szerző:
hvg.hu

A magyar kormányfő állítja: már ismerik a Velencei Bizottság állásfoglalását, ezért nem várják meg a Stop Soros megszavazásával annak hivatalos bejelentését. Hogy a testület kritizálja az aránytalan büntetést? Orbán szerint ez már "ízlések és pofonok" kérdése.

Legutóbb hétfőn kérte a Velencei Bizottság, hogy a magyar kormánypártok napolják el a Stop Sorosnak nevezett törvénycsomagot, amíg hivatalos ajánlásukat meg nem tették a jogszabály kapcsán. A miniszterelnök köréből azt hallottuk: az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve már elkészült az előzetes állásfoglalással, és ennek tudatában nyomják meg a gombot az ülésteremben a Fidesz és a KDNP képviselői.

Ezt az állítást erősítette meg a hvg.hu kérdésére Orbán Viktor is a parlament folyosóján, percekkel a szavazások kezdete előtt. Előtte kormánytisztviselőktől úgy értesültünk, hogy a bizottság elismerte: a büntetőjogban is szabályozható az illegális migráció segítése, de a magyar tervezet kapcsán kritizálják az arányosságot. Vagyis hogy a bűntetési tételek tulzóak. Orbán kérdésünkre annyitott mondott az arányosságról:

ízlések és pofonok.

Ezzel áttételesen megerősítette értesülésünket a Velencei Bizottság előzetes állásfoglalásáról. Orbán azt is elmondta, hogy nem vár európai retorziót a Stop Soros törvény megszavazása után sem.

A néppártban nagyos kedves emberek vannak, a Fidesz pedig a néppárt erős bástyája

– mondta kollégánknak Orbán. A kormánypártból származó információink szerint ez nem pusztán a külvilágnak szánt üzenet. A Fideszben valóban úgy számolnak, hogy jelenleg számukra kedvezően alakulnak az európai erőviszonyok. Forrásunk úgy fogalmazott:

lesz egy kis hiszti, de a néppártnak szüksége van a Fideszre.

A helyzetértékelés – legalábbis rövid távon – helyesnek tűnik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Világ

Merkel alkonya: amit látunk, az királydráma, és Orbán is szerepet kapott

Két évtizede köszönt le kancellárként Helmut Kohl, azóta határozza meg a német jobboldalt Angela Merkel. Most az ő két évtizedes dominanciája is a végéhez közeleg. Ha egyszer eljön az idő, Merkel önként akart távozni a hatalomból, ám a jelek szerint ő is kényszer hatása alatt fog. Az utódlási harc már zajlik, és egyre irracionálisabb eszközöket használnak egymással szemben a felek.