szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint nem a Miniszterelnöki Kabinetiroda felelős azért, hogy a nemzeti konzultáció honlapján az orosz Yandex cég adatgyűjtő mérőkódja futott.

A nemzeti konzultáció honlapját készítő cég munkatársának szakmai hibája, gondatlansága miatt futott orosz analitikai kód a nemzeti konzultáció honlapján, de az elküldött adatokat az orosz szerver nem fogadta – ezt állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálata, amelyet csütörtökön ismertetett Péterfalvi Attila elnök.

A hatóság azután vizsgálta meg a nemzeti konzultáció honlapját, hogy sajtóhírek szerint a honlap kódjában szerepel a Yandex nevű orosz IT-cég forgalomfigyelő, adatgyűjtő mérőkódja, amely állítólag orosz szervereknek küldte el magyar állampolgárok adatait. A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor azzal érvelt, hogy a honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják.

A hatóság megállapította: a Miniszterelnöki Kabinetiroda sem a vállalkozót, sem az alvállalkozót nem utasította a Yandex igénybevételére, és sem a vállalkozó, sem az alvállalkozó nem tájékoztatta a kabinetirodát, hogy a Yandex szolgáltatását veszik igénybe.  

Péterfalvi Attila azt mondta: az alvállalkozó szerint a honlap indulása előtt 1-3 nappal állították be az analitikát azzal, hogy a fejlesztő beépítette a honlap html-kódjába a Yandex mérőkódra utaló hivatkozást, és a Yandex szerverén beállította az adatok feldolgozását.

Az alvállalkozó projektmenedzsere jelezte azonban, hogy nem lesz szükség a funkcióra, így az informatikus kikapcsolta a Yandex szerverén a funkció működését. A honlap html-kódjából nem törölte viszont manuálisan, holott ezt kellett volna tennie ahhoz, hogy az adatokat ne küldje el a felhasználó számítógépe a Yandex számára.

A Yandex az eljárásban arról tájékoztatta a hatóságot, hogy decentralizált adatközpont-rendszere van, a magyarországi adatokat a legtöbb esetben a hollandiai szerverre továbbítja. Közölték azt is, hogy mivel a Yandex-fiók ki volt kapcsolva, nem fogadták, és így nem is tárolták az adatokat.

A hatóság megállapítása szerint a Yandex kód használatával kapcsolatos adatkezelési kérdésekről az alvállalkozó döntött, ezért a Yandex Metrica szolgáltatás igénybevételével összefüggésben indult vizsgálat nem érintette a kabinetirodát.

A hatóság szerint az alvállalkozó adatkezelése jogellenes volt. A vállalkozó is hibázott, amikor nem ellenőrizte a Yandex analitikai beállításait. A vizsgálat eredményeként felhívták a vállalkozót és az alvállalkozót figyelmét arra, hogy legközelebb egyértelműen jelöljék meg, melyik analitikai szolgáltatót fogják igénybe venni, és olyan megoldást válasszanak, amely nem jár együtt személyes adatok kezelésével – zárul a tájékoztatás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben