szerző:
Gergely Márton-Windisch Judit
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kövér szélsőséges szavai egyelőre magányos kirohanásnak tűnnek, semmint egy új kampánytéma előszelének.

"Nincs buzizás, szinglizés és zsidózás" – adta ki a parancsot Pokorni Zoltán akkori Fidesz alelnök a 2014-es választás előtt pár hónappal. Azzal érvelt, hogy a 900 ezer bizonytalan szavazó miatt nem lehet megengedni a becsmérlő, durva szavakat, önhittséget. De ez a parancs ugyanúgy elmúlt, mint az, hogy ne ők nyerjenek a legtöbbet, vagy tartózkodjanak az urizálástól.

A melegek elleni hangulatkeltést a Fidesz második legfontosabb embere, az 1-es számú párttagkönyv tulajdonosa, Kövér László emelte a közbeszéd centrumába.

Lánykérés a Budapest Prideon
©

A házelnök egy zuglói lakossági fórumon a pedofíliához hasonlította azt a követelést, hogy a homoszexuálisok házasodhassanak és gyereket fogadhassanak örökbe. Pedig a kérdés az Index tudósítása szerint mindössze „a lopakodó liberalizmus megállítására” vonatkozott.

Miután Kövér László a minap kimagyarázta, hogy a klímaváltozásról úgy beszélt, mintha az a média agymosása lenne pusztán, álljon itt az idézet:

Erkölcsi értelemben semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között, meg aközött, aki ezt követeli. Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze. Különböző okokból nem akarok gyereket, de igényt tartok rá, hogy más gyerekét jogom legyen felnevelni."

Majd azzal folytatta, hogy ez a hozzáállás sem jellemez minden homoszexuális embert, mert – ismét szó szerint idézünk – "egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak."

Mentális sérüléstől az életfelfogásig - így beszél a Fidesz-KDNP a melegekről

Az utóbbi évek legdurvább homofób kijelentését tette Kövér László, mikor az azonos nemű párok örökbe fogadási igényét pedofilok magatartásához hasonlította egy fórumon. Kijelentése ellen óriási a tiltakozás, legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök szavai váltottak ki ilyet, aki életfelfogásként beszélt a homoszexualitásról.

A rendes homoszexuális tehát a házelnök szerint meghúzza magát, mint "a kutyapiszok az út szélén". Az idézet már Gajdics Ottótól származik, és jelzi, hogy ez a gondolkodás elterjedt a NER hangadóinak körében (a Magyar Idők főszerkesztőjének akkor kellett távoznia a média csúcsáról, amikor Magyar Nemzet néven révbe ért a kormánypárti napilap).

Kövér a pedofíliát és az azonos nemű párok gyereknevelését összemosó kijelentését Gulyás Gergely sem kívánta elítélni.

Gulyás Gergely Kormányinfó sajtótájékoztatón 2019.május 16-án
©

A miniszterelnökséget vezető politikus a csütörtöki kormányinfón azt magyarázta, tényszerűen igaz, hogy az azonos nemű párok örökbefogadásánál nem a gyermek szempontjai jutnak érvényre, hanem az örökbefogadóké, akiknek egyébként nem lehetne gyereke. Többszöri visszakérdésre sem kommentálta azt a részt, hogy az örökbefogadott gyerek "élvezeti cikk" lenne, a pedofíliára utaló párhuzamra pedig annyit mondott, hogy

az azonosnemű párok örökbefogadása és házassága jogilag nem lehetséges, a másik pedig büntetőjogi kategória.

Gulyás tehát Kövér védelmében azt mondta: az azonos nemű párok igénye az örökbefogadásra önzés.

"Egy gyereknek joga van apához és anyához, nem tartjuk helyesnek, amikor egy gyereknek két apával kéne felnőnie" – indokolta állítását, és ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy a családvédelmi konzultáció legérthetetlenebb kérdése lényegében a homoszexuálisok ellen irányult. Ezt eddig nem mondta így ki senki. Most már legalább ez is kiderült.

