szerző:
hvg.hu

Egy Dassault Falcon 7X-szel bővült a honvédség légi szállító flottája Kecskeméten. Nem tudni, mennyibe került, csak becsülni lehet az árat.

A légiszállító képességnek a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében megvalósuló helyreállítása-fejlesztése ezzel második fázisába jutott: a hivatalos hazai terminológiában csapatszállítónak nevezett nehéz kategóriát a könnyű, többcélú szállító- és futárgépé követi – írja a LégierőBlogger. Emlékezetes: az Airbus A319-es típusa februrában csatlakozott a honvédséghez.

A most beszerzett Dassault Falcon 7X hasonlít ahhoz a géphez, amit Csányi Sándortól, az OTP első emberétől már bérelt a kormány. Ennek ellenére a kommunikációban – ahogy az Airbusok esetében is – kínosan ügyelnek arra, hogy ne kormánygépnek nevezzék az új jövevényt, inkább felderítő- és futárgépnek titulálják. Azt nem tudni, mennyit fizetett a kormány a repülőért, csak annyi derült ki, hogy „használt jellegüket tekintve a szokásos piaci ár alatt” szerezték be. A típust üzleti gépnek is használják, úgy 40-50 millió eurót kóstál, de ha felderítési feladatok ellátására is képessé teszik, akkor ennek akár a duplájába is kerülhet egy-egy gép.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!