szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A március 14-i szolidaritási sztrájk elégséges szolgáltatásairól kezdeményezett tárgyalást a PDSZ, a munkáltató tankerületek pedig a csütörtök 12 órát látták alkalmasnak. Mind a 104-en.

Március 14-re sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). Korábban a szakszervezet megfogalmazta követeléseit, a 12 pontot, a kormány köztisztviselőket hátrányosan érintő intézkedéseinek visszavonását követeli, és sztrájkot helyez kilátásba. A közszolgák jelentős részétől elvett öt nap szabadságot a kormány, több munkára lesznek kötelezhetőek (egy hónappal többet kell dolgozniuk a 12 havi bérért, azaz ez fajlagos fizetéscsökkenést jelent), megszűnik a rugalmas munkaidő, és az ebédidő sem lesz többé része a munkaidőnek.

Ehhez a sztrájkhoz csatlakoznak a pedagógusok, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kétórás szolidaritási sztrájkot hirdetett meg. A szervezetnek ehhez meg kell állapodnia a munkáltatókkal a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásokról. A sztrájk ugyanis azzal jár, hogy a dolgozók bemennek a munkahelyükre, és ott nem veszik fel a munkát, de mivel a gyerekek is bent lesznek, figyelni kell, vigyázni kell rájuk. Hogy ezekben megállapodjanak, a PDSZ megküldte a levelét a munkáltatóknak, amely összesen 104 egység: 44 szakképzési centrum, 60 tankerületi központ. A levelekre a PDSZ által megadott határidőig nem jött válasz, mondták el a hvg.hu-nak szakszervezeti források.

Ám egyszer csak levelet kapott az összes tagszervezet: a 104 került egyszerre jelezte, nekik egyedül a március 7-i csütörtöki nap déli időpontja jó a tárgyalásra.

Ez szinte lehetetlen helyzet elé állította a PDSZ-t, hiszen a tárgyalásra felhatalmazott tagoknak mind egyszerre kellene szabadnapot kivenni, bizonyos esetekben elutazni egy másik városba. A kerületek állították, hogy egymástól teljesen függetlenül jött ki nekik ez a csütörtök dél, micsoda véletlenek vannak. Nem is lehetne másként, hiszen a sztrájktörvény együttműködési kötelezettséget ír elő a felek között, márpedig egy ilyen szándékos húzás a legnagyobb jóindulattal sem tekinthető az együttműködési készség megnyilvánulásának.

A tárgyalások mindenesetre így-úgy, de megkezdődtek, eredmények később várhatóak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés