szerző:
Tetszett a cikk?

Iskolások, lovas szakemberek képzésére építették állami és uniós támogatásból a tápiószentmártoni lovas központot, azonban jelenleg kizárólag Czerván György fideszes képviselő-államtitkár veje használja. Személyesen apósa adta át ünnepélyesen Fazekas Sándor miniszterrel, a hvg.hu váratlanul beállító riporterét viszont nem engedték be, mikor ellenőrizni akartuk a több mint 45 millió forintból megvalósított beruházást.

Hónapok óta címlaptéma Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az OLAF-botránya. Csakhogy helyi szinten ugyanúgy létezik a „vej”-szindróma: amikor az eredetileg valamilyen közérdekű célra szánt, papíron szabályszerűen megindokolt állami, uniós támogatások valódi haszonélvezői végül a helyi potentátok vagy rokonaik lesznek. Ráadásul mivel egy kisebb közösségekben fokozottan igaz, hogy bár mindenki tud mindenről, félrenézve tűrik a visszaéléseket, hiszen kódolva van a félelem a helyi „kiskirályok” bosszújától – miközben ömlenek ki a rendszerből a fontos célokra szánt tízmilliók.

Ennek tankönyvi példáját tártuk fel a Pest megyei Tápiószentmártonban: a település országgyűlési képviselőjének, Czerván Györgynek a veje kizárólagosan használja azt a több mint 45 millió forintból kibővített „lovas oktatóbázist”, amit eredetileg szakmai továbbképző centrumnak, valamint arra szántak, hogy majd általános iskolások sportolhassanak és ismerkedhessenek a magyar lovas kultúrával a "nemzeti kerettantervvel összhangban".

Czerván vejét találtuk az országos és nemzetközi objektumban

A know-how pontosan ugyanaz, mint ahogy az izsáki polgármester, egyben a Magyar Lovas Szövetség egyik vezetője, Mondok József beköltözött a vadászházba, amit 35 millió forint uniós támogatással építettek a papíron szálláshelynek, vagy amikor Becsó Zsolt fideszes politikus uniós pénzből épített vendégháza gyakorlatilag elérhetetlen az állampolgárok számára. Akárcsak Izsákon, úgy Tápiószentmártonon is a Darányi Ignác Terv egyik pályázatán keresztül kértek és kaptak 2014-15-ben is közpénzt egy térségi egyesületen keresztül a helyben régóta istállóként működő, állami tulajdonban lévő ingatlan felújítására. Hogy abból papíron az egyik jól hangzó projektleírás szerint olyan „lovas oktatóbázis jöjjön létre, ami nemcsak térségi, hanem országos és nemzetközi objektum” lesz.

A Darányi Ignác Terv keretében az Európai Unió és Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás összege 45 493 074 forint” – olvashattuk az „országos és nemzetközi objektum”-ra kitett táblán, mikor meglepetésszerűen megjelentünk a kapujában. Csakhogy itt sem iskolásokat, sem képzésen részt vevő lovassportolókat nem találtunk. Csak egy, a váratlanul beállító médiától meglepett alkalmazottat, aki többször elismételte, hogy ne őt kérdezzük, hanem a vezetőt, aki nagy megkönnyebbülésére nem sokkal később meg is érkezett. A szóban csak „főnökének” nevezett, terepjáróval érkező férfi ifjabb Galbács Ferenc fogathajtó volt, vele volt felesége, Czerván György lánya is.

©

Czerván gazdászként dolgozó vejéről már írtunk korábban, amikor a környéken öt trafikra is koncessziót nyert: itt Tápiószentmártonban kettő, Tápióságon, Nagykátán és Tápiószelén pedig egy-egy trafikot működtethet. Akkor azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy apósának semmi köze nincs ahhoz, hogy ő nyerte el a koncessziós jogokat.

Állami lovak, uniós pénzből felújított sportközpont

Szó szerint ugyanerre hivatkozott, amikor rákérdeztünk, hogy mit keres így egyedül a tízmilliós közpénz ráfordítással felhúzott lovas központban, és hol vannak a többiek, az iskolások és a lovas szakemberek, és miért őt tartja vezetőnek az alkalmazott. Bár helyi forrásainktól származó információnk szerint kizárólagosan ő használja napi szinten az ingatlant, azt állította, hogy csak egy sima bértartó, vagyis rendszeres díjért cserébe tartja itt a lovait. Csakhogy mivel arról is tudunk forrásainktól, hogy a lovak nem a sajátjai, sőt azok is a közvagyon részét képezik, végül elismerte, hogy valóban mindegyik a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság tulajdonában van. Ezeket tartja és használja a ménesgazdasághoz tartozó, közpénzből felújított „képző központban”.

©

Czerván veje nem engedte meg, hogy bemenjünk a Darányi Ignác Terv keretében közel ötvenmillióért felújított „bázisra” megnézni, hogyan zajlik ott a „lovaskultúra-oktatás” beindítása – már ha a megkapott támogatás egyik indoklásából idézünk. Ifjabb Galbács arra hivatkozott, miközben a kapuban elállta az utunkat, hogy erre nem adhat felhatalmazást, sőt az épülethez – aminek udvarára a szemünk előtt parkolt be láthatóan otthonosan – neki nincs is kulcsa. Mivel nem tágítottunk, hogy látni szeretnénk a konferenciatermet, apartmanokat, mindent, amit közpénzből alakítottak ki, végül interjút azért adott, amiből a következők derültek ki:

  • Valóban napi szinten a lovas központban tartózkodik, de csak mint fogathajtó. Jelenleg egyedül ő használja, mások „időszakosan” vannak az ingatlanban.
  • Úgy használja, egyedül, hogy az ingatlanhoz nincs kulcsa, „csak a lovakhoz van”. Ellenvetésünkre, hogy ez életszerűtlen, és mi van, ha mondjuk tűz üt ki, és be kell jutnia, nem tudott válaszolni, csak annyit mondott, hogy „miért ütne ki tűz?”.
  • A lovakat azért kapta az állami ménesgazdaságtól, mert ő a „sportegyesület tagja és hajtó”.
  • A lovas oktatóbázist szerinte a HAJT-A Csapat Egyesület üzemelteti, illetve Kaszanyi József mendei polgármester. Mikor az ő elérhetőségét kérdeztük, azt állította, hogy nem tudja.
  • Tud arról, hogy a tervek szerint itt többek közt helyi általános iskolásokat képzését, sportolását kellene megvalósítani, de ez „majd most nyártól” lesz.
  • Fideszes képviselő apósának nincs köze ahhoz, hogy ilyen kedvező feltételekkel, jelenleg egyedül ő használja az ingatlant.

Maga ifjabb Galbács Ferenc hivatkozott arra, hogy a lovas centrumot rajta kívül korábban az a Bozsik József fogathajtó bajnok is használta, akinek szintén lovas szakemberként dolgozó fiát korábban pont az ő apósa fenyegette meg. A hvg.hu hozta nyilvánosságra, amikor Czerván államtitkár nekiment ifjabb Bozsik Józsefnek, amiért szövetségi kapitányként kendőzetlenül elmondta véleményét a Mészáros Lőrinc cége által kivitelezett szilvásváradi lovarda minőségéről. Ezt a fideszes államtitkár először tagadta, mire lejátszottuk neki saját telefonbeszélgetését, amiben szó szerint azzal fenyegeti ifjabb Bozsikot, hogy ne csináljon ilyet a jövőben „ha nem akar ebből problémát”. Ifjabb Bozsikot utána leváltották, jelenleg a Jobbik képviselőjelöltjeként indul az országgyűlési választáson, így a harc közöttük áttevődött politikai színtérre.

A Czerván veje által megnevezett idősebb Bozsik József kérdésünkre megerősítette, hogy valóban használta tavalyig a tápiószentmártoni lovas centrumot, aminek eredetileg ő volt az egyik ötletgazdája is. Sőt szerinte még az uniós támogatást biztosító LEADER programban is az ő fogathajtóként elért nemzetközi sikereire hivatkoztak, amikor a képző központra fordítandó közpénz szükségességét indokolták. Miután azonban fia nyíltan szembekerült Czervánnal, ő is kegyvesztett lett, végül tavaly lovaival együtt kitették a központból. Ráadásul azt mondja, valótlan, amit Czerván veje állít arról, hogy nincs kulcsa az intézményhez, hiszen szerinte de, egyenesen Galbács cseréltette le korábban a zárakat, hogy Bozsik többé ne tudjon bemenni korábbi edzőhelyére.

©

Ki a nyerget hozta, ki a porszívót

Idősebb Bozsik ezért utólag vállalta a nyilvánosságot, és arról is beszélt, hogyan zajlott az állami-uniós támogatásból a lovas központ megnyitása. Azt állítja, hogy Czerván vejének és egy másik közeli családtagjának közreműködésével

"mindent úgy dobtak össze"

arra az időre, míg az ünnepélyes átadás le nem zajlik, illetve míg az uniós támogatás felhasználását le nem igazolják:

  • több felszerelés mások tulajdona volt, csak erre az időszakra odavitték, mintha az országos képző központhoz tartozna, így nyergeket, hajtószárakat, működéshez szükséges más eszközöket.

A legjobb példa a drága tételnek számító lószolárium, ezzel melegítik az értékes lovakat edzés után, nehogy megfázzanak. Papíron ilyen üzemel a tápiószentmártoni központban is, csakhogy a megnyitáskor itt látható darabot, állítja Bozsik József, egy kecskeméti lovardából egyszerűen kölcsönkérték, felfúrták a mennyezetre, majd miután lezajlott az átadás, visszavitték a tulajdonosának.

  • más felszereléseket, mint az állatok takarmányozását szolgáló zabroppantó, használtan kéz alatt megvettek, ezek nem is mindig voltak megfelelő minőségűek Bozsik József szerint. A lényeg az volt elmondása szerint, hogy látszólag minden meglegyen, de a valóságban a „lóporszívóként” kipipált tétel például egy sima, használt háztartási masina volt.
  • végül amit nem tudtak „összedobni”, azt megvásárolták. Ezek későbbi sorsáról nincs információja, szerinte egy részük ott maradt a lovas központban, csak épp nem használták a célnak megfelelően, mint például az apartmanokba beszerzett emeletes ágyakat.

Idősebb Bozsik szerint mindezt többek közt Czerván veje intézte, még egy táblázat is készült arról, mit hogyan oldanak meg. Azt állítja, ebben már az egyes oszlopok elnevezése is sokatmondó volt: rögzítették, mennyi a „keretösszeg”, ehhez képest más összegek szerepelnek a „valós vételár”-nál, míg végül a „fizetve” részhez kézzel írták be, mi mennyibe került. A lószoláriumot például 500 000 forintos keretösszegből oldották meg, a lóporszívóra – Bozsik szerint egy használtan szerzett vacakot – 50 000 forint volt a keret, az összehordott nyergekre 600 000 forintot szántak.

A 141 ezer forintért beszerezhető projektornál az a megjegyzés szerepel:

„van bemutatásra”.

Bozsik József állítja, tanúsítani tudja a történteket, fiával együtt ott volt 2016 tavaszán az ünnepélyes megnyitón is, amit vejének ilyen ténykedése után pikáns módon maga Czerván György adott át térségi országgyűlési képviselőként, miniszterével, Fazekas Sándorral együtt. Mindketten részletesen beszéltek, ki mindenki eljött, többek közt a minisztérium más államtitkárai, vagy Dallos Andor, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság vezetője. Ekkor volt a legfelszereltebb a központ, körbe is fotózták, mi mindent vettek az állami-uniós támogatásból.

Egybeesnek a számok

Miután minden rendben lement, jött a kölcsönbe adott cuccok elszállítása, ami felveti a csalás gyanúját. Idősebb Bozsik birtokában van egy számla másolata, amiről azt állítja, többek közt ezzel papírozták le a költéseket. Ezen valóban azok a tételek szerepelnek, amik Czerván vejének listáján szerepelnek, így ebből úgy tűnhet, mintha mindent megvásároltak volna, a lószoláriumot például forintra pontosan bruttó 500 ezer forintért, amennyi lehívható „keretösszeg”-ként szerepelt. Több ponton összehasonlítottuk a két anyagot, és stimmelnek, így valóban olyan, mintha Bozsik állításának megfelelően ezzel igazolták volna a költést.

Furcsa módon a számlát egy olyan kft. állította ki, amelyik honlapja alapján pályázati tanácsadással foglalkozik. Csakhogy a dokumentumban a legkülönfélébb, teljesen más típusú tételek szerepelnek, a cég ezen leszámlázott mindent a tápiószentmártoni központ uniós támogatását bonyolító HAJT-A csapat felé: függönyt, nyerget, hajtószárat éppúgy, mint „díszkocsit” 1 000 000 forintért, de vásároltak tőle 10 ezer forintos gerincvédőt is.

Czerván: az újságíró tegyen feljelentést

Megkerestük Czerván György államtitkárt, részletesen felsorolva a tisztázandó pontokat a lovas központtal, illetve családtagjainak közreműködésével kapcsolatban, azonban érdemi válasz helyett a Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztályán keresztül egyetlen mondatban reagált. „Czerván György államtitkár úr megkér minden újságírót arra, hogy amennyiben törvénytelenség jut a tudomásukra, azzal kapcsolatban tegyék meg a szükséges jogi lépéseket!” – közölték.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára napirend utáni felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén
©

Többször kerestük a Czerván veje által hivatkozott állítólagos vezetőt, Kaszanyi József mendei polgármestert is, de egy hete egyáltalán nem reagál hívásainkra. Furcsa módon az önkormányzat munkatársai egyáltalán nem is értették, miért keressük ennyire egy másik településen található lovas centrum miatt, pláne azt nem, miért rajta keressük annak kulcsait.

Még a polgármester sem hallott róla, hogy „működne itt bármi”

„Már azt sem értettem, miért kell egyáltalán még egy lovas centrum, hiszen itt van a Kincsem Lovaspark. Egy lakossági érdeklődés után próbáltunk előkeresni dokumentumokat, mert állítólag az uniós LEADER program miatt az önkormányzat is érintett lehetett a beruházásban. De furcsa mód eddig szinte semmit nem találtunk, mindössze egy 2015-ös építési hatósági értesítést” – mondta a hvg.hu-nak a független tápiószentmártoni polgármester, Györe László. Miután átvette a település irányítását, már csak egy tűzcsap engedélyezése volt hátra, ráadásul maga az ingatlan állami tulajdon, ezért nincs pontos információja a projekt megvalósításáról.

„Nem hallottam róla, hogy egyáltalán működne itt bármi” – válaszolta kérdésünkre, hozzátéve, hogy a településen a lakosságtól mindenről értesül, így biztosan tudna arról, ha az uniós támogatással elkészült lovas központban konferenciákat, hazai és külföldi szakembereket vonzó képzéseket tartanának. Olyan lehetőségről sem hallott még, hogy a helyi iskolásoknak tartottak volna itt képzést, esetleg lovas- vagy sporteseményen vehettek volna részt.

7,5 millió forintot fizettek csak az iskolások képzéséről szóló tanulmányért

A polgármester tudomása szerint az eredeti tervek közt valóban szerepelt a gyerekek képzése, amit bizonyít, hogy az önkormányzaton keresztül fizettek ki 7,5 millió forintot a kifejezetten erről szóló tanulmány szerzőjének. Györe László információi szerint ez teljes egészében támogatási pénz, vagyis közpénz volt, csak technikailag ment az önkormányzaton keresztül, amikor átvette Tápiószentmárton irányítását, ő intézkedett arról, hogy az összeg még hátralévő részét különítsék el a szerző, illetve örökösei számára. De arról nem tud, hogy a milliókért felvázolt képzési tervek megvalósultak volna.

Akárcsak a budai Oxygen Wellness esetében, amikor szülőként érdeklődve lepleztük le a diákokat nem fogadó „tanuszodát”, inkognitóban megkerestük a LEADER programot bonyolító HAJT-A Csapat Egyesületet, amely „az európai uniós támogatások koordinálásával” foglalkozik. Arról érdeklődtünk, hogy hallván a közpénzből felújított, korszerű tápiószentmártoni lovas oktatási központról, hogyan tudnánk itt gyerekek számára sporteseményt rendezni.

Csakhogy a szervezet, amely még a kirakott tábla alapján is több mint 45 millió forint közpénzt forgatott a központba, nem tudott segíteni, arra hivatkoztak, „kiadták más üzemeltetésébe”. Felhoztuk, hogy sem az interneten, sem máshol nem találjuk ennek nyomát, mire ők maguk sem tudtak semmilyen elérhetőséget adni a papíron „országos, sőt nemzetközi objektum”-hoz.

A legszebb az volt, hogy a segítőkész munkatárs szerint a papíron konferenciateremmel, apartmanokkal rendelkező bázison „megszállni nem nagyon lehet”, ha a gyerekeknek szánt lovas program helyszínének mindenáron Tápiószentmártont szeretnénk, vigyük őket inkább a másik lovas szálláshelyre. Visszakérdeztünk, valóban a magánvállalkozásként működő Kincsem Lovasparkot ajánlgatják-e a közreműködésükkel megvalósított centrum helyett, mire készségesen még azt is hozzátette, azoknak „van e-mail-címe és a neten is elérhetőek”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a lista a magyarországi új autók átlagáraival

Itt a lista a magyarországi új autók átlagáraival

Orbán: Közvetlen repülőjárat indul a kirgiz fővárosba

Orbán: Közvetlen repülőjárat indul a kirgiz fővárosba

Először csak beteg kutyáikkal akartak kirándulni, de aztán üzlet lett belőle

Először csak beteg kutyáikkal akartak kirándulni, de aztán üzlet lett belőle