szerző:
hvg.hu

A Jobbik állítólagos orosz támogatását kivizsgálják és kicsit lelombozták a már háromgyerekes családokat.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Kicsit lehűti Lázár a kedélyeket

Orbán Viktor bejelentette, a 3. gyerektől 1 milliós hitelkedvezmény jár a családoknak, most kiderült, a már meglévő három gyerek után nem jár kedvezmény, csak a megszületendő gyerekre. A rendszert összekapcsolják majd a CSOK-kal.

A Kárpát medencei babakötvényt állampolgársághoz kötik. A támogatások döntő részét lakhelyhez kötik.

Kevés pénz, fontos gesztus: megduplázzák a gyereküket nyugdíjig ápolók jussát

Lázár János hosszú felvezetéssel jelenti be egy régóta függő ügy részleges rendezését. Magyarországon nincsenek sokan olyanok, akik súlyosan sérült gyereküket otthon ápolják a felépülés esélye nélkül. Ők ápolási díjban részesülnek, és napi 24 órát igénybe vevő feladatuk megakadályozza őket a munkavállalásban. Sokan a nyugdíjig és azon túl szolgálják gyereküket, az öregségi járandóságuk viszont mindössze néhány tízezer forint. Úgy döntött hát a kormány, hogy 50 ezer forint nyugdíjkiegészítést kapnak azok, akik 20 évig kaptak ápolási díjat és súlyos állapotban lévő gyereküket gondozzák tovább. Ezzel megduplázzák a járandóságukat. Jelenleg 500 embert érint az intézkedés Magyarországon.

A vidék jövője életmódkérdés

Élelmiszergazdasági koncepciót is megtárgyalt a kormány - számol be róla Lázár. Szerinte itt a vidékfejlesztés célja vezeti a kabinetet. A vidéki életforma és körülmények javuljanak jelentősen - összegzi a célkitűzést a miniszter. Ehhez kell az, hogy az agrárium több pénzt termeljen.

Kutyaparadicsom lesz a Ligetben

Júniusra készül el a Liget parkjának tervezete, míg annak megvalósítása 2020-ra lesz teljes. Lázár szerint ízelítőt a tájépítészetre a Szépművészeti Múzeum környezetének megújításával kaphat elsőként az ország. Az intézmény felújításával párhuzamosan annak környéke alakul át először a teljes koncepció szerint. A kormány a kutyásokkal is foglalkozik: a Ligetben kiemelt helyet kapnak majd. Lázár megérti aggodalmaikat, hiszen náluk is laknak kutyák. Kiszólása szerint hiába mosolyognak azon az újságírók, hogy ilyenekkel is foglalkoznia kell a kormánynak.

Lázár: a kormány nem változtat a brüsszeli hisztériának engedve

Soros György jól lobbizott Brüsszelben - mondja Lázár. Ennek része a kötelezettségszegési eljárás. A kormánynak ma kellett elkészülnie válaszával, és a dolgok áttekintése után úgy döntött: nincs oka bármiben változtatni a törvényen.

McDaniel Egyetemmel sikerült megállapodnunk már, ami mutatja, hogy ez az út a CEU-nak is nyitott - mondja Lázár, és nyitott New York kormányzójával tárgyalni. Csak a politikai hisztériáig jutott Brüsszel, míg a kormány a tárgyalásokban hisz, és arra mindig is nyitott.

Nagy lépés az e-adózás felé

430 ezer ember fogadta el módosítás nélkül a NAV által elkészítet szja-bevallást. Az internetes felületet 1,7 millióan keresték fel, és 600 ezren adták le így bevallásukat.

3400 milliárd forint papíron

Lázár János a lezáruló Modern Városok Programot összegzi, mert nagyon sokan laknak vidéken. Szerinte az elmúlt 27 évben nem volt még olyan, hogy megállapodtak volna 3400 milliárd forint fejlesztési tervekről. Igaz, az összeg egyelőre bemondásra alapul, kifizetésre 250 milliárd került. Lázár állítja: a kritikák ellenére ez a kormány a decentralizáció híve.

Pénteken Hódmezővásárhelyen zárul Orbán országjárása.

"Ha több pénzt adunk, több gyerek születik"

A kormány a GDP 4 százalékáról 5-re emelné a családpolitikai támogatásokat. Ha több pénzt adunk, több gyerek születik – állítja Lázár. A kormánynak az a célja, hogy 2030-ra minden párnak szülessen két gyereke, ha családalapításra vállalkoznak. Ezért a második gyerek esetében elengedi például a diákhitel felét, a harmadik gyerek után az egészét.

Lázár némi kritikával elmondja, hogy az országnak családbaráttá kell válnia, mert nem csak pénzről van szó.

Demográfiai fordulat, de szigorúan magyarokból

Lázár állítja: a Magyarországon elérhető szociális juttatások meghaladják azt az összeget, amelyet Szíriában vagy Afrikában munkával lehetne keresni. Ezért aztán ha csak kicsit is kinyitjuk a kaput, rögtön beáramlik Magyarország egy nagyobb tömeg.

A miniszter ezt követően a demográfiai fordulatot próbálja számokkal igazolni, ezt születésszámból vezetné le. A népesedés kapcsán korábban már kiemelte, milyen problémát jelent, hogy Ausztriában mennyi gyerek születik idegen állampolgársággal. Ebből látni lehet, hogy a demográfia kapcsán csak a hazai szaporulatra koncentrálnak.

Odaszúrt a kimúlt Népszabadságnak

Sosem gondoltam volna, hogy Európa jövője a Népszabadság létével van összekötve - mondja Lázár az Európai Parlament Magyarországot elítélő határozatának egyik pontjára utalva. A miniszter elismétli, hogy az EP kritikája alaptalan, és csak a migrációs politikájának gyengítése a cél.
1 2 3

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Ledobták az árbombát: 20-120 ezerrel olcsóbb a Huawei-nagyágyúknál a Honor új telefonja

Ledobták az árbombát: 20-120 ezerrel olcsóbb a Huawei-nagyágyúknál a Honor új telefonja

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung