szerző:
Gergely Márton-Windisch Judit
Tetszett a cikk?

Heteken belül lezárul a G-napot követően Orbánnal szemben vitorlázó médiabirodalom "tévelygése". A Hír TV azonban nem jut a Magyar Nemzet vagy a Lánchíd Rádió sorsára, hiszen élő szerződése van a kábelszolgáltatókkal. A televíziós csatorna még ezen a héten Liszkay Gábor vezetése alá kerülhet. Aligha van más, aki ennyi helyismerettel és revánsvággyal tudná elintézni a Hír TV gyors "megtisztítását".

Visszatér a HírTV-hez Liszkay Gábor, aki a G-nap idején szakított Simicska Lajossal – tudta meg a napokban a hvg.hu. Információink szerint, igazak azok a korábbi sajtóhírek, hogy az új tulajdonos, Nyerges Zsolt nem akar kiemelten foglalkozni a médiával, többek között ezzel magyarázható, hogy a Közgéppel és más volt Simicska-céggel ellentétben a HírTV igazgatóságába nem ül be, a vezérigazgatói posztot nem vette át.

A lapszöktető
Középszerű intellektus, érdektelen személyiség, de van egy specialitása, amit Révai József óta ő tud a legjobban: pártlapot készíteni – ilyen arc rajzolódik ki Liszkay Gábor HVG-s portréjából.

A HírTV-t bezárni nem volna értelme, hiszen a kábelszolgáltatókkal kötött, még élő szerződései jelentős bevételeket garantálnak 2019 végéig. A bezárás helyett minden bizonnyal jelentős állománycserével oldják meg a csatorna visszatérését a Fidesz portfóliójába. Akár e héten bejelenthetik, hogy a HírTV irányításában ismét meghatározó, döntő szerepet kap Liszkay Gábor. Egyelőre nem világos, milyen pozíciót kaphat, de forrásunk megerősítette:

"Liszkay tudta és beleegyezése nélkül várhatóan nem hoznak lényegi döntést."

A változásról elsőként író 444.hu szerint sem világos, hogy Liszkay névleg is visszatér, vagy csak a szakmai vezetést jelöli ki. Liszkay szinte egyedüliként alkalmas a Hír TV átszabására – mondják a hvg.hu forrásai. Van helyismerete, hiszen már vezette a tévét, tudja, hol kell beavatkozni, és hol nem szabad, valamint élteti a személyes revánsvágy is.

©

Úgy tudjuk, Liszkay kinevezése része annak, hogy Nyerges Zsolt pacifikálni akarja a HírTV-t a kormány illetve a Fidesz irányába. Több forrásunk szerint is megszűnnek, vagy teljes mértékben hangvételt váltanak a kormánykritikus műsorok, így a Célpont vagy a Riasztás. Úgy tudjuk, elképzelhetetlennek tartják, hogy ilyen körülmények között Kálmán Olga a csatornánál dolgozzon, ami az Egyenesen című műsor végét jelenti. Beszéltünk Kálmán Olgával, aki azt mondta, sajtóhírektől nem retten meg, készül az esti adásra.

Az is elképzelhetetlen, hogy egy Liszkay Gábor befolyása alatt álló csatornánál Simicska Lajos bizalmas munkatársa, Csintalan Sándor bármilyen műsorban szerepelhetne.

És természetesen a csatorna vezetésében is változások várhatók. A Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió és a Heti Válasz esetében már láthattuk, hogy a fideszes médiabirodalom vezetői nem ismernek könyörületet egykori kollégáik iránt, ha azok a G-napot követően nem kiabálták a kamerába, hogy "Orbán nem egy g.ci". Múlt héten Tusványoson is több kormánypárti szócsőtől is durva szitkozódást lehetett hallani a Simicska birodalom egykori újságírói felé. Valószínűtlen, hogy a bosszú épp a Hír TV-nél dolgozókat kerülné el.

Nyerges Zsolt környezetéből az információt nem kommentálták.

Nem biztos, hogy ez a vége

Kérdés, hogyan működik párhuzamosan egymás mellett az újra fideszes HírTV illetve a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Echo TV. nem beszélve azokról a pletykákról, hogy Mészáros kezébe kerülhet a TV2 is. A 444.hu szerint elképzelhető, hogy a HírTV-t valamilyen formában beolvasztják az Echo TV-be, vagy később egy holdingban működtetik a kormánypárti média vezető a két hírtelevíziót. Ha Mészáros átveszi a TV2-csoportot, akkor az is lehet, hogy a két hírtelevízó annak részeként, egymással rivalizálva működik tovább. A döntést a miniszterelnök, Rogán Antal kommunikációs miniszter és Liszkay Gábor hozzák majd meg. Orbán Viktor egyelőre nyaral, így ez még várat magára.

©

A hvg.hu más verziót hallott arra, hogy ne párhuzamosan fusson a két hírcsatorna: Mészáros tévéje a szórakoztatás irányába tolódhat el, van ott már Bayer Show, ezeknek a száma nőhet a híradók megtartása mellett. A Hír TV pedig újra a fideszes tévécsomag klasszikus hírtelevíziója lenne. Sokan arra tippelnek, hogy a Hír TV bejáratott márkáját a visszatérő fideszes urak is használnák, vagyis a tartalom változik, nem a forma.

A Hír TV-nél dolgozókat nem éri villámcsapásként Liszkay lehetséges visszatérése. Információink szerint hetek óta beszélgetnek erről a büfében és a folyosókon. Több műsorvezető azzal viccelődött, hogy ha egyszer a Fidesz átveszi a házat, számukra is az a legjobb, ha maga Liszkay érkezik bosszút állni, mert így egy utolsó kirohanásuk még lehet.

Hideg fejjel döntött a G-napon

Liszkay Gábor Simicska Lajos egyik leghűségesebb médiaembere volt, 2000-től vezette tulajdonos-főszerkesztőként a Magyar Nemzetet. A G-napon viszont más vezetőkkel együtt lelkiismereti okokból távozott 2015. februárjában, tulajdonrészét eladta. (Liszkay a G-nap előtt a HírTV Zrt. igazgatósági tagja és elnöke volt.) Áprilisban abból vette meg a Napi Gazdaságot, amely szeptembertől Magyar Idők néven jelenik meg. Később megszerezte a Karc FM-et is. A Mészáros Lőrinchez került Mediaworks elnök-vezérigazgatója és igazgatósági tagja is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!