szerző:
hvg.hu

Günther Oettinger is csatlakozott Angela Merkel német kancellárhoz. Az uniós biztos arra figyelmeztetett, hogy Magyarország és Lengyelország elveszítheti az EU-támogatások egy részét, ha a két országban a jogállamiság tovább sérül. Egy ilyen döntés része lehet annak a párbeszédnek, amelyet a következő uniós költségvetésről folytatnak a felek.

"Egyes tagállamok felvetették, hogy teremtsünk kapcsolatot az értékrendünk és az uniós költségvetés között" – mondta el a Süddeutsche Zeitung kérdésére Günther Oettinger kereskedelmi EU-biztos, aki korábban kereszténydemokrata miniszterelnöke volt az egyik legerősebb német tartománynak. Szerinte erre a "kapcsolatra" van jogi és politikai megoldási lehetőség is.

A küszöbön álló tárgyalások húsba vágó kérdéseket feszegetnek a 2021-27-es költségvetés kapcsán, mondta el Oettinger, aki a néppárti tábort erősíti Brüsszelben a Fidesszel együtt. Az európai pénzügyek már a most pénteki állam- és kormányfői csúcson is terítékre kerülnek. A konfliktus középpontjában Lengyelország áll, a magyar kormány inkább társelkövetőként jelentkezik. Varsó ellen jelenleg a nukleáris opciónak tartott 7. cikkely szerinti eljárás zajlik. Oettinger szerint végül a kompromisszum lehet pénzügyi kérdés.

"Ha engedtek és bizonyíthatóan újra az értékrendetek középpontjába állítjátok a jogállamiságot, akkor mi is készek vagyunk a szolidaritásra"

– szól az EU-biztos üzenete. A magyar kormány álláspontja, hogy Varsót alaptalanul támadják, és mindenféle elítélésüket megvétózzuk. Oettinger egyébként amellett érvel az interjúban, hogy Nagy-Britannia kiválásával a London által befizetett pénzt nem vonják le teljes egészében az uniós büdzséből, hanem a többi tagállam kompenzálja egy részét. Ebben az esetekben a 27-ek anyagi lehetősége növekedne a 28-akhoz képest.

Az interjú ismertetésében nincs szó a migrációs válságról, vagyis a pénzmegvonást az EU-biztos demokratikus értékekhez és nem befogadáshoz kötné. Oettinger egyébként a magyar kormány legnagyobb támasza a paksi beruházás uniós engedélyeztetése kapcsán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!