szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Figyelőnek adott interjút Áder János, és ebben az általa írt választási rendszer is szóba került. Az ellenzéki vádaktól úgy védte meg törvényét, hogy annak csak valódi lényegét felejtette el.

Áder János az e heti Figyelőben öt oldalon keresztül festheti meg magáról a nemzetközi szférákban mozgó államfő portréját. A problémás belpolitikát az elején lerendezi a kérdezővel. Először is közli, hogy a köztársasági elnök nem foglalkozik a viaskodó pártokkal, és azt reméli, a polgárok majd a józan eszükre hallgatnak a szavazáskor.

Majd a Figyelő szóba hozza, hogy az ellenzék támadja az Áder által kidolgozott választási rendszert. És akkor a józan eszét Áder János olyan messze hajítja, mintha épp egy újabb alkotmányellenes törvényt kéne aláírnia.

Ez a vegyes – egyéni kerületi és pártlistás – választási rendszer 1990 óta működik. A törvényt egyrészt azért kellett módosítani, mert a parlament döntött a képviselők számának csökkentéséről. Másrészt aránytalanná váltak a népességmozgás miatt a választókerületek, ahogy azt az Alkotmánybíróság is kimondta.

Így kezdi válaszát Áder, ami önmagában vicces, a két érv ugyanis valójában egy. Mert ha 176 egyéni kerületből 106-ot csinálnak, akkor természetes, hogy újra kell rajzolni azokat. Ezen a ponton elmesélhette volna, hogyan húzták meg a határokat úgy, hogy utcáról utcára elemezték, hogyan tudják a legtöbb körzetet stabilan narancsszínűre rajzolni. De nem ez az egyetlen, ami kiesett az államfői memóriából.

Áder azt mondja:

E két változtatáson kívül a jelenlegi választási rendszer alapelvei nem módosultak, és az a cél sem, amelyet 1989-ben az Ellenzéki Kerekasztalnál megfogalmaztunk, hogy a szavazások eredménye stabil kormányzás legyen. Ha a korábbi és a mostani választási rendszert összehasonlítjuk, látható, hogy a mandátumkiosztás szempontjából alig van eltérés köztük.

És ennyi. Az azonban kimaradt, hogy a körzetek újraszabása mellett Áder János felel azért is, hogy megszűnt a második forduló, az egyéni körzetek pedig egyszerű többséggel megszerezhetőek. Pedig ez a jelenlegi választási rendszer legfontosabb húzása, ha úgy tetszik, az "alapelv", amely felülírja az előzőt. Ezért kell az ellenzéknek az előtt összefognia, hogy megmérettette volna magát. Nem tudnak a pártok ötletekkel versengeni, mert akkor a Fidesz behúz minden egyéni körzetet.

Orbán Viktor először azért került kormányra, mert az első forduló után összeállt a kisgazdákkal. Ha ezt előre tudják a választók, könnyen meghiúsult volna az akkori kormányváltás. Áder tehát a legfontosabb helyen nyúlt bele a rendszerbe. Ő alakította ki az ellenzéki kényszerhelyzetét.

És bár a bajszáról elhíresült fideszes politikus elfelejti, de az általa megalkotott rendszer:

  • egyedülálló módon a győztesnek is elkönyvel töredékszavazatokat,
  • megnyitotta a határon túli magyarok listás szavazását egyszerű, ám nehezen ellenőrizhető módon,
  • miközben ezt megtagadja a külföldön dolgozó, élő magyar polgároktól.

Áder János választási rendszere úgy lett kidolgozva, hogy egy többségében kormányváltó hangulat mellett is a Fidesz nyerjen, amíg a pártok versenyében a legerősebb tud maradni. Hogy ezt nem érzi összeegyeztethetőnek a jelenlegi tisztségével, azt az egyet meg tudjuk érteni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Miért jó depresszív mémeket megosztania annak, aki szomorú?

Miért jó depresszív mémeket megosztania annak, aki szomorú?

Zokogtak az Olaszországból hazatérő diákok, amikor megtudták, hogy karantén vár rájuk

Zokogtak az Olaszországból hazatérő diákok, amikor megtudták, hogy karantén vár rájuk

Furgonokban csempészték a lopott quadokat

Furgonokban csempészték a lopott quadokat