Windisch Judit
Windisch Judit

Orbán Viktor az újabb kétharmados győzelem után szövetséget ajánlott a nőknek, azonban kiderült, a nők helye a NER-ben nem alku tárgya. A társadalomfelfogás rímel a kormányéval: az emberek több mint fele úgy tartja, a családban a legfontosabb döntéseket a férfinak kell meghoznia.

Orbán Viktor miniszterelnök a lesújtó demográfiai helyzet miatt átfogó megállapodásra készült a nőkkel – pontosabban azokkal, akik szülnének vagy már anyák -, ám egyúttal hatalmas terhet rakott a vállukra. A családok védelméről szóló Nemzeti Konzultációs kérdőívben megfogalmazottak láttán az ELTE Társadalomtudományi karának docense, az idén eltörölt társadalmi nemek tanulmánya mesterszak szakigazgatója, Kövér Van-Til Ágnes azt mondja: az, hogy a nőket érintő számos nem demográfiai kérdést nem vitatja meg a kormány, azt mutatja, hogy

a nőket kizárólag a nemzethalál fenyegetésének súlya alatt és összefüggésében tekinti megszólításra érdemesnek.

Olyan kérdésekkel célozzák őket, amelyek messze túlmutatnak a kizárólagosan nők által befolyásolható területeken, ez pedig azt a látszatot kelti, hogy a nők a „gazdái” és „felelősei” a  termékenységi mutatók javításának, ergo felelősek a mutatók csökkenéséért is, hiszen nem szülnek eleget – mondja Kövér Van-Til.

A demográfiai eszközzé tétel, a kizárólagosan testté minősítés privilégiuma csak a nőknek jár, a férfit sohasem minősítik reprodukciós eszközzé.

A valóságban azonban a nők gyermekvállalási kedve számtalan olyan tényezőtől függ, amelyek össztársadalmi, politikai, kulturális kontroll alatt állnak, és nem a nők szabad döntésétől függenek, illetve ezt a döntést alapvetően meghatározzák.

©

Noha a konzultációs kérdőívben a család és munka egyensúlyát hangsúlyozzák, az elmúlt évtizedekben a konzervatív oldal nem ezt kommunikálta a társadalom felé. Abban a szemléletben és kommunikációban a nők szakmai önmegvalósítását és a szülőséget szembeállították egymással – mondja Kövér Van-Til, hozzátéve, hogy az otthonmaradás, a gondoskodás és mások – férfiak, gyerekek, idős szülők – szolgálata vált a kívánatos és elvárt nőkép központi elemévé.

Közben kormánypárti politikustól olyan mondatokat hallunk, hogy „a nő önmegvalósításának legbiztosabb és legtermészetesebb útja az anyaság, vagy hogy a nők 2-3-4 gyerek szülése után mehetnek emancipálódni meg önmegvalósítani". És bár Varga István mondataitól a Fidesz vezető politikusai elhatárolódtak, azok elhangzása eléggé eltántorító hatást vált ki abban a modern társadalomban, ahol a tanuláson, a karrieren és az alkotáson keresztül valósul meg és teljesedhet ki az ember, így a nő személyisége is.

A legfontosabb döntéseket hozza meg a férfi!

A többségi társadalomfelfogáshoz egyébként nagyon passzol a kormány gondolkodása. A 2018-as Demográfiai Portré és a Nőügyek című tanulmánykötet egy-egy kutatását egymás mellé téve beszédes a kép. Az első szerint a 20-44 éves korosztály 93 százaléka úgy gondolja, a férfi legfőbb feladata a család megélhetésének biztosítása (ez valamivel kevesebb, mint 2009-ben), míg a Nőügyekben egy Závecz-intézet által végzett kutatás azt mutatta, a megkérdezettek fele szerint sok nő csak azért dolgozik, mert kell az ő fizetése is. Igaz, minden második azzal ért egyet, hogy a nők függetlenségének kulcsa, hogy legyen elég jövedelmük.

 

©

Az elmúlt években jelentősen eltolódott a 20-44 éves korosztály férfiképev a konzervatív irányba. 2009-hez képest kevesebben gondolják úgy, hogy apának lenni az egyik legszebb élmény, többeket nevetnek ki a munkahelyén, ha kiderül, hogy férfi létére pelenkázza a gyerekét, és többen vallják, hogy sok pénzt keresni az egyik legfontosabb cél a férfi életében. A korábbi lemaradást behozva ugyanilyen fontossá vált, hogy a férfi sikereket érjen el. Legjelentősebb módon azok aránya nőtt, akik szerint a családban a legfontosabb döntéseket a férfinak kell meghoznia, az arány megközelíti a 60 százalékot.

©

Kövér Van-til azt mondja, a politika ingerküszöbét – ahogy azt a konzultációs kérdőív is mutatja – nem érte el a nők gazdasági és politikai részvételének növelését célzó intézkedések iránti igény, ezzel párhuzamosan a nyilvánosságban sikeres és közszereplő nők leszólása és gyakori becsmérlése – például a parlamenti kisanyámozás és kékharisnyázás – pedig mintát mutatott arra, hogy mire számíthat az a nő, aki beszáll a férfiak nagy játszmájába.

A férfi kezdetektől megkapja a bizalmat, nő nem

A kormány egyetlen női tagja, Bártfai-Mager Andrea meg is kapta a Figyelő újságírójától, "egyetlen női miniszterként miként készül a kormányülésekre, állítólag az maga a szellemi pingpong."

©

Erre azt mondja, sosem jutott eszébe, hogy női miniszterként gondoljon magára, a kormányzati megbeszélések pedig olyanok, mint egy vizsga, fel kell készülni rájuk és néha az ötös sem elég.

Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója a HVG-nek azt mondta, a női és a férfi vezetők megítélésében az az alapvető különbség, hogy

egy férfi a kezdetektől megkapja a bizalmat, egy nőnek viszont bizonyítania kell, hogy alkalmas arra a pozícióra, amelyre kinevezték, képes megoldani azokat a feladatokat, amelyekkel megbízták.

Ha sikerül leküzdenie a kezdeti nehézségeket, ha meglátják benne az erőt, a következetességet és a céltudatosságot, akkor szép lassan érezni kezdi a bizalmat, a támogatást.

Eleinte nekem is meg kellett küzdenem az előítéletekkel, de később már a teljesítmény számított.

A döntési jogok súlya között nem lehet aszerint különbséget tenni, hogy nő vagy férfi a vezető, maga a jogkör a betöltött pozícióból ered.

Dávid Ilona
©

Ha egy vezető megkapta a felhatalmazást, onnantól kezdve senkinek nincs mérlegelési lehetősége, hogy végrehajtja-e az utasításait. Inkább az oda vezető út, a döntést befolyásoló szempontrendszer lehet eltérő attól függően, hogy nő vagy férfi áll a csúcson - mondja Dávid.

Nagyon fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt, azaz nem szabad elférfiasodni, de nem lehet túl hangsúlyos a "női" oldal sem. Muszáj keménynek és következetesnek lenni, de a hiszti, a kiabálás nálam fel sem merülhet. Ami szerintem mindenképpen előny, hogy nőként empatikusabb vagyok, érzékenyebben, nyitottabban reagálok az emberi problémákra.

A színházat vezető nő kuriózum

A Radnóti Színház igazgatója, Kováts Adél azt mondta, színésznőként sohasem érzett sem pozitív, sem negatív megkülönböztetést, igazgatóként viszont bizonyos tárgyalási helyzetekben viszont igen.

©

Egyre kevesebbszer tapasztalja, de még mindig érezhetőek a sztereotípiák, a férfiak nehezebben fogadják el a női vezetőt.

Érdekes, hogy maguk a női beosztottak, munkatársak is. Nem feltétlen előítéletekről van szó, egyszerűen szokatlan számukra. Bár, ha belegondolok, akkor a megszokásokat az előítéleteink rendezgetik.

Kováts Adél azt mondja, neki különösen nehezített ez a terület, hiszen esténként egyenrangú játszópartnere a színésztársainak, és nem rendező, mint más igazgatók.

A piaci szférában a női vezető már nem kuriózum, sőt; a magyar színházi vezetők között viszont 10 alatt van a számuk.

Eleinte a férfiak kapták a megjegyzéseket

Polgár Judit nyolcszoros sakkolimpikon gyermekkora elég különleges volt, és később is másképp élte meg a mindennapjait, mint a többség.

A szüleim alapozták meg ezt, akik úgy döntöttek, hogy a testvéreimmel nem járunk iskolába, hanem helyette sakkozunk.

Sakkban - főleg akkoriban - hatalmas volt a különbség a nők és a férfiak teljesítményében, annál is nagyobb, mint a fizikai sportokban.

©

Polgár Judit szülei azonban úgy gondolták, hogy lányokból ugyanolyan nagyszerű játékosokat lehet nevelni, mint a fiúkból.

Arra neveltek, hogy ha valaki tehetséges, mindegy, hogy fiú vagy lány, ugyanolyan eredményekre képes. Igenis hiszek abban, hogy ha mások vagyunk is, ez nem zárja ki, hogy sikeresek legyünk.

A sakkozó szerint a fő probléma inkább a hozzáállásban van, hogy mit várnak el a családban, sokszor nem is rosszindulatból, hanem a sztereotípiák, a minták miatt eleve másképp néznek egy nőre.

Karrierem elején még gyerekként játszottam férfiakkal, és meg is vertem őket, úgyhogy inkább ők, a férfiak kaptak megjegyzéseket, hogy egy kisgyerektől, mi több, egy kislánytól szenvedtek el vereséget.

Tinédzserként jóval többször kellett bizonyítania, majd felnőttként kezdetben egyértelműen elismerték, a mendemondák a házassága és a gyereke születésekor indultak meg arról, hogy onnantól biztos nem fog jól játszani illetve vége lesz a karrierjének.

Egy egészséges, modern családban, mindenkit érint a gyermek születése. Nem egy férfit ismerek, aki azóta, hogy gyermeke van, másként tekint a szakmai pályafutására. Sokszor mi, nők mondunk olyat, amivel megerősítjük az előítéleteket. Pedig ezekből a sztereotípiákból ki lehet lépni, különösen akkor, ha olyan párod, családod van, aki, illetve amely sokat ad a szakmai tudásra.

Polgár Judit azt mondja, gazdagabb élete lesz annak, akinek családja és szakmai karrierje is van. Nehezebb lesz ugyan, de nem a gyerek miatt, hiszen ha más projektje lenne, akkor azzal kellene foglalkoznia.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyomtatni fogják a svájci gárdisták sisakját

Nyomtatni fogják a svájci gárdisták sisakját

Emlékeznek még a Ford Pumára? Visszatér, persze SUV-ként

Emlékeznek még a Ford Pumára? Visszatér, persze SUV-ként

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést