szerző:
Tóth Richárd
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz veresége a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson alaposan felforgatta a hazai politikát, hirtelen egészen másképp látszanak az áprilisi parlamenti választás esélyei. A hvg.hu heti elemzése.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A hódmezővásárhelyi pofon estéjén Lázár János kiállt a kamerák elé és rögtön elkezdte kisebbíteni a bukás jelentőségét. „Polgármester-választás volt Hódmezővásárhelyen” – mondta, ezzel utalva arra, hogy országos következtetést nem vonna le a vereségből.

A Fidesz holdudvara azonban kétségbe esett, a Pesti Srácok egyik blogja rohadt nagy sallerről, Bayer Zsolt szembenézésről, Bencsik András pedig a túltolt Soros-kampányról beszélt. A párt politikusai is aggódni kezdtek és a hvg.hu-nak már azt találgatták, vajon mennyire általános az országban a negatív kampánynak köszönhető proteszthangulat.

Márki-Zay Péter győzelme után a hódmezővásárhelyi választáson 2018. február 25-én
©

Mert a Fideszt három dolog verte meg Hódmezővásárhelyen:

  • a magas részvétel, ami Fidesz-ellenességgel párosult,
  • az egyetlen esélyes kihívó és
  • annak civil volta, aki megértette, mire van szükség.

Amikor még hatott a vásárhelyi pofon kábító hatása, egy pillanatra tényleg felvetődött, hogy lejjebb kellene tekerni a sorosozást, mert az átcsapott kontraproduktívba. A Fidesz el is kezdte csepegtetni az elmúlt négy év pozitív üzeneteit, de a megoldás végül az lett, hogy a számolatlan Soros közé néhány ENSZ-ezést is kevernek, a kormány tájékoztatási kampányt indít az ENSZ migrációs csomagjáról.

A vereség után még Orbán Viktor is olyat tett, amit nem szokott, a hvg.hu kamerája előtt hosszan beszélt arról, hogyan tovább. Látszólag nem aggódta túl a dolgot, de azt mondta, kettőzött erővel kell tovább dolgozniuk. Utcára is vezényelték a fideszeseket, szakmányban szállították az aláírásokat, Orbán személyesen szállt be a kampányba, járt Miskolcon és a Jászságban is.

Orbán Viktor kampánykörújának miskolci állomásán 2018. március 1-jén
©

Péntekig kellett várni arra, hogy új értelmet nyerjen a Fidesz számára a pofon, addigra helyezte új kontextusba Orbán a vereséget, amikor reggeli rádióinterjújában azt mondta, nem csak helyhatósági választás volt Hódmezővásárhelyen, hanem országos jelentőségű voksolás, főpróba.

Parlamenti előválasztásként működött a hódmezővásárhelyi választás.

Orbán szerint jó és becsületes jelöltjük volt Hódmezővásárhelyen, de a városbeli választás szerinte laboratóriumként működött, és azt mutatja, hogy ugyanez fog történni mindenhol, előbb-utóbb mindenhol vissza fognak lépni az ellenzéki jelöltek egymás javára, végül pedig csak egy jelölt marad.

És ez a Fidesz legnagyobb félelme, jól mutatja, mennyire tart ettől, hogy a realitással csak távoli rokonságban lévő Ripost napilap már azt írta pénteken, hogy „Soros György kiválogatta a migránspárti magyar képviselőjelölteket – sötét tervek 66 választókerületben.” Vagyis állítólag 66 helyen már csak egy kihívója van a Fidesznek. Ettől azért tart annyira Orbán, mert hatalmának alapja a centrális erőtér, vagyis egy erős centrumpárt (ez a Fidesz) mellett egy számottevően gyengébb baloldali (MSZP) és egy baloldalival nagyjából egyforma erős jobbszélen elhelyezkedő párt (Jobbik) verseng – utóbbi kettő csak a második helyért, míg az első kényelmes többséget szerezhet a kormányzáshoz.

Ez a kényes egyensúly bomlott meg most. Arra eddig is voltak elszigetelt példák, hogy a választók adott esetben átszavaznak jobbról balra és balról jobbra (Ózd, Salgótarján), de az áprilisi választások előtt nagyban kezdett egyezkedni az ellenzék, hogy a legtöbb körzetben tényleg csak egy az egy ellen álljon két tömb a választók elé, és a választók protesztszavazataikkal megbüntethessék a Fideszt.

Az új helyzethez – ami egyben esélyt is jelent – már el is kezdtek alkalmazkodni az ellenzék pártjai, hiszen bebizonyosodott, hogy az MSZP és a Jobbik képes együttműködni.

Az LMP kinyílott, mint a pitypang, kész tárgyalni a Jobbikkal és az MSZP-vel is. Ez azt jelenti, Szél Bernadett hajlandó megvitatni a kérdést, hogy a fenti pártok kölcsönösen lépjenek vissza egymás javára.

Szél Bernadett az LMP kongresszusán 2017. szeptember 30-án
©

Az MSZP pozitívan fogadta a közeledést, Karácsony Gergely régi és új pártja nevében (igen, ő a Párbeszéd politikusa, de a most mögötte álló legnagyobb párt az MSZP) is többször azt mondta az elmúlt néhány napban, nyitott a demokratikus pártok felé. Ugyanakkor azt is mondta, nem látja annak a lehetőségét, hogy a Jobbikkal szervezetten működjenek együtt. Ami nem jelenti azt, hogy informálisan ne kooperáljon a két párt, illetve Hódmezővásárhely azt is bemutatta, a szavazók is képesek eldönteni, ki az esélyes, és rászavaznak.

Fontos megjegyezni, az LMP felé a DK is nyitna. A hódmezővásárhelyi győzelem után Gyurcsány mondta is Molnár Csabának, kezdeményezzen hivatalos tárgyalást az LMP-vel, hogy a lehető legtöbb körzetben tudjanak közösen fellépni a Fidesszel szemben.

A Jobbik az LMP felé nyitna – bár többször mondta már azt, hogy 106 egyéni jelöltje lesz április 8-án –, valamint a Vona Gábor által csak XXI. századinak nevezett több párttal is kész az együttműködésre, ami az LMP mellett a Momentumot jelenti, de a Jobbik az MSZP-vel és a DK-val nem tárgyal. A Momentum is puhított már merev elzárkózásán, közeledett például az LMP felé.

Ebbe a helyzetbe érkezett meg Márki-Zay Péter, a friss győző, aki reményt adott az ellenzék pártjainak és szavazóiknak. A hódmezővásárhelyi politikus kijelentette:

A Jobbiknak és az MSZP-nek össze kell fognia.

Úgy látja, ha sikerül összehozni az összefogást, akkor ő polgármesterként be fog állni a helyben közös jelölt mögé. A polgármester szerint a kormányt csak úgy lehet leváltani, ha összefog a teljes ellenzék, a Jobbiktól az MSZP-ig.

Ha valaki aggódna, hogy a cikk elején említett Bayer Zsolt a mai napig páni félelemben van a hódmezővásárhelyi pofon óta, a publicista péntekre megírta: „a pániknak vége, térjünk észhez!” Hozzátette, a „váratlan hódmezővásárhelyi vereség után az első 24 órában összevissza beszéltünk.”

A hét idézete a rasszista húrokat pengető Orbán Viktoré:

Miskolcon tudják az emberek, mi az a bevándorlás. Volt itt, amikor ebbe a városba a városon kívülről tömegesen bevándoroltak. Látták, mi lett belőle. A miskolci emberek pontosan tapasztalták már, mi van akkor... pedig azok az emberek, akik ide bejöttek, ők Magyarország területéről jöttek Miskolcra. Most képzeljék el, mikor az országhatáron kívül érkeznek kultúrájukban, szokásukban, életfelfogásukban tőlünk teljesen különböző emberek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szlavkovics Rita Itthon

Örömünneppé vált Márki-Zay eskütétele: Elköltöztem innen, de most visszajövünk!

Márki-Zay Péter szombati polgármesteri eskütétele sokak ünnepe volt a hódmezővásárhelyi városházán. A leghangosabb, ütemes tapsot viszont érezhetően akkor kapta, amikor a megaláztatás és a megfélemlítés ellen emelt szólt. A díszterem zsúfolásig megtelt, sokan akarták személyesen átélni, ahogy új polgármesterük leteszi az esküt. Volt olyan, aki nem járt az épületben, amióta Lázár Jánost iktatták be.