szerző:
Tetszett a cikk?

Hende Csabának azért kellett távoznia a honvédelmi tárca éléről, mert Orbán szerint túl lassan épült a kerítés. De nem engedték el a kezét, könnyen újrázhat. A Fidesz jelöltjéhez helyben a Jobbik lehet a legközelebb. A Közös Ország Mozgalom legújabb kutatását a hvg.hu ismerteti.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Szombathely központú Vas megyei 1-es számú egyéni választókerületet 2014-ben magabiztosan, a szavazatok 44,95 százalékát begyűjtve hozta Hende Csaba és a Fidesz. Közel 31 százalékos eredményével Nemény András és a baloldali összefogás lett a második, kicsivel több mint 15 százalékot szerzett a Jobbik és Balassa Péter. Ők mind elindulnak idén is, mellettük mérhető támogatottsággal és valós politikai teljesítménnyel rendelkezik még, valamint helyben is elindul Falta Péter (Momentum), Németh V. Ákos (LMP). (A kutatásban még Kaisinger András szerepel a Momentum jelöltjeként, de ő időközben visszalépett, valamint korábban arról szóltak a hírek, hogy az Együttt Varga Tamást indítja, de a párt helyben nem áll rajthoz.)

Hende Csaba bő egy évvel a 2014-es választások után belebukott abba, hogy túl lassan épül a kerítés a déli határon és távoznia kellett a miniszteri pozícióból, képviselő és a törvényalkotási bizottság alelnöke lett, de az egyéni körzetét megtarthatta.

A Közös Ország Mozgalom friss felmérése szerint az erőviszonyok jelenleg úgy néznek ki, hogy:

  • Hende Csaba (Fidesz) 43 százalékon áll,
  • Nemény András (MSZP – Párbeszéd) 23 százalékon,
  • Balassa Péter (Jobbik) 20 százalékon,
  • Németh V. András (LMP) 8 százalékon,
  • Varga Tamás (Együtt) 4 százalékon,
  • Kaisinger András (Momentum) 3 százalékon.

Látható, ha mindannyian rajthoz állnak áprilisban, akkor Hende biztosan hozza a körzetet, de a Közös Ország Mozgalom felmérésnek éppen az a lényege, hogy ha a jelöltek visszalépnek adott esetben, akkor ki hogyan szorongathatja meg a Fideszt. Az alábbi táblázatban a direkt szavazatarányok látszana, később azonban mutatjuk a KOM indirekt becsléseit is.

©

Az látszik, hogy Hendéhez az MSZP jelöltje van a legközelebb, de ő is csak 65-35-ös eredményre lenne képes. A Jobbik jelöltje 67-33-ra lenne képes.

Az indirekt becslés szerint (amely a közvetlen válaszok mellett figyelembe veszi többek között a látens politikai preferenciákat és a szavazási hajlandóságot is) már szorosabb eredmények jönnek ki, ebben az esetben az egy kihívóval felálló ellenzéknek

  • a Jobbik jelöltjével van a legnagyobb esélye, Balassa 48-52-re kapna ki Hendétől.
  • Az LMP és az Együtt jelöltjével szemben a Fidesz 59-41-re nyerne,
  • az MSZP jelöltje 40 százalékot szerezne 60 ellenében.

A körzetben rákérdeztek arra is, hogy az ottani szavazók inkább a kormány maradását vagy távozását szeretnék. 41 százalék szerint a kormányváltás jobb lenne, 37 százalék szerint jobb lenne a kormány maradása. 33 százalék szerint sokat vagy valamennyit romlott a gazdasági helyzet, 27 százalék szerint azonban javult. A megkérdezettek 41 százaléka szerint romlott a közpénzek felhasználása, 19 százalék megítélése szerint javult.

A Közös Ország Mozgalom felméréseit már korábban is ismertettük:

Megjegyzés: Varga Tamás, az Együtt jelöltje végül nem indul a választáson, a Momentum pedig az utolsó pillanatban lecserélte jelöltjét, ám a két politikus és pártjuk elhanyagolható támogatottsága miatt ez érdemben nem befolyásolja a kutatás következtetéseit.

Megjegyzés 2: a vasi 1-esben indul Czeglédy Csaba is, de ő előzetesben van, a választások előtt nem sokkal szabadulhat. A börtönből nagyon nehéz kampányolni, a Közös Ország Mozgalom nem is vette bele kutatásába. A Czeglédy-ügyről itt írtunk részletesen.

Módszertan: az adatfelvétel 2018. február 2. és február 24. között – tehát még a hódmezővásárhelyi időközi választás előtt – zajlott le, 1000, véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzést ide kattintva érheti el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szavazás előtt elhunyt a polgármesterjelölt, de nem lépett vissza kihívója - hét helyen lesz időközi választás

A szavazás előtt elhunyt a polgármesterjelölt, de nem lépett vissza kihívója - hét helyen lesz időközi választás

Levélben kért segítséget a kormányhivataltól a Korányi és a Szent János Kórház

Levélben kért segítséget a kormányhivataltól a Korányi és a Szent János Kórház

"Egyetértés van a válságkezelő alapjövedelemről az ellenzékben" - Szabó Tímea a HVG Teraszon

"Egyetértés van a válságkezelő alapjövedelemről az ellenzékben" - Szabó Tímea a HVG Teraszon