szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök mániája egy könyvbe is bekerült ikonikus példaként.

Könyvet írt a labdarúgás és a populizmus összekapcsolódásáról David Goldblatt, aki korábban Orbán fociimádatának egy külön cikket is szentelt a The Guardianben, amellyel díjat is nyert.

A Guardianben megjelent kritika szerint a The Age of Football: The Global Game in the Twenty-First Century című könyvben Goldblatt azt elemzi, hogyan kapcsolódott össze a futball világszerte a helyi populista mozgalmakkal, és hogy a világon szinte mindenhol a hatalomra törők nem engedhetik meg maguknak, hogy ne foglalkozzanak a focihoz kapcsolódó érzelmekkel, és ne használják ki azt.

Az erőskezű vezetéshez társított férfiasság ugyanis a fociban egyszerű szimbólumra talál – emeli ki a cikk, amely említi a pályáját fiatalként focistaként kezdő bolíviai elnök Evo Morales példáját, a török Recep Tayyip Erdogant, aki kampánystratégiaként használja a focit, és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is, aki Kövér Lászlóval és Áder Jánossal még a baráti Fojikasör nevű kispályás csapatban kezdte karrierjét, hogy aztán

kormányra kerülve egyik első intézkedéseként a stadionépítésekre fordítsa a pénzeket, megépítve többek között a felcsúti stadiont is.

Goldblatt egy két napja megjelent cikkében is megemlítette Orbánt, amelyben a 125 év után az angol bajnokságból kizárt Bury FC esetének apropóján írt a futballból az életet kiszívó különböző erőkről. Goldblatt írása szerint a mai fociban ugyanis globális trendnek számít, hogy egyes szereplők azon keresztül próbálnak gazdasági, társadalmi és akár politikai hatalomra is szert tenni, elvéve a szurkolóktól a klubjukat.

Példaként említi többek között Magyarországot is, amelyről megjegyzi, hogy a magyar focit egyre inkább a focimániás miniszterelnök szövetségesei irányítják, és hogy a Fidesz vezető politikusai irányítanak több klubot is. Goldblatt általánosságban megjegyzi, hogy a klubokat megszerző potentátoknak megvan a pénze, a kapcsolati hálója és a hatalma akár a szabályok és a szövetségek kijátszásához is.

A cikk szemet szúrt Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárnak is, aki egy Twitter-posztban foglalkozott vele. Azt írta:

A Guardian már sok sötét dologgal vádolta Orbán miniszterelnököt, de ez most elviszi a pálmát: most azt mondják, hogy a miniszterelnök is egyike a 'labdarúgás életét elszívó globális erőknek'.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindössze 200 méter út felújítására pályáztak Nemespátrón, de csak 140-re adott pénzt a kormány

Mindössze 200 méter út felújítására pályáztak Nemespátrón, de csak 140-re adott pénzt a kormány

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

5,7 milliárdért gyártanak új kompokat és katamaránokat a Balatonra

5,7 milliárdért gyártanak új kompokat és katamaránokat a Balatonra