szerző:
hvg.hu

Vagyonelkobzást, korszerű egészségügyet és oktatást ígér az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Programbeszédet tartott Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Karácsony azzal kezdte, hogy nem lesz elég elzavarni Orbánt, az csak a kezdet, de utána új és közös hazát kell építeni.

A lopott vagyon visszajár - mondta, és bejelentette, hogy győzelmük esetén antikorrupciós ügyészséget hoznak létre, és vagyonelkobzásokkal szerzik vissza a fideszes haveroknak és családtagoknak átjátszott közpénzt. Mindezt jogállami, legális módszerekkel tervezik végrehajtani.

Karácsony beszélt arról is, hogy a visszaszerzett vagyon és az uniós támogatások együttesen fedeznék a humántőkébe, oktatásba és egészségügybe tervezett fejlesztéseket.

Jelentős nyugdíjemelést is ígér az MSZP-P, elsőként a 100 ezer forint alatt nyugdíjakat zárkóztatnák fel. Emelnék továbbá az egészségügy támogatását, a cél egy mindenki számára hozzáférhető, jól működő rendszer megalkotása. Karácsony megjegyezte, jelenleg a közellátás lepusztult, viszont számos terület került magánkézbe, és természetesen a haszonélvezők mind fideszesek.

Stratégiai beruházás lenne az oktatás fejlesztése. A miniszterelnök-jelölt sűrűn emlegette a "finn csodát", és felhívta a figyelmet, hogy az automatizáció korában csak a képzettség lesz garancia arra, hogy az embereknek legyen munkahelyük. Karácsony itt külön beszólt Parragh László kamarai elnöknek, az "ostoba, bukott csempekereskedőnek", aki további iskolák bezárását sürgeti. Úgy fogalmazott, a kormány ma azt teszi a gyerekeinkkel, amit Horthy a magyar hadsereggel, amikor téli ruha nélkül küldte ki őket az orosz frontra, hiszen megfelelő oktatás nélkül a jövőjük reménytelen.

Ingyenessé tennék az első diplomát, csökkentenék a tananyagot és elérnék, hogy tanárnak lenni karrier legyen Magyarországon.

A rezsiharcban az MSZP-P megközelítése egyrészt sávos árcsökkentés, amely szerint az átlagfogyasztásig 30 %-kal csökkentenék az árakat; másrészt uniós forrásokból támogatnák a szigetelést, nyílászárók cseréjét és a fűtés korszerűsítését, így a megtakarítást az energiahasználat csökkentésével érnék el.

Mit teszünk a kétharmados többséggel bebetonozott tisztviselőkkel és a fideszes alaptörvénnyel? - tette fel végül a kérdést Karácsony. A baloldal terve az, hogy a győzelmük után népszavazást írnának ki, amely semmissé nyilvánítaná az alaptörvényt, és visszaállítaná a 89-es alkotmányt. Ezután megkezdenék egy új alkotmány kidolgozását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!