Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A környéken élők, dolgozók és tanulók sportolási lehetőséget ígérte bővíteni a XI. kerület vezetése a másfél éve átadott Tüskecsarnok uszodával. A 3,2 milliárdból épült létesítményt ennek ellenére a mai napig nem használhatják az ott lakók. Egy ideje már kifogás sincs rá, hogy miért. Az üzemeltető a fenntartóra, a fenntartó a tulajdonos minisztériumra mutogat.

Több mint egy éve dühöngenek a kommentelők a 3,2 milliárd forintból épült Tüskecsarnok uszoda Facebook-oldalán, hogy mikor vehetik végre birtokba a hangsúlyozottan lakossági igények kiszolgálására is tervezett komplexumot.

Múlt év novemberében először azzal a panasszal kereste meg a hvg.hu-t egy olvasó, hogy a 2016 márciusában átadott uszodába hétköznap csak lehetetlen időben: 11-től 14-óráig lehet bejutni. Illetve néha ettől eltérő időpontokban is, csakhogy erről a honlapja helyett csak Facebook-oldalán eldugott random üzenetekben tájékoztat a létesítmény üzemeltetője, mire észreveszi valaki a bejegyezést, már nem is aktuális. Kora reggel, munka előtt, illetve munka után, ahogy olvasónk – és még nyilván sok környékbeli – szeretett volna menni, mindenesetre mindig csak a versenyzőket engedték be.

A Tüskecsarnok uszoda átadóján 2016. március 6-án.
©

A helyzet januárra tovább romlott, akkor ugyanis – immár az uszoda honlapján is – arról tájékoztatták az érdeklődőket, hogy

"a júliusi vizes vb sikeres lebonyolítása érdekében indokolt uszoda felújítások következtében jelentős mértékben megnövekedett az uszoda sportolói kihasználtsága. A versenyzők zavartalan felkészülése érdekében a sportolókon kívül más nem használhatja az uszodát".

A figyelmeztetés ekkor még azzal a biztató mondattal zárult, hogy ez várhatóan áprilisig lesz így, utána viszont megnyitják.

Nem árulunk el nagy meglepetést: áprilisban nem a megnyitásról, hanem a lezárás meghosszabbításáról tájékoztatott az újabb kiírás, benne az újabb mézesmadzaggal, miszerint „a vb-t követően nyílik majd lehetőség a lakossági használat újraindítására”.

A nyári kánikula közepén a lakótelepes környék lakói tehát számolták vissza a napokat július 21-éig, de hiába: a vébé zárása után sem nyitott ki az uszoda. A honlapon semmi, a nyitvatartás menüpont üres, a Facebook-oldalon pedig csak egy bikkfanyelven írt – azóta is kint lévő – sajnálkozás, miszerint

„előreláthatóan még nem pontosított a lakossági medencehasználat biztosításának ideje, de amint megszületnek a hivatalos lakossági nyitvatartási időpontok, azonnal tudatni fogjuk a Tisztelt Érdeklődő Közönséggel!”

A zárt ajtókra időközben egy cédula is kikerült, miszerint augusztus 7-ig karbantartás miatt van zárva. Azóta eltelt jó három hét, de az uszoda nem nyitott meg, a létesítmény – egyébként rendszeresen frissített – Facebook-oldalára írók érdeklődésére választ nem írnak, a dühös kommentek szerint hetek óta a telefont sem veszik fel.

Néhány sokatmondó bejegyzés a közönségtől a Tüskecsarnok Facebook-oldalán

"Ha csak ezen múlik, viszek egy vödör vizet, csak nyissátok már ki végre a mi adónkból épült létesítményt!"

"Hahó, 2 nap és itt a szeptember, mikor lehet használni az uszodát?!"

"Lement a vb és nem igazán értem, hogy egy közpénzből épült uszodába a halandó lakosság miért nem mehet be, mondjuk emberi időben! Mi is kifizetjük a belépőt! Lassan ott tartok, hogy szervezni kéne egy kis tüntetést a bejutásért. Hiába építenek sport létesítményeket ha NEM MEHETÜNK BE! Szeretne valaki csatlakozni a tüntetésemhez?"

Erről mi magunk is meggyőződtünk: egy héten keresztül naponta legalább hússzor, eltérő időpontokban hívtuk a megadott számokat, de semmi. Végül nagy nehezen sikerült megszerezni a létesítményvezető mobilszámát, aki – egyébként nagyon készségesen, a lakossági felháborodást maximálisan megértve – közölte: egyelőre biztosan nem nyit ki az uszoda és arról sincs fogalma, hogy mikor vehetik birtokba a vendégek egyáltalán.

