Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy beszélt a miniszter a Heim Pál Kórház CT-jéről, mintha az kizárólag az ő érdemük lenne, holott ez így önmagában nem igaz.

Hazudott a miniszter az ATV-ben, mikor azt mondta, "lehet, hogy a betegeket időnként nyitott mellkassal kell átszállítani egy másik kórházba CT-vizsgálatra, de korábban a másikban sem volt CT. Most már legalább van" – írta Facebook oldalán Kunetz Zsombor oxiológus (sürgősségi) orvos. Balog azután beszélt erről a műsorban, hogy kiderült, az Országos Kardiológiai Intézetből nyitott mellkassal szállítottak át egy kislányt a Heim Pál Gyermekkórházba, mert a kardiológián nincs CT. A felnőtteket pedig a Szent István kórházba viszik át. Heti 8-10 alkalommal előfordul el – mondta korábban az RTL-nek a Kardiológiai Intézet vezetője.

Az Emmi úgy érvel, mint Balog: több lett a CT és az MR, mint korábban, csakhogy a konkrét esetben Balog "álhírt mond", úgy tesz, mintha az ő érdemük lenne, hogy egyáltalán van CT a két intézményben, holott ez nem igaz. Kunetz Zsombor azt írta, a két említett kórházban már a 2000-es évek elején is volt CT,

"én magam is többször szállítottam oda betegeket!"

Megkerestük mind a Heim Pál, mind a Szent István kórházat, azonban miután a nyilatkozatot a legújabb szabályok szerint egyeztetni kell az Állami Egészségügyi Ellátó Központ engedélyével lehet nyilatkozni, így gyors válasz nem várható.

Addig is megnéztük az interneten fellelhető adatokat, abból kiderül, a Heim Pál Gyermekkórháznak több mint 20 éves CT osztálya van. A kórházhoz köthető gyogyhirek.hu-n találtuk a következő hírt:

"A Heim Pál Gyermekkórházba 2015 decemberében energia megtakarítást célzó Európai Uniós pályázat kapcsán új CT berendezést telepítettek.

A 22 éve működő CT osztály életében ez már a harmadik új berendezés (2004 tavaszán érkezett az első egyszeletes GE spirál CT, majd 2005 augusztusában egy akkor nagyon modernnek számító több szeletes GE gépet kaptunk)."

Csak összehasonlításul: most a 128 szeletes CT gép a legmodernebb berendezés, egy nyilvánvalóan elavult gépet cseréltek le 2015-ben – ahogy a hírben is finoman megjegyzik, hogy az 12 éve még modern volt –, de valamilyen mégis csak volt az intézetben. Most országos szinten az egyik legkorszerűbb gépük van.

Ugyanez a helyzet a Szent István kórházzal is: a kórházat 2003-ban vezető Molnár Lajos (későbbi SZDSZ-es egészségügyi miniszter) 2003-ban vásárolt két felújított CT berendezést. Abból egyébként később óriási botrány lett, Molnár ugyanis a szokásos ár feléért vette ezeket úgy, hogy nem kért előzetes hozzájárulást a fenntartó önkormányzattól. Molnárt ki is rúgták ezek után.

Az, hogy a CT működött, egy 2005-ös ügyeleti rend is igazolja, amely megjelöli a kórházat, ahová lehet vinni a beteget. Ez az intézmény sem maradt ki a gépcseréből 2015 végén. Egy 2015-ös OEP adatbázis szerint 83 finanszírozott CT volt, annak a harmada 10 évesnél idősebb, 24 pedig olyan régi, hogy lényegében értékelhetetlen képet adott. Ugyanezen adatsor szerint 2005-ben volt egy nagyobb bevásárlás, akkor 10 darabbal bővült az állomány, 2013-ban pedig 10 gép került még a kórházakba. A nagy csere uniós pénzből 2015-ben volt. Az adatok viszont valahol elcsúsztak: míg Rétvári Bence államtitkár arról beszélt, 2010-ben 73 CT volt, ezt most 104-re növelték, addig az OEP adatbázisa alapján csak 52 jött ki. Darabra mindenesetre 2013-ban jócskán le voltunk maradva az OECD átlaghoz képest.

A kormány rendre világszínvonalú egészségügyről beszél, ebben a cikkünkben szedtünk össze pár példát arra, miért kamu ez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!