Fideszesek és a homofóbia

Az azonos nemű párok örökbefogadását a Fidesz és az MSZP tábora utasítja el leginkább. Egy 2017-es Medián-kutatás szerint a fideszesek 30 százaléka ért egyet azzal, hogy az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők, amivel az MSZP-sek 25 százaléka értett csak egyet. 33 százaléknyi fideszes gondolja, hogy a gyereknek jobb helye van egy azonos nemű párnál, mint a gyermekvédelmi rendszerben, 32 százalék engedné, hogy az azonos nemű partner örökbe fogadhassa párja gyerekét. Ugyanezekkel a szocialista tábor 36 százaléka értett egyet. A jobbikosok ennél elfogadóbbak.

A minden szóban és gesztusban a kommunikációs stábok tudatos hangulatkeltését sejtő hobbipolitológusok körében rögtön adódott a kérdés, hogy Kövér nyilatkozata mennyire volt megtervezett üzenet.

Lengyelországban, a Fidesz szövetségesénél már áttértek a menekültellenes üzenetekről a homofóbiával operáló szövegekre. A kormányzó Jog és Igazságosság a melegeket jelölte ki új veszélyforrásnak. Ők jelentik a veszélyt a családokra – mondta el Jaroslav Kaczynski pártelnök.

Jaroslaw Kaczynski
©

Szerinte meg kell akadályozni a "gyerekek korai szexualizációját", vagyis a gendersemleges óvodák fertőjét. Ezzel Bayer Zsolt és köre is szokott rémisztgetni. A lengyeleknél azonban a PiS még nem tudta olyan fokon bedarálni a médiát, hogy mesterségesen életben tartson olyan, a valóságban nem érezhető "veszélyeket", mint amilyen Magyarországon a migráció.

Bár a Budapesten kitüntető figyelemmel fogadott Matteo Salvini és Heinz-Christian Strache is homofób politikájáról híres, mégsem tűnik valószínűnek, hogy Kövér szélsőséges és gyűlöletkeltésre alkalmas szavai tudatos politikai alkalmazkodás részét képeznék.

Orbán Viktor és Matteo Salvini kezet fog sajtótájékoztatójukon Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. május 2-án
©

A Fidesz eddig is megtalálta a módját, hogy a nemzetközi homofób szervezetek támogatását begyűjtse anélkül, hogy politikusainak konkrétan meg kelljen szólalnia a melegek ellen. Elég volt, hogy Novák Katalin "családvédelmi konferencián" vett részt Veronában, és hasonló szellemiségű csoportok előtt adott elő Washingtonban. Ezek a család fogalma mögé bújva a homoszexuálisok egyenjogúsága és a liberális abortusz-szabályozás ellen harcolnak.

Felmerült egyesekben az is, hogy a botrányt keltő kijelentés leginkább arra alkalom, hogy a média ne a leggazdagabb fiatallal, Tiborcz Istvánnal vagy a legnagyobb földesúrral, Mészáros Lőrinccel foglalkozzon. Ez azonban valószínűtlen, Tiborcz és Mészáros üzleteinek feltárásához nem kell nagy oknyomozói tudás, már alig titkolják milliárdjaikat.

Kövér szélsőséges szavai egyelőre magányos kirohanásnak tűnnek, semmint egy új kampánytéma előszelének. A házelnök megszólalását visszaidézve, saját élvezetére mondta, amit mondott. Az MTI nem volt jelen Kövér zuglói fórumán, ami lehet mulasztás, az viszont már beszédes, hogy Gulyás Gergely kommentárja sem jelent meg az MTI-ben, ahogy az Origón sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

Ez az őrült youtuber igazi motorral ad rezgést a játéknak, majdnem szétesik tőle az asztala

Ez az őrült youtuber igazi motorral ad rezgést a játéknak, majdnem szétesik tőle az asztala

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből