szerző:
hvg.hu

Nem is érti, miért kellene ezzel foglalkoznia a kormánynak.

December 31-ig kell aláírni a Magyarország és New York állam közti megállapodást, hogy a CEU amerikai diplomát adhasson ki. A felsőoktatási törvény módosítása előírja azt is, hogy a CEU Amerikában is hozzon létre kampuszt.

Ez megvan, áprilisban nézte meg a helyszínen a magyar küldöttség. Azóta nem történt semmi, a hivatalos verzió szerint még vizsgálják, valójában azonban Orbán Viktor egyszemélyes döntésén múlik az egyetem sorsa. Michael Ignatieff most jelentette be, a CEU lényege Bécsbe költözik, ha egy hónapon belül nincs aláírás.

A határidő közeledtével a kormány tagjai egyre cinikusabbak: Orbán nyáron arra a kérdésre, mikor döntenek a CEU-ról és mikor írják alá az államközi megállapodást, azt mondta "jó munkához idő kell", most Gulyás Gergely miniszter értetlenkedett egy sort a kormányinfón amiatt, miért kellene bármilyen döntést hoznia a kormánynak vagy a Parlamentnek a CEU ügyében.

Megkérdezték, arra vár-e a kormány, hogy elmenjen a CEU, mire Gulyás azt mondta, az egyetem honlapján lévő szöveg szerint maradnak.

Gulyás többször is elmondta, a felsőoktatási törvény keretein belül az egyetem találhat megoldást, közös, magyar-amerikai diplomát az alapján is kiadhat, ehhez nem kell államközi megállapodás.

A CEU akar ilyet kezdeményezni, tőlük kell megkérdezni, miért.

Újabb cinizmus volt a részéről, hogy az Oktatási Hivatal majd januártól vizsgálja az egyetem működését, akkor, amikor a törvényben előírt másik határidő már lejárt.

A CEU oldaláról érkező fenyegetést, ajánlatot Soros politikai blöffjének tekintjük.

A CEU vett egy telket Bécsben, ha úgy döntenek, hogy ott is nyitnak egy "diplomakiadó helyet", ehhez a kormánynak nincs köze. A kormány nem döntött a CEU-ról – hangsúlyozta a miniszter.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Blikk: Andy Vajnára a villa gondnoka talált rá vasárnap reggel

Blikk: Andy Vajnára a villa gondnoka talált rá vasárnap reggel

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok