szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kemény kijelentéseket tesz a The Guardian oldalán megjelent véleménycikkében Orbán Viktor politikájáról Cas Mudde holland politikatudós, aki korábban a CEU-n is tanított.

A Leideni Egyetemen PhD-zett Cas Mudde 1997-ben érkezett Magyarországra, hogy a Közép-európai Egyetem oktatója legyen, s végül két éven át tanított az intézményben. Mint írta, pályafutása legnagyszerűbb hallgatóival találkozott Budapesten, akik szinte mind egykori szovjet tagköztársaságokból érkeztek; van közöttük, aki ma a Yale professzora, más a régió egyik egyetemének rektorhelyettese lett. "Nem lennének most ott, ahol, a CEU nélkül" – fogalmazott cikkében a politikatudós.

Cikkében Mudde röviden bemutatja a Soros György alapította egyetemet, amely a világ legmagasabban rangsorolt magyar felsőoktatási intézménye; eszközeit a többi, alulfinanszírozott magyar egyetem kutatói is használják. Mint írja, a CEU kapcsolata az országgal mégis komplikált. Illetve nem is az országgal – pontosít –, inkább a Fidesszel és Orbán Viktorral, akinek kormánya most eltávolítaná.  

Ez önmagában nem meglepő, hiszen a CEU-ra mindaz jellemző, amit Orbán megvet: kritikus, globális, független és multikulturális.

Mudde felidézi, hogy 1998-ban, amikor a CEU-n dolgozott, épp először jutott hatalomra Orbán Nyugat-barát kormánya élén, ám az egykori Soros-ösztöndíjas már akkor is kritikus volt az amerikai üzletember hálózatával, s különböző kezdeményezésekkel igyekezett nehezíteni annak magyarországi működését.

Akkor azonban Orbán még csak kacérkodott a tekintélyelvű kormányzással. Ráadásul akkoriban a globális környezet is más volt: az Egyesült Államok erőteljesebben védelmezte a Nyugat-barát erőket a régióban, s az Európai Unió a kontinens leginkább nagyrabecsült intézménye volt.

Mára Orbánból, a Nyugat kedvencéből az illiberális demokráciák képviselőinek modellje lett, aki erősen hisz abban, hogy a liberális demokráciáknak leáldozott, a nacionalistább berendezkedés ideje jött el.

Mostanra világossá kellett válnia annak, hogy Orbán tettei nem csupán Magyarország belügyeinek számítanak. Éppen ezért a CEU ellen indított támadás most már nem csak az adott intézményről, hanem valamennyi egyetemről szól, és a liberális demokráciáról.  

Ha most nem állunk ki, hamarosan ugyanilyen kezdeményezések ellen kell majd harcolnunk Lengyelországban és máshol is

– írja Mudde.

A szerző szerint eljött az ideje annak, hogy Európa felhagyjon az Orbánhoz való alkalmazkodással, mivel ez a kísérlet megbukott. Nem sikerült ezzel mérsékelni a magyar miniszterelnököt, ellentétben azzal, amit az Európai Néppárt (EPP) állít. Felidézte: a pártszövetség múlt heti, máltai találkozóján Angela Merkel német kancellár keményen kiállt a kormányfővel és a magyar menekültügyi szabályozás ellen.

Itt az ideje, hogy az EPP válasszon Merkel és Orbán között, a liberális és az illiberális demokrácia között, világnézetek között, amelyek közül az egyikben arra bátorítják az egyetemeket, hogy legyenek kritikusak és függetlenek, a másikban pedig bezárással fenyegetik az ilyen intézményeket

– szólított fel Mudde.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A parlamenti képviselőkre próbál hatni a CEU

Memorandumot küldött a Közép-európai Egyetem (CEU) az országgyűlési képviselőknek, amelyben arra kéri őket, tegyenek meg mindent, hogy a Parlament ne fogadja el a felsőoktatási törvény módosítását. A javaslatról kedden már szavazhatnak is.

„Repültünk, Mari, repültünk!” – közös fotóval búcsúzik Orbán Viktor Törőcsik Maritól

„Repültünk, Mari, repültünk!” – közös fotóval búcsúzik Orbán Viktor Törőcsik Maritól

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten