szerző:
Tóth Richárd

Megérkezett az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének állásfoglalása a Stop Sorosról, amit Orbán Viktor nem várt meg, inkább gyorsan elfogadta a törvényjavaslatot a parlamenti Fidesz-kétharmad a Jobbik szavazataival kiegészülve.

A Velencei Bizottság elnöke korábban azt kérte, halasszák el a szavazást és várják meg, mit mond a testület erről, ez nem érdekelte Orbánt. Péntekre megérkezett a bizottság állásfoglalása, amiben azt írják, helyezzék hatályon kívül a Stop Sorost, ugyanis az erősen hátráltatja a civil szervezetek munkáját.

A Stop Soros és az Alaptörvény-módosítás elfogadása után ugyanis az alábbi változtatások léptek életbe a menekültekkel kapcsolatban:

  • idegen népesség az országba nem telepíthető be;
  • nem kaphat menedékjogot az, aki olyan országon keresztül érkezik Magyarországra, ahol nem volt kitéve üldöztetésnek;
  • a menedékjog biztosításának alapvető szabályait sarkalatos – vagyis kétharmados – törvény határozza meg;
  • a menedékjog elbírálásának feltételeit is sarkalatos törvény határozza meg;
  • rögzítik, hogy a rendőrség is részt vesz a jogellenes bevándorlás megakadályozásában;
  • a Btk. új tényállással egészül ki, ezentúl bűncselekmény a jogellenes bevándorlás elősegítése.

A bizottság azt írja, számos európai ország kriminalizálja az menekültek belépését, tartózkodását vagy átutazását, az ilyen bűncselekmény nem is feltétlenül ellentétesek a nemzetközi emberi jogi normákkal, de a magyar szabályozás ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkével, ami a gyülekezési szabadságról szól. Ugyanis olyan tevékenységeket nyilvánít bűncselekménynek, amelyek nincsenek kapcsolatban az illegális bevándorlással.

Aggályosnak tartják, hogy már a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetné a kormány, véleményük szerint ez a szólásszabadság korlátozása. A testület kifejti, ők csak a Stop Soros rendelkezéseit vizsgálták, amelyek hatással van a nem kormányzati szervek (a civilek) tevékenységeire, hangsúlyozzák, az alkotmánymódosításra nem terjedt ki vizsgálódásuk. (Ugyanakkor fontos látni, hogy az Alaptörvény módosítása és a Stop Soros szorosan összefüggnek hatásukat tekintve, ami a menekültekkel kapcsolatos kérdésekre vonatkozik.) Véleményük kialakításakor a bizottság alkotmányjogászai összehasonlították a Stop Sorost más európai jogszabályokkal és azt látták, hogy míg máshol a szabályozásnak része a humanitárius segítségnyújtás is a szabályozásnak, addig Magyarországon ez hiányzik, ami sérti a nemzetközi normákat.

A Stop Sorosban megfogalmazott szankciók (a törvénycsomag elzárást és börtönbüntetést is említ) a Velencei Bizottság szerint túlságosan szigorúak, ami szintén szembemegy a nemzetközi normákkal. Megemlítik, a törvénycsomag elfogadása előtt elmaradtak a konzultációk is az érintett szervezetekkel, nem volt társadalmi egyeztetés a civilekkel. Konklúziójában a bizottság leírja, az elfogadott Stop Soros törvénycsomag nem felel meg az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlatában megfogalmazott előreláthatósági kritériumának, valamint pontatlanságokat is tartalmaz. A Stop Soros ráadásul veszélyezteti a civil szerveztek finanszírozását is.

A felsorolt kifogások miatt a Velencei Bizottság azzal zárja állásfoglalását, hogy a Stop Soros elfogadása és hatálybalépése után fennáll a civil szervezetek ellehetetlenülésének veszélye, sérül az egyesülési és véleménynyilvánítási szabadság. Állásfoglalásuk szerint a Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!