szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy napig örülhetett a két párt, újra lecsapott az Állami Számvevőszék.

Kedden írtuk meg, fellélegezhet a Momentum és a Párbeszéd, újra kapnak állami támogatást. Az Állami Számvevőszék engedélye az utalásra kérészéletű volt, ugyanis szerdai közleményében már az áll az ÁSZ honlapján, hogy:

„Lezárta a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt ellenőrzését az Állami Számvevőszék. A Momentum Mozgalomnál a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható. A Momentum a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát. A Párbeszéd Magyarországért Párt a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát.”

Hogy mi történt egy nap alatt?

Szerdára ért véget az ÁSZ vizsgálata. Kedden azért függesztették fel a felfüggesztést, mert „már biztosítják az elérhetőségüket és a részükre megküldött hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön.” Akkor jelezték azt is, hogy a két párt költségvetési támogatásának „2018. október 4-én kezdeményezett felfüggesztése a továbbiakban nem indokolt.”

De azt már kedden jelezték, a kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzése mindkét párt esetében folyamatban van, vagyis volt, ennek lett meg az eredménye szerdán, amit fent taglaltunk.

A Momentum esetében az ÁSZ szerint felmerül, hogy

  • „nincsenek valós számlák és teljesítés a párt közzétett elszámolása mögött”,
  • a „párt törvényellenesen nem, vagy nem teljeskörűen, illetve nem kampánycélra költötte el a támogatást”, illetve
  • „a Momentum túllépte a törvényben meghatározott finanszírozási korlátozást, és ezzel tisztességtelen előnyhöz jutott a választásokon”.
  • Továbbá az ÁSZ felveti, a párt olyan tiltott hazai, vagy külföldi támogatásokból is finanszírozta a kampányát, amely a párttörvényben rögzített tilalomba ütközik.

Mindezek alapján az Állami Számvevőszék kezdeményezi a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését.

A Párbeszéd esetén hasonló a helyzet, felvetik itt is, hogy:

  • nincsenek valós számlák és teljesítés a párt közzétett elszámolása mögött.
  • a Párbeszéd túllépte a törvényben meghatározott finanszírozási korlátozást, és ezzel tisztességtelen előnyhöz jutott a választásokon.
  • a Párbeszéd olyan tiltott hazai vagy külföldi támogatásokból is finanszírozta a kampányát, amely a párttörvényben rögzített tilalomba ütközik.

Az ÁSZ a Párbeszéd költségvetési támogatásának felfüggesztését is kezdeményezi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!