szerző:
hvg.hu

Donald Trump, Facebook, egészségügy – ezek a témák is előkerültek a Kormányinfón, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő válaszol a sajtó kérdéseire. Előtte elmondták, mit miért tesz a kormány.

Három hét után tartott kormányülést a kabinet, ezzel az információval kezdődött a 134. Kormányinfó. Gulyás Gergely beszámolt az 5,3 százalékos első negyedéves GDP-növekedési adatról, ami a legjobb az EU-ban. Hozzátette, a német gazdaság 0,4 százalékkal nőtt csak, és nem volt kihatása a magyar gazdaság teljesítményére.

Arról is beszélt, hogy folytatódnak a béremelések, de a fegyelmezett és konzervatív gazdaságpolitika a sikerek alapja. Orbán beszámolt a kormánynak a Trump-találkozóról, azzal, hogy ma Magyarország a világ minden vezető hatalmával jó és kiegyensúlyozott viszonyban van – Kína, Oroszország, Japán, Amerika, sorolja az országokat Gulyás, Németországot valahogy kihagyta. Kiderült, az Országgyűlés az EP-választás utáni időszakban ratifikálja az amerikai–magyar védelmi megállapodást.

Trumppal – Putyinnal ellentétben – nem merült fel az évenkénti találkozó lehetősége, ha szükséges, fog találkozni a két vezető, mondja kérdésre Gulyás. Hozzátette: nem született döntés fegyvervásárlásokról. Magyarország évente növeli a védelmi kiadások GDP-arányos mértékét, 2023-ra elérhetjük a NATO-s 2 százalékos kötelezettséget, amit a tagállamok nagy része nem teljesít. Addig évente 0,1 százalékot emel a tervek szerint a kormány. Rakétaelhárító rendszerek beszerzéséről tárgyalunk, erősíti meg Gulyás.

Kérdezik Gulyást az amerikai kitiltás újabb fejezetéről, a Mészáros Lőrinc elleni eljárás lehetséges és feltételezett előkészítéséről, Gulyás szerint

mindez fake news.

Gulyás beszámolt a kvótaperről is, amelyről tájékoztatták a kormányt Brüsszelben – ez az a döntés volt, amikor közel 1300 menedékkérőt kellett volna Magyarországnak befogadnia, de ezt elutasította. A per az EU luxemburgi bíróságán folyik, a kormány azt mondja, a lisszaboni szerződés nem tette volna lehetővé a kötelező kvóta használatát, és az Európai Bizottság más országokkal szemben nem indított eljárást, holott sok más ország sem tartotta be a befogadási kvótát.

Gulyás megemlíti a babaváró hitel ügyét, azt mondta, tiltott állami támogatás eljárásával "fenyegette" Brüsszel a kormányt, de most az a szóbeli ígéret hangzott el, hogy nem lesz eljárás "ezt üdvözöljük", a kormány tehát megnyugodott.

Az M1 Híradó a Mediaworks lapjainak Facebook-letiltásáról kérdezi Gulyást. "Mi a szólás- és véleményszabadság pártján álltunk mindig is", mondja a miniszter, és nem örül, hogy a Facebookon felmerül a cenzúra kérdése. A kormány azt szeretné, ha a szólásszabadság érvényesülhetne az utóbbi időben cenzúrázható Facebookon. Kérdésre, hogy a kormány bevonná a Facebookot valamilyen állami fennhatóság alá, Gulyás azt mondta,

meg kell vizsgálni ennek lehetőségét, mit lehet, és mit nem megtenni.

Később hozzátette, jogállami sérelem a Facebook-féle letiltás. „Nehéz érvényesíteni a jogállami elvárásokat a transznacionális cégeknél.”

Az RTL Klub rákérdezett a Kövér László lakossági fórumon elhangzott mondatokra, a házelnök a melegekkel kapcsolatban tett megjegyzéseket. Gulyás annyit mondott, mindenkinek tiszteletben kell tartani az emberi méltóságot, de az alkotmányos szabályozás egyértelmű, egynemű párok nem fogadhatnak örökbe gyereket, és nem házasodhatnak.

Nem tartjuk helyesnek, ha egy gyereknek két apával kell felnőnie, ezt önzésnek tartjuk, és hátrányos helyzetbe hozzák azokat a heteroszexuális párokat, akiknek nem lehet gyereke, mondja Gulyás.

A nem megfelelő kórházi sugárvédelmi köpenyekkel kapcsolatban is kapott kérdést Gulyás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ezek megfelelnek a szabályozásnak.

Kérdés érkezik arról is, hogy hírek szerint Orbán Viktor nem akar találkozni a Fideszt monitorozó néppárti háromtagú bölcsek tanácsával. A válasz szerint a bölcsek tanácsa nem járt itt, nem kértek találkozót az EP-választás előtti időpontra, utána jöhetnek, és erről is állapodtak meg a Néppárttal.

Gulyás rákanyarodott egy huszárvágással arra, hogy

a német köztelevízió nincs jobb állapotban, mint egy diktatúra televíziója. A német propaganda soha nem volt rossz.

A csúcsjelölti vitában előjött, hogy Orbán Viktor és a populisták elleni harc fontos mindkét jelölt (Timmermans és Weber) számára, Gulyás szerint Frans Timmermansnál nincs populistább politikus.

Gulyás szerint a kormány csak Weber kérését fogadta meg, amikor megfogalmazta, nem tartja jó jelöltnek a néppárti csúcsjelöltet. Michel Barnier Brexit-ügyi EU-s főtárgyalóról jó véleménye van a kormánynak, de amíg nem merül fel a neve csúcsjelöltként, addig nem formál az alkalmasságáról véleményt. Akkor rendezhető az Európai Néppárt és a Fidesz viszonya, ha mindkét oldalról van erre szándék, ez majd az EP-választások után derül ki. Ahogy az is, a Néppárt milyen fordulatot vesz a választás után.

  • Gulyás beszélt Zugló polgármesteréről is. Szerinte Karácsony Gergely alkalmasságát kérdőjelezi meg, "hogy finoman fogalmazzak", ha olyan parkolási rendszer működik Zuglóban, ami napi egymilliós veszteséget okoz, mondja Gulyás. Mindenhol máshol sikerül a parkolási rendszert nyereségesen működtetni, teszi hozzá, ezért az egész rendszert nem bélyegezné meg. (A kerületi parkolási rendszert a Fidesz–MSZP-s képviselő-testület szavazta meg annak idején, Karácsony pedig nem vétózta meg – a szerk.)
  • Az Európai Ügyészségről Gulyás Gergely azt mondja, a főügyész személye körüli hercehurca és az az erőszakos fellépés, amellyel a tagállamokat be akarják léptetni, nem ígér semmi jót. A kormány nem adja át a vádemelés hatáskörét semmilyen szupranacionális szervezetnek.
  • Kérdést kap a Mi Hazánk által gründolt Nemzeti Légióról is, a miniszter annyit mond, az erőszak monopóliuma az államé, ez így is marad. A bulinegyedben antiszemita atrocitások érik a láthatóan vallásos zsidó lakókat a részeg turisták részéről, ezeket kivizsgálja a rendőrség, mondja Gulyás.
  • Furcsa hírek érkeznek a német autógyárak magyarországi fejlesztéséről – erről is kérdezik Gulyást. A Mercedes ügyében még tájékozódnia kell a kormánynak, a debreceni BMW-gyárat pedig nem érinti a német autóipar visszaesése, nem lesz fennakadás a beruházásban, mondja Gulyás.
  • Kérdés érkezik Ahmed H-ról is. Tárgyal-e a kormány a terrorcselekmény miatt elítélt és kiutasított férfi kiutasításáról más országgal? Igen, ezek folyamatban vannak, addig idegenrendészeti őrizetben marad a férfi. A családja Németországban él, Ciprus nem akarja befogadni, a végső döntésig marad Magyarországon.
  • Petro Porosenko aláírta az ukrán nyelvtörvényt, a magyar fél pedig továbbra is blokkolja Ukrajna NATO-tárgyalásait, és bízik az új ukrán elnökben. A kormány egyértelművé tette: ne maradjon az MTA alatt a kutatóintézeti hálózat, működjön hatékonyabban más keretek között, és ebben az esetben sokkal több pénzt is fognak kapni, több tízmilliárd forintot. Gulyás utalt arra, hogy az MTA tárgyalási stílusa nem volt megfelelő hangnemű. A parlament még a nyári szünet előtt meg fogja változtatni a kérdésben a szükséges törvényeket.
  • Minél több aspektusát vizsgáljuk meg a bevándorlásnak, annál jobban látszik a hátránya, mondta Gulyás arra az újságírói felvetésre, hogy az afrikai bevándorlók betegségeket terjesztenek, közegészségügyi kockázatot jelentenek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hiányzott a busz aljáról egy fedél, bejött a füst az utastérbe

Hiányzott a busz aljáról egy fedél, bejött a füst az utastérbe

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

Moby szerint egy ideig randiztak Natalie Portmannel, de a színésznő erről mit sem tud

Moby szerint egy ideig randiztak Natalie Portmannel, de a színésznő erről mit sem tud

Fontos bejelentést tett a NASA a Hold-misszióval kapcsolatban

Fontos bejelentést tett a NASA a Hold-misszióval kapcsolatban

Napjai lehetnek már csak hátra Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvújának

Napjai lehetnek már csak hátra Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvújának

A kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében masszív migránsozással készült az MTVA az EP-választásra

A kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében masszív migránsozással készült az MTVA az EP-választásra