szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A CEU rektora bejelentette, ha egy hónap alatt nincs megállapodás a kormánnyal, minden, ami lényeges a CEU-n, az Bécsbe költözik. Közben az amerikai nagykövetnek a magyar kormány képviselője már elárulta, nem fogják aláírni a szóban megkötött megállapodást - árulta el a rektor a sajtótájékoztatón. Bejelentette azt is, a bécsi kampuszt mindenképp megnyitják. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint ez Soros blöffje.

Ha egy hónap alatt nincs kormányaláírás, jövő szeptember 1-től minden amerikai akkreditálású képzés Bécsbe költözik - jelentette be a CEU-n Michael Ignatieff rektor, aki első körben a CEU-sokat tájékoztatta. (Később a sajtótájékoztatón bejelentette, a bécsi kampuszt mindenképpen megnyitják, a hvg.hu-nak adott exkluzív interjúban pedig arról beszélt, megelégelték a patthelyzetet. Ők sosem okoznának kárt Magyarországnak, szemben a kormánnyal.)

Úgy fogalmazott,

minden, ami lényeges, elmegy.

A hivatalos megfogalmazás szerint "two campus university" lesznek akkor. Azt még meglátják, hogy mi lesz a magyar képzéssel, de hangsúlyozta, maradni akarnak Budapesten. Bécsből vannak ígéreteik az akkreditációra. A tájékoztatóba Leon Botstein, a CEU kuratóriumának elnöke skypeon kapcsolódott be.

Az amerikai nagykövetség nagyon támogatja a CEU-t - hangzott el az auditóriumban, mire a közönségben felnevettek. A vezetés most hatalmazta fel az egyetemet hivatalosan, hogy készítse elő a kampusznyitást Bécsben, a bécsi polgármester erősen lobbizik a költözés mellett.

©

Beláttuk, hogy hiába akarunk itt maradni, nem biztos, hogy a kormány miatt sikerül. A kettős kommunikáció most is érvényesül: miközben a bécsi költözésről beszél a rektor, azért azt is hangsúlyozza, hogy ez nem azt jelenti, hogy elhagyják Budapestet. "Nem lehet tudni, mi történik, ezért van szükség egy második helyre" - hangsúlyozták.

"Senkit sem hagyunk hátra" - ez volt az üzenet az egyetem kollektívájának, a diákoknak pedig ez:

Nem kell aggódni, Bécsig csak 2,5 óra a vonatút.

Bejelentették azt is, januártól folytatódik a menekülteknek szóló képzés, amit augusztusban fújtak le hirtelen, a bevándorlási különadó miatt. "A jogászok találnak rá módot" - mondták.

CEU will survive!

A már beiratkozott phd hallgatók Budapesten folytathatják a képzést, az újak pedig Bécsben tanulnak 2020-tól. Alapvetően a kutatás marad a magyar fővárosban - bár itt különbséget tettek az akadémiai tevékenységben, ami inkább költözik -, ahogy a könyvtár is.

Közép-európai Egyetemként folytatjuk itt a működésünket. Mindenki, aki amerikai képzést kezdett itt, amerikai diplomát fog kapni. Aki magyart, az pedig magyar diplomát. A státusa senkinek sem változik. Az egyetem nem érzékeli majd, hogy kettévágták.

Ez azt jelenti, CEU néven nem marad Budapesten az egyetem.

©

A bejelentés után az egyik diák elmesélte, hogy interjút készített az amerikai nagykövettel pár hete, aki azt mondta, "minden magyar kormányzati tárgyalópartnere nagyon szeretné, hogy a CEU itt maradjon." Erre hatalmas volt a röhögés az auditóriumban. Ignatieff erre azt mondta, "a beszéd nem elég, nekünk papírok kellenek."

A globális szinten legjobb minősítésű magyar egyetemet büntetni "önmagunk lábon lövése." A rektor szerint az igazi tét az akadémia szabadsága Magyarországo, mert CEU ezt is túléli és virágzik majd tovább, sőt, a genderképzés is lesz Bécsben - ígérte.

A tájékoztató után nem sokkal Ignatieff és az egyetem vezetői sajtótájékoztatót tartottak, ahol a rektor elárulta: az amerikai nagykövetnek a kormány illetékese azt mondta,

nem fogják aláírni a szóban megkötött megállapodást.

Prioritás Trumpnak

David B. Cornstein amerikai nagykövet azt közölte,

a CEU prioritás az USA kormánya számára, és elsöprő kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban.

Megérti a CEU álláspontját - a hosszantartó bizonytalanság nem fenntartható állapot egy oktatási intézmény esetében. Azonban még mindig lehetséges megoldást találni. Még mindig van egy apró esély arra, hogy az ügy rendeződjék, de gyorsan kell cselekedni. Mindkét féllel együtt dolgozom azon, hogy folytatódjanak a tárgyalások, és elfogadható megoldást találjunk december 1-e előtt."

Úgy megy, hogy marad

 

Az egyik diák a hvg.hu-nak azt mondta, igazságtalannak tartja, hogy ilyen helyzetbe hoztak egy jó egyetemet, morálisan ezt rossznak tartja.

Az LMP ifjúsági tagozata és a Momentum tüntetést hirdetett a CEU miatt, a Momentum péntekre, az LMP viszont csak november 7-re.

Orbán röhöghet a markába

A rektor bejelentése miatt keressük a kormányt, ám Ignatieff bejelentése előtt egy órával Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nagyon cinikusan beszélt a CEU-ról a kormányinfón. December 31-ig kell aláírni a Magyarország és New York állam közti megállapodást, hogy a CEU amerikai diplomát adhasson ki. A felsőoktatási törvény módosítása előírja azt is, hogy a CEU Amerikában is hozzon létre kampuszt. Ez létrejött, áprilisban nézte meg a helyszínen a magyar küldöttség. Azóta nem történt semmi, a hivatalos verzió szerint még vizsgálják, valójában azonban Orbán Viktor egyszemélyes döntésén múlik az egyetem sorsa.

A határidő közeledtével a kormány tagjai egyre cinikusabbak: Orbán nyáron arra a kérdésre, mikor döntenek a CEU-ról és mikor írják alá az államközi megállapodást, azt mondta "jó munkához idő kell", most Gulyás Gergely miniszter értetlenkedett egy sort a kormányinfón amiatt, miért kellene bármilyen döntést hoznia a kormánynak vagy a Parlamentnek a CEU ügyében.

Megkérdezték, arra vár-e a kormány, hogy elmenjen a CEU, mire Gulyás azt mondta, az egyetem honlapján lévő szöveg szerint maradnak. Gulyás többször is elmondta, a felsőoktatási törvény keretein belül az egyetem találhat megoldást, közös, magyar-amerikai diplomát az alapján is kiadhat, ehhez nem kell államközi megállapodás.

A CEU akar ilyet kezdeményezni, tőlük kell megkérdezni, miért.

Újabb cinizmus volt a részéről, hogy az Oktatási Hivatal majd januártól vizsgálja az egyetem működését, akkor, amikor a törvényben előírt másik határidő már lejárt.

A CEU oldaláról érkező fenyegetést, ajánlatot Soros politikai blöffjének tekintjük.

A CEU vett egy telket Bécsben, ha úgy döntenek, hogy ott is nyitnak egy "diplomakiadó helyet", ehhez a kormánynak nincs köze. A kormány nem döntött a CEU-ról - hangsúlyozta a miniszter.

Kovács szerint ez Soros blöffje

Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI tudósítása szerint azt mondta, a Közép-Európai Egyetem "ezelőtt is, ma is és véleményünk szerint a jövőben is" Magyarországon fog működni. Az a bejelentés, hogy az egyetem az amerikai diplomák kiosztását Bécsbe költözteti,

ennek a politikai blöffnek a része, a kormány pedig ilyenekre nem reagál, nem dolga ezekkel foglalkozni

- jelentette ki.

Kovács Zoltán a további tárgyalásokra vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta, inkább azokkal a tényekkel kellene a CEU-nak foglalkoznia, amelyeket "már ezerszer közöltek velük". Az egyetem pontosan ismeri a magyar szabályozást, amelyek szerint működhetne, a tényleges megfelelés helyett azonban politikai blöff a válasz.

Megjegyeznénk, Kovács a CEU-n végzett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton Itthon

Michael Ignatieff: Mi sosem okoznánk károkat Magyarországnak, szemben a kormánnyal

Novemberben eldől a CEU sorsa. Ha a magyar kormány nem írja alá az egyetem maradását garantáló megállapodást, akkor az amerikai diplomát adó képzéseik egy év múlva már Bécsben indulnak. Michael Ignatieff a döntés bejelentése után a hvg.hu-nak exkluzív interjút adott a CEU lehetséges költözéséről, az ő személyes motivációjáról, és az elmúlt másfél év mérlegéről.