szerző:
MTI / hvg.hu

Kiderült, Trump egyik kampánytanácsadója még az elnökjelölti kampány idején Budapesten járt és Orbán Viktor főtanácsadójával is tárgyalt. Az Egyesült Államokban ezt az orosz befolyásolási kísérlet részeként vizsgálják.

Donald Trump amerikai elnök egyik kampánytanácsadója, Carter Page tavaly Budapesten magas rangú magyar tisztségviselőkkel találkozott – számolt be az ABC amerikai tévécsatorna.

Az ABC azt írta, Page, aki az akkor még csak republikánus párti elnökjelölt Donald Trump kampánystábjának egyik alacsony szintű, önkéntes tagja volt, mégis magas rangú magyar tisztségviselőkkel találkozott Budapesten. Megyesy Jenő, Orbán Viktor kormányfő amerikai ügyekkel foglalkozó külpolitikai főtanácsadója mintegy 45 perces beszélgetésre fogadta Page-et parlamenti irodájában tavaly szeptemberben, amikor Carter Page Donald Trump külpolitikai tanácsadó csapatának tagjaként mutatkozott be.

Megyesy még pénteken a televíziónak megerősítette, hogy találkozott Page-dzsel, ő azt mondta, hogy ez az akkori washingtoni magyar nagykövet, Szemerkényi Réka kérésére történt. Megyesy azt mondta, a találkozón jobbára ő beszélt, mert úgy tűnt, hogy Page nem nagyon járatos a térséget érintő kérdésekben. A beszélgetés során egyébként egy sor téma került napirendre, köztük a megterhelt magyar-amerikai viszony is.

Az ABC szerint Carter Page ugyanekkor Budapesten találkozott Szemerkényi Réka akkori washingtoni magyar nagykövettel, aki éppen Budapesten tartózkodott. Page és Szemerkényi az ABC szerint egy kávéra találkoztak egy hotelban, a tanácsadó és a nagykövet viszont már korábban Clevelandben, a Republikánus Párt tavaly nyári elnökjelölő konvenciójáról ismerte egymást. Tavaly novemberben harmadszor is találkoztak a washingtoni magyar nagykövetségen.

Szemerkényi Réka írásos közleményben azt írta az ABC-nek, hogy Budapesten csak egy "udvariassági találkozó" volt, a beszélgetés baráti, és "csupán általános külpolitikai témákat vitattak meg".

Carter Page budapesti útjára a képviselőház hírszerzési bizottsága figyelt fel, amely az orosz beavatkozást vizsgálja a tavalyi választási kampányba. Magyarország úgy került a képbe, hogy tavaly Orbán Viktor volt az első, aki nyilvánosan kiállt az akkor még csak elnökjelölt Trump mellett, Orbán pedig egyre inkább igazodik Putyin irányvonalához, "szakértők pedig Budapestet az orosz hírszerzés egyik kulcsfontosságú helyének tartják" – írja az ABC.

A bizottság korábban novemberben zárt ajtók mögött egyszer már meghallgatta Carter Page-et, de a volt tanácsadó akkor azt mondta, csak homályos emlékei vannak az útról, és nem is emlékszik rá, hogy kivel találkozott a magyar kormány részéről.

Adam Schiff demokrata párti képviselő akkor arról is faggatta az egykori tanácsadót, hogy budapesti látogatása alkalmával találkozott-e oroszokkal, és bár Megyesy Jenő egyértelműen kizárta, hogy megbeszélésükön jelen lett volna harmadik személy is, Page azt mondta, lehet, hogy egy orosz személy is felbukkant a találkozón, de amúgy sem beszéltek semmi érdekesről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sztrájkolnak az ELTE oktatói

Sztrájkolnak az ELTE oktatói

Reszkessetek, betörők: szó szerint kifüstöli a házból a tolvajokat egy új kütyü

Reszkessetek, betörők: szó szerint kifüstöli a házból a tolvajokat egy új kütyü

Váratlan: a Microsofttól kap erősítést az egyik legerősebb androidos telefon

Váratlan: a Microsofttól kap erősítést az egyik legerősebb androidos telefon

Sajtószabadság díjat kapott a kultúrharcos Szakács, 56-os elismerést Gajdics

Sajtószabadság díjat kapott a kultúrharcos Szakács, 56-os elismerést Gajdics

Kinőtte az OSA-t egy szobafenyő, befogadót keresnek neki

Kinőtte az OSA-t egy szobafenyő, befogadót keresnek neki

Egy szép magyar buszhoz most Debrecenbe kéne menni – fotók

Egy szép magyar buszhoz most Debrecenbe kéne menni – fotók