Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lehetsz te akármilyen buzgó hívő, kedves testvérem az Úrban, a hatalom szemében nem vagy több egy számjegynél.

Megszoktuk, hogy hatalmas, lomha közpénzfolyamok árasztják el a kormány által preferált felekezeteket, így aztán az újabb hírek hallatán, miszerint a közszférában dolgozók bérkompenzációjából kilencszázmilliót egyházi intézmények dolgozóinak utalnak át a miniszterelnök személyes döntése alapján, sok hírfogyasztó már fel sem húzza a szemöldökét.

Beletörődünk – mit tehetnénk – a hivatalos magyarázatokba. Az egyházak, úgymond, iskolákat és egészségügyi intézményeket működtetnek, közösségeket kovácsolnak, felemelik a rászorulót, védik a gyengét; ráadásul az ún. történelmi felekezetek az egykori komcsi diktatúra által államosított (einstandolt) intézményeik jó részét nem kapták vissza máig sem – és hát több millió hívő van e hazában, róluk is gondolkodni kell az államnak. Tehát utalás indul.

No de mennyi az annyi?

Az ún. hivatalos magyarázat – fájdalom –  jórészt kamu. Főként ha azokra az összegekre gondolunk, amelyeket 2010 óta a Fidesz laza nagyvonalúsággal lop ki a közösből, és juttat a vallásos célcsoportnak – azoknak az egyházaknak, akikre rendszeresen, és attól tartok, nem ok nélkül vetül a költségvetési csalás gyanúja.

Pontos végösszeget nehéz mondani, hisz egyrészt a folyamatnak messze nincs vége, másrészt trükkök ezreivel van dolgunk, gyakorta átláthatatlan pénzmozgásokról, ráadásul pl. az átjátszott közintézmények értékét is csak becsülni lehet. De a legutóbbi kormányváltás, azaz 2010 óta körülbelül ötszázmilliárd forint (vagy valamivel több) vándorolt a magyar adófizetők pénzéből az egyházi kasszákba, oktatási, intézményfenntartói és hitéleti tevékenységre, felújításokra, hitoktatók és lelkészek állami fizetésére, és Isten tudja, még mire.

Csak összevetésként: az elmúlt hat évben a kormány a saját kommunikációja szerint 200 milliárdot költött egészségügyi fejlesztésekre (valójában ennél kevesebbet), és a 2018-as költségvetési intézkedésektől sem várhatunk annyi kórház-, mint amennyi egyházfejlesztést. A közoktatásra szánt pénzek is messze elmaradnak attól, amennyibe az egyházak kerülnek az egyszeri, mégoly szekuláris választópolgárnak.

Márpedig – alkotmánynak csúfolt KDNP-krédó ide, felszentelt stadionok oda – Magyarország szekuláris állam. Az adóforintok újraelosztásának alapelve (kéne legyen), hogy csak olyan közszolgáltatásokat finanszíroz állam, amiből közvetve-közvetlenül mindegyik polgára részesül. Kétségtelenül ilyen a közbiztonság, az igazságszolgáltatás, a tűzoltás és katasztrófaelhárítás, az egészségügy, a közoktatás, a tömegközlekedés, a fogyasztóvédelem – és kétségtelenül nem ilyenek az egyházak.

Egy árva fityinget se tovább!

Az egyházak olyan szervezetek, amelyekhez vagy csatlakozik az ember saját döntése alapján, a világnézete/meggyőződése szerint, vagy nem. Erről szól a lelkiismereti szabadság alapvető emberi joga, ami nemcsak pozitív módon érvényes – hogy tudniillik jogod van megválasztani, mit hiszel, és ebből adódóan milyen hitelvi közösséget támogatsz –, hanem negatív módon is: hogy tudniillik senkinek sincs joga előírni, mit higyj, és milyen hitelvi közösséget támogass.

Az a szomorú helyzet, hogy egyházak állami támogatása régóta, mélyen, és egyre mélyebben sérti ezt a jogot; egyszerűen nem veszi figyelembe a nem-hívők, vagy másként-hívők lelkiismereti szabadságát. Akarom én, hogy az adómból a katolikus egyház papjai gazdagodjanak? Hát nem, csöppet sem akarom, de mit tehetnék?

Azt javasolnám, hogy az egyházak versenyezzenek bátran a hívekért, de ne kapjanak egy árva állami fityinget se tovább, ellenben számoljanak el, de nagyon alaposan, az eddigiekkel. Aki pedig egyháztag akar lenni, az legyen kedves, és szálljon be az egyház fenntartásába, ott a persely a kijárat mellett. Pillanatnyilag azonban az a helyzet, hogy az egyházak perselypénzt is beszedik a híveiktől, az állami támogatást is bezsebelik, ráadásul egy csomó vállalkozási formát űzhetnek teljesen adómentesen. És azért ez nem semmi biznisz.

A kormány stratégiai szövetségesei

Hogy mi jár ezért cserébe, a kezdetektől nyilvánvaló. Az egyháztörvény által ki nem nyírt keresztény felekezeteket Szászfalvi államtitkár már 2011-ben a kormány stratégiai szövetségeseinek nevezte. És ez bizony nem kósza elszólás volt, hanem kinyilatkoztatás arról, mi is itt a deal voltaképp.

Azóta is nyilvánvaló, hogy az olyan kegyes szólamok, mint a  „keresztény értékrend”, a „családok védelme” és a „hagyományápolás” mögött nincs más, mint  a hideg politikai matek. Lehetsz te akármilyen buzgó hívő, kedves testvérem az Úrban, a hatalom szemében nem vagy több egy számjegynél; egy darab szavazatot érsz,  propaganda-üzemmódban persze annyit, amennyit még hozol. Ennek megfelelően a történelmi egyházak képviselői, a néhanap felbukkanó üdítő kivételtől eltekintve, buzgón fényezik a kormányt, ott virítanak a pártvezetők a nagyobb egyházi ünnepeken, és a kampány idején a mozgósítás par excellence feladat a felekezeteknek. Valamit valamiért.

Persze, tudom, megszoktam: ez itten keresztényellenes gyűlölködés, libsi ajvékolás, biztos jól fizeti a Soros, satöbbi. Pedig fáj a szívem amiatt, hogy az állam az egyházat pénzbe fojtja, és az egyház pedig megtagadja az evangéliumot. Az evangélium hirdetése, a Jézusban megjelent isteni szeretet felmutatása csak olyan cselekedetekkel összhangban hiteles, mint a menekülő és a jövevény befogadása, a szegények felruházása, az „özvegyek és árvák”, a kicsik és elesettek, a periférián leleledzők jogainak védelme.

És bizony, az egyháznak az ún. prófétai küldetéséhez tartozna a mindenkori hatalommal szemben szót emelni az embertelenség, a zsarnokság, a hazudozás minden formája ellen. Amit ehelyett láthatunk – tisztelet a ritka kivételnek – az a babiloni szajhaság, az „értékrenddé”, ill. politikai programmá züllesztett, hamisított evangélium; szövetkezés a hatalomba ájult istentelenséggel.

Nem tudom, mi lesz a történet vége, de hogy nem ezen az úton lehet megvédeni az úgynevezett „keresztény Európát”, annyi szent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!