amely szerint a CEU az egyetemek négy-öt évente zajló vizsgálatán akadt fenn, és ezen találtak komoly szabálytalanságokat, de ezt nem kell komolyan venni, a hvg.hu pénteki cikkéből kiderül, hogy valójában ez volt az első ilyen vizsgálat.

Orbán hangsúlyozta:

Magyarországon senki sem állhat a törvények felett, hiába milliárdos."

Arra a kérdésre, hogy lesz-e egy év múlva is CEU, Orbán azt válaszolta: ez az amerikai és a magyar kormány megállapodásán múlik.

A kérdező ezen a ponton rátért volna a következő témára, azokra a találkozókra, amelyeken a miniszterelnök az utóbbi napokban részt vett, Orbán azonban rászólt: maradjanak még a "Soros-egyetem" ügyénél. A kormányfő szerint a magyar egyetemekkel szemben nem fair, amit a tisztázatlan jogi helyzet okozott: azok csak magyar diplomát adhatnak ki, míg a CEU a magyar mellett amerikait is. Emiatt a magyar felsőoktatási intézmények hátrányban vannak, illetve a CEU igazságtalan előnyhöz jutott.

Orbán többször is kijelentette, hogy a szuverén Magyarország nem tűri el a csalást, a szabály pedig világos: külföldi diplomát csak akkor adhat ki egy itteni egyetem, ha külföldön is folytat képzést.

Igaz, ezek a szabályok mindeddig nem léteztek, a kedden benyújtott törvényjavaslat részeként kerülhetnek be a felsőoktatási törvénybe.

Az interjú további részében aztán tényleg szóba kerültek a találkozók: a V4-csúcs, az EU alapításának 60. évfordulójának apropóján tartott római esemény, illetve az Európai Néppárt máltai kongresszusa. Ez utóbbiról szólva a miniszterelnök elmondta: az efféle nyilvános kongresszusok az egység demonstrálásáról szólnak, a művészet az, hogy közben meg kell vitatni azokat a kérdéseket is, amelyekben nincs egyetértés a tagok között.

A találkozón szóba került a migráció és a magyar határzár szigorításának – vitás – kérdése is, amellyel kapcsolatban Orbán közölte: "a helyzet egyszerű, de nem könnyű". Mivel Magyarország az EU külső határán fekszik, ezért a saját és az unió határát is védi egyben. Ha ezt nem tenné, "az osztrákok és a németek megnézhetnék magukat". Megjegyezte: amikor Magyarország ezt még nem tette meg, milliószámra masíroztak át rajtunk a migránsok.

Ausztriában és Németországban a kormányfő szerint mindenki örül, a "politikai szemfényvesztés" miatt azonban ezt a nyilvánosság előtt nem mondják ki, csak a folyosókon, szűk körben köszönik meg a határvédelmet.

Orbán szerint fél-egy éves késéssel mindig kiderül, hogy Magyarországnak igaza volt abban, ahogy a migránsválságot kezelte, ennek pedig az az oka, hogy a magyar politikát a józan ész irányítja: a határra érkezőknek segítséget kell nyújtani, de csak a magyar törvények szerint. Magyarország a miniszterelnök szerint az életösztönére hallgatva a jó kérdéseket tette fel, és a jó válaszokat adta rájuk, a Nyugat pedig pár év késéssel követi.

Beszélt a bangladesi menedékkérőket érintő strasbourgi döntésről is Orbán, aki erkölcsileg tarthatatlannak nevezte a nem kormányzati szervekkel (NGO), nemzetközi hálózatokkal kapcsolatos helyzetet. Hangsúlyozta, hogy a határt, a magyarok biztonságát védő fiataloknak elismerés és köszönet jár, néhány szervezet azonban a magyar érdekektől idegen szempontok alapján támadja őket.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán a bangladesiek ügyében hozott ítéletről azt mondta: az Magyarország biztonságát veszélyezteti. Orbán szerint más országoknak más gondjaik vannak a szervezet működésével, így át kell tekinteni megreformálásának lehetőségeit.

A miniszterelnök szerint "senkinek sincs joga ahhoz, hogy megválassza, hol éljen", ahhoz ugyanis szükség van arra is, hogy a választott országban befogadják. Éppen ezért nem lehet olyan szervezet, elv vagy norma sem, amely meghatározhatja egy szuverén állam számára, hogy kit kell befogadnia.

Orbán ezen a ponton ismét sorosozott egyet, szerinte a magyar származású amerikai üzletember több mit egy évtizede dolgozik azért, hogy bebizonyosodjon: a nemzeteknek nincs joguk erről dönteni.

Az Európai Unió is szóba került az interjúban, amellyel kapcsolatban Orbán azt mondta: számos baj van vele, védekezni is kell ellene, mert további nemzetállami jogkörök veszhetnek el miatta. Azt azonban el kell ismerni – fejtegette –, hogy rendkívül sikeres vállalkozás, hiszen a megalakulása óta a kontinensen béke van, s jó az esély arra, hogy az alapítása óta születettek háború nélkül élhetik le az életüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

Cukiság kimaxolva: beültünk a talán legszebb magyar Messerschmittbe

Cukiság kimaxolva: beültünk a talán legszebb magyar Messerschmittbe

220 milliót nyert valaki a hatos lottón

220 milliót nyert valaki a hatos lottón