szerző:
Tóth Richárd

A Salgótarján központú Nógrád 1-es számú egyéni választókerületben négy éve tíz százalékkal nyert a Fidesz és Becsó Zsolt. Most testvére, Becsó Károly indul, de visszalépésekkel és koordinációval közel lehet hozzá kerülni. A Közös Ország Mozgalom legújabb kutatását a hvg.hu ismerteti.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

2014-ben Becsó 37,6 százalékot kapott, a baloldali összefogás jelöltje, Boldvai László Róbert 26,8-at, a jobbikos Kutas József pedig 23,5-öt. A választókerületben akkor 31-en álltak rajthoz (igaz, 17-en az egy százalékot sem érték el), most még többen. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 33 indulót vettek nyilvántartásba, köztük olyan formációk is indulót állítanak itt, mint a Tenni Akarók Magyarországi Pártja vagy a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanulók Emberek Pártja.

A Fidesz idén Becsó Károlyt, Becsó Zsolt testvérét indítja, az MSZP és a DK megegyezése alapján itt utóbbi állít indulót, Kovács Zsoltot, a Jobbik Cseresznyés Istvánt, az LMP Dömsödi Gábor egykori televíziós újságírót, Pásztó polgármesterét, az Együtt Nógrádi Nórát, a Momentum pedig Tóth Csabát. (A kutatás idején még Barta László szerepelt a Momentum, illetve Árvainé Faludi Erzsébet az Együtt színeiben, de ez azóta megváltozott.)

A közvélemény-kutatás adatai szerint toronymagasan vezet a Fidesz helyben:

  • Becsó Károly 45 százalékon áll,
  • Cseresznyés István (Jobbik) 22 százalékon,
  • Dömsödi Gábor (LMP) 16 százalékon,
  • Kovács Zsolt (DK) 14 százalékon,
  • a Momentum és az Együtt jelöltje pedig 1-1 százalékon áll.

Ha minden jelölt rajthoz áll, szinte biztos, hogy a Fideszé a mandátum, a Közös Ország Mozgalom felmérésének azonban éppen az a lényege, hogy ha a jelöltek visszalépnek adott esetben, akkor ki hogyan szorongathatja meg a Fideszt. Az alábbi táblázatban a direkt szavazatarányok látszana, később azonban mutatjuk a KOM indirekt becsléseit is.

©

A táblázatból kiderül, hogy az esetleges visszalépések után Becsóhoz a Jobbik jelöltje lenne a legközelebb, de ő is csak 38 százalékra lenne képes 62 ellenében, tehát nem állítaná maga mögé az ellenzéki szavazókat. Igaz, a többi jelölt, ha egyedül indulna Becsó ellen, még gyengébb eredményt érne el. (Dömsödi 35, DK-s Kovács 32 százalékot szerezne.)

Az indirekt becslés szerint (amely a közvetlen válaszok mellett figyelembe veszi többek között a látens politikai preferenciákat is) nem kerülne sokkal közelebb a Fideszhez egyedüli ellenzéki indulóként a jobbikos Cseresznyés, ő csak 2 százalékkal szerezne többet. De ha az LMP-s Dömsödi lenne az egyedüli kihívó, ő eredményesebben integrálná az ellenzéki szavazókat és sokkal jobban szerepelne, 44 százalékot érne el, míg Kovács 38-at.

A körzetben rákérdeztek arra is, hogy az ottani szavazók inkább a kormány maradását vagy távozását szeretnék. 47 százalék szerint a kormányváltás jobb lenne, 37 százalék szerint jobb lenne a kormány maradása. 27 százalék szerint sokat vagy valamennyit romlott a gazdasági helyzet, 29 százalék szerint azonban javult. A megkérdezettek 38 százaléka szerint romlott a közpénzek felhasználása, 16 százalék megítélése szerint javult.

Az adatfelvétel február 1. és március 15. között zajlott le, 1002 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.

A Közös Ország Mozgalom felméréseit már korábban is ismertettük:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Úttörő gyogyszeres kezeléssel növelik a mellrákban szenvedők életesélyeit

Úttörő gyogyszeres kezeléssel növelik a mellrákban szenvedők életesélyeit

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Napi termelési beszámoló: a bútorgyártók összebútoroztak a kormánnyal, és meg Csok-olták azt

Napi termelési beszámoló: a bútorgyártók összebútoroztak a kormánnyal, és meg Csok-olták azt

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Budapesten lép fel Neneh Cherry