szerző:
Gergely Zsófia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába vetette volna be tanúként Zuschlag Jánost a TV2, a jelenleg is gyanúsított exszocialista másodszor sem ment el a tárgyalásra – tudtuk meg a pert kezdeményező Czeglédy Csaba ügyvédjétől. Andy Vajna csatornájának másik tanúja pedig azért nem tudott megjelenni, mert éppen házi őrizetben van. A legszebb, hogy Zuschlag nem is szerepelt a riportban, amely miatt az eljárás folyik, de azért ő a tanú, mert állítólag egy elsötétítve látható statisztával helyettesítették.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Czeglédy Csabáról több lejárató riportot készítő TV2 Zuschlag Jánossal akarta bizonyítani, hogy valós, amit az előzetes letartóztatásban lévő baloldali politikusról a Tények című műsorban állítottak. Így azt, hogy cipősdobozban szállította volna az áfacsalásból ellopott pénzt Gyurcsány Ferencnek, de a TV2 szerint ő pénzelte egy jobbikos kampányát is, miközben a DK-nak kémkedett.

Igaz, hogy a riportok idején Zuschlag börtönben ült, így ezeket nem is mondhatta a Tények riportjában, amelyben egy felismerhetetlen, elsötétítve bemutatott „tanú”-t mutogattak. A csatorna szerint ő kvázi Zuschlag magyar hangja volt, vagyis gyakorlatilag egy statisztát vetettek be a börtönviselt exszocialistától származó információk elmondására. Mivel azóta Zuschlag kijöhetett a börtönből, őt jelölték meg tanúként a perben, amelyet Czeglédy indított a róla szóló riportok miatt.

Csakhogy Zuschlag nem jött el a most hétfői tárgyalásra, ami már a második ilyen eset, hiszen a pár héttel ezelőtti első idézésre sem jelent meg – tudtuk meg Litresits Andrástól, Czeglédy Csaba ügyvédjétől, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy a TV2 kitalál riportokban nem is szereplő tanúkat. Litresits azt is kiemelte, hogy az országos tévé kifejezetten azt állította a nézőknek, hogy megvan a „névtelenséget kérő tanújuk” írásba foglalt vallomása, de hiába kérték ezt tőlük a bíróságon, valahogy nem tudták bemutatni.

Legközelebb elővezethetik Zuschlagot

Ha Zuschlag nem menti ki magát elfogadható indokkal, akkor az augusztus végére halasztott következő tárgyaláson már rendőri elővezetést fognak alkalmazni vele szemben. A TV2 másik megnevezett tanúját sem tudták meghallgatni, mert a Czeglédy-ügyben gyanúsított, és házi őrizetben van. Ezért őt valószínűleg a tapolcai járásbíróság útján fogják meghallgatni.

Úgy tudjuk, hogy a TV2 képviseletében eljáró ügyvéd, Szabados Gergő sem tudott mit mondani arra, mi a helyzet a kámforrá vált Zuschlaggal, pedig ők akarták tanúként bevetni. Szabados képviselte az Andy Vajna tulajdonába került tévét más lejáratások miatt indult perekben is, így például abban, amit Spéder Zoltán indított a róla készült karaktergyilkosságnak szánt anyag miatt. Azt végül csúnyán elbukta a TV2, így milliós sérelemdíjat fizethetett – erről itt olvashat tovább.

Czeglédy a sajtóperrel párhuzamosan rágalmazás, „hamis és valótlan tartalmú felvétel készítése és nyilvánosságra hozatala miatt büntetőfeljelentést is tett a TV2 hírigazgatója, Kökény-Szalai Vivien és bűntársai ellen”.

Kamupártos gyanúsítás miatt éppen rács mögött volt

Zuschlagot januárban vették őrizetbe, mert azzal gyanúsítják, hogy adatlopással akartak kamupártokat létrehozni. Előzetes letartóztatását március elején 90 nappal hosszabbította meg a Kecskeméti Járásbíróság, vagyis éppen rács mögött volt, mikor a Tények riportjai készültek. Amennyire pedig ez a sziluettből megállapítható, külsőre sem éppen úgy néz ki, mint az elsötétített „tanú” a TV2 lejárató anyagaiban. Nem ez lenne az első eset, hogy az egykori szocialista politikust vetik be: Zuschlagot dobták be abban az elhíresült riportban is, amely a pedagógustüntetések egyik akkori vezéralakjáról, Pukli Istvánról készült.

Ráadásul van egy további, elég egyértelmű kapcsolat is: a bulvárszerkesztőből TV2 hírigazgatóvá előlépett Kökény-Szalai Vivien korábban nemcsak prostituáltakról szóló ponyvákat írt, hanem ő jegyzi a Zuschlag Jánosról írt könyvet is, Kökény-Szalai alá tartoznak hírigazgatóként az aktuális műsorok, így a Tények is, amelyben a Czeglédyről szóló riportok lementek.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, és a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg – az ügyről szóló összes hírünket itt megtalálja!

Egy másik Tv2-es anyag Zuschlag Jánossal, itt statiszta nélkül
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!