„Mi csak üzemeltetők vagyunk, a nyitásról, zárásról nem mi döntünk – mondta sajnálkozva, egyúttal azt javasolva, hogy a létesítményt fenntartó Magyar Nemzeti Sportközpontok (MNSK) vezetését keressük meg. Az MNSK kommunikációs osztályán nem tudtak válaszolni a nyitást tudakoló kérdéseinkre, és azt is jelezték, hogy túl hamar írásban feltett kérdésekre se várjunk feleletet, mert azt még a tulajdonos erőforrás-minisztériummal is egyeztetniük kell. Ehhez képest gyorsan, három nap alatt érkezett a válasz, miszerint "a lakossági medencehasználat kezdetének várható idejéről – a sportszakmai egyeztetések lefolytatása után – a Tüskecsarnok honlapján és a Facebook-oldalán adunk tájékoztatást."

Az uszodának egyébként nemcsak a nyitvatartása zűrös, hanem már az építése és az átadása sem ment egyszerűen: a létesítményt elhúzódó építkezés után, a sokszor módosított 1015-ös határidőhöz képest is egyéves késéssel és egymilliárd forinttal drágábban, 2016 márciusában adták át. Pontosabban ekkor vágta át a nemzeti színű szalagot ünnepélyes keretek között Hoffmann Tamás polgármester, Simicskó István honvédelmi miniszter, korábbi sportállamtitkár, a XI. kerület fideszes képviselője és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség akkori elnöke.

©

Ám hiába ígérték mindannyian büszkén, hogy az uszoda egyszerre lesz a világversenyekre készülő profi magyar úszók bázisa és a környéken élők, dolgozók, tanulók sportolási és rekreációs helyszíne, két hónappal az átadás után emberfia még mindig nem tehette be a lábát a létesítménybe. Az akkori magyarázat szerint azért nem, mert három hónapig terheléses próbaüzemmel tesztelik.

Lakossági használatra végül 2016 júniusában engedték át – no, nem az egészet, csak a 25 méteres kismedencét és az 50 méteres keresztben leválasztott, így szintén 25 méteres sávjait – a cikk elején említett, vicckategóriába tartozó nyitvatartási idővel.

©

Az úszni vágyóknak amúgy máshol sincs könnyű dolguk a nyári kánikulában Budapesten: az Index újságírója a vizes vb után augusztus elején a Duna Arénába próbált bejutni, ahol közölték vele, hogy hiába értek véget a sportesemények, mivel az arénának nincs üzemeltetője, utána sem tud kinyitni. A mellette álló Dagály strand recepcióján pedig azt mondták: leghamarabb jövőre mehetne be.

A két létesítményre legalább 46 milliárd forintot költött a kormány azzal az ígérettel, hogy a vizes vb után nem maradnak kihasználatlanul, hanem a lakosság is birtokba veheti azokat.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Sport

Így szabadult el a vizes vb költségvetése

Csak a Duna Arénára elköltöttek 46 milliárd forintot, de az összes többi létesítményre is több pénz ment el, mint amennyiből az oroszok kihoztak egy egész vizes vb-t. A megnyitó drágább lesz, mint a Sziget-nagyszínpad, de a Margitszigeten sem spóroltak. Összegyűjtöttük a világbajnokságra elköltött közpénzeket.

Az MSZP listavezetője nem megy Brüsszelbe

Az MSZP listavezetője nem megy Brüsszelbe

Timmermans beleszaladt a Vadhajtásokba:"No, no, no! From the people say, not government media!"

Timmermans beleszaladt a Vadhajtásokba:"No, no, no! From the people say, not government media!"

Befuccsolhat „a jövő mobilja”, nem igazán csapnak le rá az emberek

Befuccsolhat „a jövő mobilja”, nem igazán csapnak le rá az emberek

India az új Magyarország, nálunk már nem a call centereké a jövő

India az új Magyarország, nálunk már nem a call centereké a jövő

„A homoszexualitás nem betegség” – egy német miniszter felvette a harcot a „kigyógyító” terápiák ellen

„A homoszexualitás nem betegség” – egy német miniszter felvette a harcot a „kigyógyító” terápiák ellen

A Gazprombank zárolta a venezuelai állami olajcég számláit

A Gazprombank zárolta a venezuelai állami olajcég számláit