szerző:
hvg.hu

Karácsony Gergely kedden hívta tárgyalni a Momentum és az Együtt elnökét. Juhász Péter elmegy, Fekete-Győr András nem.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Hosszú levélben utasította vissza Karácsony Gergely, az MSZP-P miniszterelnök-jelöltjének tárgyalási ajánlatát a Momentum elnöke, Fekete-Győr András. A párt kedden három képviselő-jelöltjét léptette vissza. Levelében azt írta, a bejelentésüket megelőző két napban szinte minden benne volt, amiért a Momentum elindult a politikai generációváltás útján.

"Sárdobálás. Blöffök. Tehetetlenség. Eredménytelenség."

Az ellenzéki pártok három héttel a választás előtt sem jutottak még semmire, madjhogynem perben állnak egymással.

"A fentiek fényében mi a saját, önálló elhatározásunkból, alkuk nélkül, az elveink által kijelölt feltételek mentén teszünk a kormányváltásért, ahogy azt a tegnapi hármas visszalépésünk is demonstrálta. Mi nem alkudozni akarunk, hanem dolgozni. Húsz nappal a választások előtt nem járhat a szánk, lépnünk kell. Mi tegnap tettünk egy nagy lépést előre, és örülünk, hogy a kezdeményezésünket követték más párt jelöltjei is."

Fekete-Győr szerint a visszalépésekkel került közelebb az ellenzék a kormányváltáshoz, nem a botrányos hétvégi tárgyalás.

Azt írta, szívesen tesznek további lépéseket,

"ha az MSZP-DK, az LMP és a Jobbik is megkezdik a visszalépéseket egymás javára aszerint, hogy kik az esélyes, hiteles, a társadalom széles köre által támogatható jelöltek. Az alkudozás láthatóan nem működik: a tettek mezejére kell lépni."

Karácsony Gergely kedden kezdeményezett találkozót a Momentum és az Együtt elnökével – utóbbi nyitott a megbeszélésre –, miután "szomorúan tudomásul vette", hogy az LMP nem akar tárgyalni a választási együttműködésről. Miközben Karácsony ezt szomorúan tudomásul vette, az LMP két jelöltjét egyoldalúan léptette vissza, az egyiket Kunhalmi Ágnes szocialista jelölt javára, a másikat Balatonfüreden, a jobbikos jelölt sikere érdekében.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Karácsony milyen felhatalmazással tárgyalna, ő korábban is nyitottabb volt az Együtt irányába, mint az MSZP, nélkülük viszont nem tud semmilyen döntést hozni.

A Momentum elvárása a jelenlegi álláspontok alapján aligha teljesül: a Jobbik elnöke megismételte, nem lépnek vissza egy körzetben sem, szerintük a magas részvétel a döntő, nem az ellenzéki machinációk. A DK sem hajlandó együttműködni a Jobbikkal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

Vegye fontolóra a következményeket - üzeni a nukleáris megállapodást felmondó Trumpnak a német külügyminiszter

Vegye fontolóra a következményeket - üzeni a nukleáris megállapodást felmondó Trumpnak a német külügyminiszter

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Ilyen, amikor egy ország szembenéz a múlttal: az ausztrál kormány hivatalosan bocsánatot kért a pedofília áldozataitól

Ilyen, amikor egy ország szembenéz a múlttal: az ausztrál kormány hivatalosan bocsánatot kért a pedofília áldozataitól

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep