szerző:
T. R.

December 21-ig lehet majd kitölteni és visszaküldeni. A kormány a családvédelem témakörben is képes migránsozni. Alaptörvénybe kerülhet, hogy a gyermeknek joga van anyához és apához, kétharmadhoz köthetik a családoknak járó támogatásokat. A fiatal házasok pedig akár 10 milliós kamatmentes kölcsönt is kaphatnak.

A Magyar Idők számol be a családvédelmi nemzeti konzultációs kérdéssorról. Tíz kérdés szerepel majd, ezek sorrendben:

 1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni?”
 2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell kötni?”
 3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a fiatal házaspároknak támogatást kell adni az önálló életkezdéshez?”
 4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy több gyermek vállalása esetén több támogatást kell adni?” „Egyetért-e Ön azzal, hogy a legalább három gyermeket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást kell adni?”
 5. „Támogatja-e Ön azt, hogy az állam ismerje el a valódi főállású anyaság intézményét?”
 6. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kormány támogassa a gyermeküket nevelő nők munkavállalását?”
 7. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a beteg gyermeküket otthon ápoló családtagok nagyobb támogatást kapjanak?”
 8. „Egyetért-e Ön azzal, hogy gyermekeink szellemi, lelki és fizikai fejlődése olyan érték, amelyet a magyar államnak is védenie kell?”
 9. „Egyetért-e Ön azzal az alapelvvel, miszerint a gyermeknek joga van anyához és apához?”
 10. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyermeket nevelő családoknak járó költségvetési támogatások kétharmados védelmet kapjanak?”

Vagyis:

 • Alaptörvény-módosítás jöhet. A passzus mellé, miszerint „a szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni”, bekerülhet, hogy az anya és az apa mint család.
 • Az otthonápolók tiltakozásukkal elérhetik, hogy nagyobb támogatást kapnak.
 • Kétharmados többség dönthet a családtámogatásról.
 • Tovább folyik a migránsozás.
 • Támogatást kaphatnak a fiatal házasok és anyák. Előbbi csoportnak akár 5-10 milliós kamatmentes kölcsön is járhat. A legalább három gyermeket nevelő anyáknak pedig tényleg jöhet az szja-mentesség.
 • Minden lehetséges eszközzel meg akarja állítani a Fidesz a népességfogyást, ami eddig nem sikerült.

Novák a bejelentő sajtótájékoztatón azt mondta:

Erős üzenetet küldhetnek Brüsszelnek: azt, hogy Európa megújulása elképzelhetetlen a családok megerősítése nélkül, és Magyarország nem akar bevándorlást, nem akar népességcserét.

©

Papíralapon, neten is ki lehet majd tölteni, a határidő december 21. lesz. „A sorban nyolcadik nemzeti konzultáció pontos kérdéssorát már a hét elején elkezdik postázni” – mondta Novák Katalin. A postának nagyjából egy hónap alatt nyolcmillió küldeményt kell kézbesíteni, ez nem mindig ment problémamentesen a korábbiakban, így könnyen lehet, hogy a kitöltési és beküldési határidőn majd tol a kormány.

Szeretnék elérni, hogy Magyarország családbarát ország legyen. A demográfiai helyzetet javító eddigi intézkedések sokrétűek: a kormány bevezette a családbarát adórendszert, a gyed extrát, elindította az otthonteremtési és bölcsődefejlesztési programot, valamint a munkahelyvédelmi akciót – mondta Novák.

A konzultációhoz most is kapcsolódik médiakampány, fórumok, tévés és rádiós megjelenés, hirdetés online és papíralapon is, óriásplakátok. A kabinet hasonló kiadásokkal számolnak, mint az eddigi konzultációk során, a végleges költséget az határozza meg, mennyien vesznek részt rajta.

Korábban már megírtuk, a kérdések nem csak a családpolitikáról fognak szólni, hanem ezzel „üzenetet is küldhet Magyarország Brüsszelnek: a bevándorlás, a népességcsere helyett az erős családokat támogatják”, így nem meglepő, hogy a kérdések összemossák a menekültválságot és családtámogatással.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára korábban már elmondta: a témák között szerepeltetni tervezik majd a fiatal házaspárok életkezdésének támogatása, a gyerekvállalás további ösztönzése és a gyereket nevelő nők munkavállalásának kérdése is, amelyek kijelölhetik a jövőbeni családtámogatási intézkedések alapjait.

Arról már korábban volt hír, hogy a nemzeti konzultáció kapcsán a gyermekvállalás ösztönzéseként felvetődött, hogy a háromgyermekes nők életük végéig mentesüljenek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Sajtóértesülések szerint a nagycsaládosok gépkocsikedvezménye, a gyerekek után járó nyugdíjkedvezmény és az anyaság szolgálatának jobb megbecsülése is szóba kerülhet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most Székesfehérváron tüntetnek a túlóratörvény ellen

Most Székesfehérváron tüntetnek a túlóratörvény ellen

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

Az olcsóbb üzemanyag- és ruhaárak nyomták le az inflációt

Az olcsóbb üzemanyag- és ruhaárak nyomták le az inflációt

Figyelmeztette a BKV a lerobbant troli arrébb vontatását elfogadó vezetőt

Figyelmeztette a BKV a lerobbant troli arrébb vontatását elfogadó vezetőt

100 millió dollárral fizette le a világ leghíresebb drogbárója a mexikói elnököt

100 millió dollárral fizette le a világ leghíresebb drogbárója a mexikói elnököt