Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Hiába szépítik vagy bagatellizálják hivatalos nyilatkozataikban a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson elszenvedett fiaskót a Fidesz vezető politikusai, a pártban sokan aggódnak és azt találgatják, vajon mennyire általános az országban a negatív kampánynak köszönhető proteszthangulat.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Bár a Fidesz vezetőit a vasárnapi reakciókból (vagy épp azok elmaradásából) kiolvashatóan meglepte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson elszenvedett vereség, a nagyobb kormánypárt képviselői közül állításuk szerint többen előre sejtették a kudarcot. Annak ellenére is, hogy a voksolás a pártban erős, helyben pedig népszerű Lázár János városában zajlott, hogy ott 1990 óta szinte kizárólag konzervatív – KDNP-s, majd fideszes polgármesterjelölt arathatott sikert, hogy a kampányt a maga módján nemrég Orbán Viktor is „megtolta”, és magabiztos Fidesz-győzelmet jósoltak a közvélemény-kutatások is.

Hogy akkor mi nem stimmelt? A kampány hangneme – mondta csalódottan a hvg.hu-nak hétfőn a kormánypártok több politikusa is, köztük olyanok, akik az elmúlt hónapokban információink szerint belső fórumokon is többször bírálták a kormányzati kommunikáció gyűlöletkeltő, egybites üzeneteit, attól tartva, hogy az inkább árt már, mint használ a kormánypártoknak. Az aggályokra azonban rendre azt kapták válaszul, hogy nyugodjanak meg, mert a felmérések azt igazolják, hogy a téma (a migráció, illetve Soros György) is telitalálat és a közvetítés módjával sincs semmi baj. (Ezt erősítette meg egyébként a két héttel ezelőtti kihelyezett frakcióülésen a kampányteendőket ismertető Rogán Antal propagandaminiszter is.)

©

Csakhogy a Hódmezővásárhelyen ellenzéki össztámogatással indult, vasárnap győztes Márki-Zay Péter, ha úgy vesszük, többet kapott – és mindenképp koncentráltabban – mint bármelyik ellenzéki vezető vagy Soros György: alighogy bejelentette az indulását, térfigyelőt szereltek az utcájába (bár a város szerint azt eredetileg is tervezték), nyilvánosan felszólalt ellene saját egyházközösségének plébánosa, rendőrök posztoltak a standjainál az ajánlásgyűjtéskor, soha el nem hangzott kijelentésekkel vádolták meg és riogatták vele a város lakóit, néhány nappal a választás előtt pedig – a nyilvánvaló félelemkeltésre játszva – minden háztartásba eljuttatott szórólapon listázták a támogatóit.

„Végig elszörnyedve figyeltem, hogy mi zajlik, de a listázásnál már konkrétan égett a pofámról a bőr”

– berzenkedett a hvg.hu-nak egy ismert budapesti fideszes. A politikus állítása szerint ráadásul ezt nem egyedül gondolja így: a hétvégén egy nagy csapat Fidesz-szimpatizánssal beszélgetett egy rendezvényen, akik közül sokan tőle vártak magyarázatot, hogy miért ilyen stílusban és módszerekkel kampányol egy hétgyerekes egyházközösségi vezetővel szemben a családot és a keresztény értékrendet zászlajára tűző kormánypárt.

„Én meg csak álltam, és nem nagyon tudtam mit mondani. Ha ez már Budapesten is ennyire visszatetsző, könyörgöm, akkor milyennek érezték ott helyben?”

– tette fel a (költői) kérdést az illető.

©

Egy másik, Hódmezővásárhelytől nem túl távoli választókörzetben dolgozó fideszes hozzá hasonlóan egyértelműen abban látta a kudarc okát, hogy a Fidesz túlfeszítette a húrt, és nemcsak saját törzsszavazóit mozgósította a sok álhírrel, lejáratással és riogatással, hanem felpiszkálta a protesztszavazókat is.

Márpedig ez többek megítélése szerint az egyetlen, amitől a Fidesz igazán tarthat az öt hét múlva esedékes parlamenti szavazáson is: ha a túlfűtött kampánytól besokallva csomó olyan választó is elmegy szavazni, aki amúgy nem híve-szimpatizánsa egyik ellenzéki pártnak sem, de az évek óta tartó gyűlöletkampányból elege van.

Déjà vu?

Hódmezővásárhelyről egyébként egymástól függetlenül több megkérdezett is azt mondta: végig déjà vu-élménye volt a helyi kampányt figyelve, és a helyzet – pláne a vasárnapi eredmény – a 2006-os választási kudarchoz vezető kampányra emlékeztette. Emlékezetes, mivel a közvélemény-kutatók az utolsó napig egyértelmű Fidesz-győzelmet jósoltak, a pártot maximálisan váratlanul érte a néhány százalékos választási vereség, a hetekkel későbbi belső érékelések pedig egyértelműen arra jutottak, hogy a szomorú nyugdíjasokkal operáló – amúgy Habony Árpádhoz köthető – „Rosszabbul élünk, mint négy éve”-kampány hatott konktraproduktívan a választókra.

Márki-Zay Péter vasárnapi győzelmével és fideszes riválisa kudarcával kapcsolatban többen azt nevezték különösen tanulságosnak – egyben szomorúnak –, hogy az ellenzéki jelölt nem baloldali, hanem kifejezetten konzervatív gyökerű, valaha fideszes kötődésű emberként indult el, így nemcsak a „proteszterek” és baloldali pártok támogatói szavaztak rá, hanem szép számmal feltehetően a Fidesz szimpatizánsai is.

Noha a hétfőn arccal-névvel nyilatkozó fideszesek igyekeztek csupán helyi jelentőségűként feltüntetni és bagatellizálni a vereséget, a háttérben folytatott beszélgetésekből azért igenis aggodalom érződött ki: egyrészt, mert 2006 után megint nagyon bizonytalanná vált, hogy mennyire lehet hinni az óriási Fidesz-fölényt mutató közvélemény-kutatásoknak. Másrészt, mert a győzelem példája sokak szerint szorosabbra kovácsolhatja az eddig kiröhögött ellenzéki pártok összefogását, és hitet adhat azoknak a csalódottaknak is, akik eddig úgy látták, nincs értelme elmenni szavazni menni április 8-án, mert a Fideszt úgysem lehet legyőzni.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Joó Hajnalka Itthon

Orbán Hódmezővásárhelyről: kétszer, háromszor annyit kell dolgoznunk – videó

Orbán Viktor nem aggódta túl – legalábbis látszólag – a Fidesz vasárnapi, hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson elszenvedett vereségét. A Fidesz országos választmányának ülésére érkező miniszterelnök hétfőn délben a hvg.hu-nak úgy értékelte pártja kudarcát: az emberek új polgármestert akartak választani, és meg is választották.

hvg.hu Itthon

Orbán nem bántott senkit a kudarcért

A hódmezővásárhelyi kudarcról a hvg.hu-nak röviden nyilatkozó miniszterelnök a párt országos választmánya előtt sem kerülhette meg, hogy beszéljen a vasárnapi időközi polgármester-választáson elszenvedett vereségről. Orbán Viktor jó taktikával azonban inkább tüzelni és bátorítani akart, mint felelősöket keresni.

Már preklinikai szakaszban jár egy koronavírus elleni oltóanyag, júniustól gyártanák

Már preklinikai szakaszban jár egy koronavírus elleni oltóanyag, júniustól gyártanák

Visszatérhetnek a Szólíts a neveden főszereplői a folytatásban

Visszatérhetnek a Szólíts a neveden főszereplői a folytatásban

Leváltották a járvány sújtotta anyahajó kapitányát

Leváltották a járvány sújtotta anyahajó kapitányát